SEO optimizacija sajta — Wordpress SEO

Yoast SEO tutorijal

Optimizacija sajta za internet pretraživače — čuli ste za izraz, znate otprilike da je nešto u vezi sa Guglom i pronalaženjem sajta ili bloga u pretrazi, ali niste sigurni kako u praksi to sve treba da izgleda i kako da optimizujete postojeći WordPress web sajt/blog?

Ovaj tutorijal će vas provesti kroz sve korake vezane za instalaciju i, pre svega, bazično korišćenje Yoast SEO dodatka za WordPress optimizaciju. Tutorijal je namenjen početnicima u SEO svetu koji su uspeli da naprave blog odnosno web sajt, ali ne znaju mnogo o SEO optimizaciji.

Najpre, mali uvod i odgovor na pitanje manje upućenih čitalaca — šta je to, dođavola, SEO (Search Engine Optimisation)? U srpskom jeziku se odomaćio pogrešan naziv „SEO optimizacija“, što prevedeno sa engleskog znači bukvalno „optimizacija pretraživača optimizacija“. Ipak, i mi ćemo koristiti ovaj izraz jer je najčešće korišćen i prepoznatljiv u Srbiji i regionu.

Bez preteranog mudrovanja i baratanja prekomplikovanim izrazima, optimizacija sajta podrazumeva niz radnji čiji je krajnji cilj da budete što bolje plasirani u Google/Bing/Yahoo i drugim pretraživačima. Kako je Gugl potukao do nogu konkurentske pretraživače, danas se može reći da je SEO suštinski optimizacija bloga odnosno web sajta za što bolji plasman u Google pretrazi za odabrane ključne reči. Šta su ključne reči — ovo je tema za poseban članak, ali opet u najkraćem, ako npr. popravljate mobilne telefone i nalazite se u Beogradu, neke od ključnih reči mogle bi biti „servis telefona Beograd“, „popravka telefona Beograd“, možda i „jeftino servisiranje telefona u Beogradu“. Dakle, ključne reči su termini koje potencijalni posetioci sajta upisuju u polje za pretragu Google internet pretraživača. Ovo je zaista uprošćeno, ali razumete poentu.

Takođe je bitno naglasiti da postoji on-page optimizacija (SEO optimizacija na samom web sajtu — web stranicama) i off-page SEO (povratne veze ka vašem blogu ili sajtu sa drugih veb mesta — „backlinks“). U ovom tekstu bavićemo se optimizacijom „na stranici“ tj. „on-page“ SEO optimizacijom, jer je to svakako ono što najpre morati učiniti i što je osnova.

Na kraju objašnjenja, šta bi bio cilj SEO optimizacije? Osnovni cilj optimizacije web sajta tj. bloga je da se nađete na prvoj strani Google pretrage odnosno među prvih deset za jednu ili više odabranih ključnih reči. Dakle, želite da vas pronađu i posete vaš sajt, a blog ili sajt koji nije na prvoj stranici pretrage imaće daleko manje klikova od prvoplasiranih — znate i sami da retko idete dalje od prve stranice. Inače, Gugl podrazumevano prikazuje prvih 10 rezultata na prvoj strani, premda se broj pogodaka može prilagoditi u podešavanjima pretrage. Da dodamo da se ključne reči koje ćete upotrebiti na različitim stranicama internet prezentacije moraju razlikovati — ne želite da stranica sa cenovnikom usluga ima iste ključne reči kao stranica na kojoj npr. dajete savete u vezi sa korišćenjem telefona, web strana posvećena vašem brendu ili kontakt strana.

Kako optimizovati WordPress blog tj. sajt za Google?

Problem predstavlja činjenica da Vordpres podrazumevano nema ugrađene opcije koje bi zadovoljavale makar minimum zahteva za pristojnu SEO optimizaciju vašeg bloga/sajta. Srećom, postoji veliki broj SEO dodataka (plaginova — plugins), među kojima se izdvajaju All in One SEO Pack i Yoast SEO.

Podešavanja u samom WordPress panelu (kontrolnoj tabli)

Pre nego što pređemo na temu SEO dodataka, najpre da izvršimo neka osnovna podešavanja koja nudi sam WordPress, a koja mogu uticati na kasnije rezultate sajta u pretraživačima weba. Dakle, otvorite kontrolnu tablu Vordpresa i odaberite Podešavanja — Opšta, kao na slici:

Otvara se sledeća stranica, gde je potrebno upisati naslov veb mesta, podnaslov, kao i adresu veb mesta — sajta:

Ukoliko ne biste koristili nijedan dodatak za SEO, ono što piše u stavkama naslov i podnaslov, pojavljivalo bi se u rezultatima pretrage kao naslov sajta, zato nije loše da promislite o tome koji naslov i podnaslov najbolje opisuju vašu delatnost — na slici se nalazi primer mogućeg rešenja (nastavićemo da zamišljamo da se sajt/blog bavi servisiranjem telefona). Treća i četvrta stavka moraju imati istu adresu, a izbor se svodi na ličnu preferencu — da li želite adresu sa ili bez www predznaka — npr. http://mojsuperservis.com ili http://www.mojsuperservis.com. To što odaberete trebalo bi da znači da je to vaša preferisana adresa i da želite da npr. http://mojsuperservis.com bude adresa sajta koju će pretraživači poput Gugla prikazivati u rezultatu pretrage.

Ovde možete odabrati i jezik web sajta, lokaciju, oblik datuma i vremena. Kliknite na „sačuvaj izmene“ na samom dnu iste stranice.

Nakon toga odaberite Podešavanja — Stalne veze (Permalinks):

Ovde ćete odabrati — štiklirati opciju „Naziv članka“ i sačuvati izmene. O čemu se radi? Vordpres podrazumevano prikazuje linkove koji nisu SEO optimizovani, nešto poput http://mojsuperservis.com/?p=1234567. Kakve ovo ima veze sa naslovom vašeg članka „Ažuriranje softvera na telefonima“, pitate se? Ama baš nikakve! Upravo zato i biramo naziv članka, jer će u tom slučaju link dobiti naziv koji će značiti Guglu i pomoći će vam da budete bolje rangirani u rezultatima: http://mojsuperservis.com/azuriranje-softvera-na-telefonima. Dakle, sada tekst ima link koji ukazuje na temu članka.

Yoast SEO instalacija

Zašto baš Yoast SEO, a ne neko drugo rešenje? Možete naravno pokušati i sa All in One SEO Pack ili nekim drugim SEO rešenjem, ali naš izbor je Yoast jer ima najviše opcija u besplatnoj verziji.

Možemo preći na opciju Dodaci — Dodaj novi:

U polje za pretragu unesite „Yoast SEO“, prvi rezultat je onaj koji želimo, tako da ćete odabrati „Postavi sada“, a nakon toga i kliknuti na opciju „Uključi“:

Yoast SEO će odmah po aktiviranju automatski kreirati XML mapu sajta (XML Sitemap) koja je u stvari spisak stranica i članaka web sajta/bloga namenjena lakšem/bržem indeksiranju sadržaja sajta od strane pretraživača, ali time se nećemo detaljnije baviti u ovom tekstu. Isto važi i za ostale opcije koje se nalaze u novom meniju koji ćete videti u kontrolnoj tabli Vordpresa — SEO meniju. Dakle, nećemo podešavati nijedan od jezičaka (tabova) koje ovde vidite:

Zašto ne? Ovaj članak bi u tom slučaju bio kilometarski, a navedena podešavanja zaslužuju poseban članak, posebno jer zahtevaju dodatan trud i razumevanje. To su npr. Webmaster alati koje vidite na gornjoj slici, a ima i nekih naprednih postavki. Svakako, cilj ovog članka je osnovna optimizacija web stranica sajta i time ćemo se baviti.

Osnovni parametri za SEO optimizaciju sajta uz pomoć Yoast SEO

Elem, sledeće što treba da učinite, jeste da u glavnom meniju kontrolne table odaberete opciju „Strane“ (vidi se na slici iznad), gde će se otvoriti spisak stranica web sajta ili bloga. Kliknite npr. na prvu stranicu koja se vidi u spisku i otvoriće se uređivač strane gde ćete videti sadržaj stranice. Ukoliko skrolujete na dole, videćete Yoast meni (u zavisnosti od korišćene teme, može biti i na vrhu stranice, pre sadržaja):

Ovde vidite kako će izgledati konkretna web stranica u Google rezultatima pretrage. Vidite naslov, link (URL) stranice i opis, baš kao što vidite kada god sami pretražujete internet. Odaberite opciju „Uredi fragment“, a zatim popunite polja SEO Naslov i Meta opis:

Primetili ste dok ste unosili tekst da ispod polja SEO naslov i Meta opis stoji brojač karaktera (mesta) koji je narandžaste ili zelene boje i koji se pomera dok kucate? Radi se o tome da prilikom kreiranja naslova i opisa (na engleskom title i meta description) treba poštovati nepisana pravila koja se odnose na dužinu ovih HTML elemenata — isti ne treba da budu prekratki, jer želimo da što obimnije opišemo o čemu se radi na konkretnoj stranici ili u članku , ali ni predugački, zato što ne želimo da Google skrati naš naslov ili opis jer ne može da prikaže čitav tekst zbog ograničenja prostora u web pregledaču. Takođe se može desiti da Gugl „odluči“ da ne prikazuje ono što vi želite jer ne vidi vezu između naslova/opisa i sadržaja same web stranice — ovo se npr. dešava kod zlonamernih, spam i „fishing“ sajtova koji žele da vas prevare da posetite njihov sajt.

Zato gledajte da naslov i opis odgovaraju osnovnom sadržaju konkretne stranice. Da dodamo da je SEO naslov za Gugl — ovaj internet pretraživač aktivno koristi titl u rangiranju rezultata, dok je meta opis za vaše posetioce — potrebno je da ih „naterate“ atraktivnim opisom da kliknu baš na vaš rezultat i posete stranicu. Takođe je bitno da naslov i opis sadrže što više istih ključnih reči. To bi bilo dovoljno za početnu korektnu optimizaciju, a SEO tema je veoma široka i biće joj posvećeno još članaka.

Što se tiče polja „podložak“, nema potrebe da menjate sadržaj — vidite da je to u stvari link naše strane, bez početnog http://ime-tvog-sajta dela, i već smo isti optimizovali u prethodnim koracima. Ako je naziv strane npr. „Cenovnik servisiranja telefona“, podložak će biti „cenovnik-servisiranja-telefona“ — lep, jasan naziv, Guglu će se dopasti.

Ispod navedenih polja nalazi se još jedno — Fokusna ključna reč, kao i odeljak za Yoast analizu stranice.

Ukoliko želite da stranicu koju trenutno uređujete optimizujete npr. za ključnu reč (izraz) „servis telefona Beograd“, upišite upravo te reči u ovo polje. Nakon što definišete fokusnu ključnu reč, Yoast će vam ponuditi moguća SEO poboljšanja u već pomenutom delu posvećenom analizi, a sve u cilju da sadržaj stranice ili članka bude takav da vam omogući što bolji plasman u pretraživačima. Drugim rečima, kada korisnik Chrome pregledača upiše „servis telefona Beograd“ u Google pretrazi, želite da vaša stranica bude što bliža vrhu, što će biti moguće ako je sadržaj iste kvalitetan, dovoljno obiman i relevantan za fokusiranu ključnu reč.

Nakon što ste sve podatke uneli, odaberite „Ažuriraj“ opciju koja se nalazi sa desne strane i promene će biti snimljene odnosno sačuvane.

Sada je potrebno da isto ponovite za svaku stranicu sajta za koju želite da budete rangirani u Gugl pretrazi — definišite jedinstvene SEO naslove, meta opise i fokusne ključne reči za odabrane strane web sajta. Isto važi i za članke — ukoliko imate blog stranicu, svaki članak je u stvari posebna stranica, ima svoj link i može se optimizovati. Ne zaboravite da svaki put sačuvate izmene.

To bi bilo ono što je potrebno kako biste izvršili osnovnu SEO optimizaciju WordPress sajta odnosno bloga. Ukoliko vam se ipak čini da je bolje da SEO optimizaciju sajta prepustite profesionalcima, budite slobodni da pogledate naš cenovnik.

U nekim od narednih članaka pozabavićemo se naprednim podešavanjima Yoast SEO dodatka, detaljnim pojašnjenjem optimizacije na stranici/sajtu (on-page) i van sajta (off-page), Google konzolom za Webmastere, Google analitikom i drugim zanimljivim informacijama iz sveta optimizacije sajtova za pretraživače.


Originally published at www.tvojsajt.com on February 20, 2018.