Раница за планинско бягане Kalenji

Или какво показа теста

Днес ще ви разкажа за поредният продукт, който ми беше предоставен за тест от Dechatlon. Той е раница за планинско бягане Kalenji. Ако сте чели един от предишните ми постове, в които разказвам за моята екипировка, предполагам сте видели, че бягам с един от по-малките модели. Тази раница ми вършеше страхотна работа при тренировъчните бягания, както и за Витоша 100. Сега обаче реших, че имам нужда от малко повече обем, за да побера допълнителната екипировка, която ще ми е нужна за някои от по-тежките бягания тази година.

Раницата с която бягах до момента

Характеристики

Ето и основните технически данни на раницата за бягане:

 • Обем — 9–14 литра — регулирането на обема става с един цип, който позволява да увеличите обема.
 • Воден резервоар — 2 литра.
 • Джобове — два странични с цип, един голям вътрешен, разделен на две секции — за водния резервоар и за други — яке, панталони, друга екипировка.
 • Един малък вътрешен джоб за мобилен телефон/плеър, портфейл или каквото искате да скриете.
 • Два предни джоба за бутилки с вода.
 • Малки джобчета,в които може да сложите гелове, магнезий или каквото вие прецените.
 • Странични връзки за закрепване на щеки, яке или друга дреха, която искате да ви е под ръка.
Раница за бягане Kalenji

Раницата разполага и със свирка, която е част от задължителната екипировка за повечето състезания.

Какво ми харесва — големият обем на раницата, възможността да поставиш най-нужните ти неща в джобовете с бърз достъп. Всичко останало може да събереш във вътрешните джобове. Нещо важно, което ми липсваше в предишните раници — възможността да закрепя щеки за бягане. Сега това е възможно, благодарение на двете ластични връзки от лявата страна на раницата.

Какво не ми хареса — това че, резервоара за вода и секцията за багаж са заедно. Това създава малко трудности, когато резервоара е пълен, а ти искаш да сложиш/извадиш някаква част от екипировката.

Няколко думи и за това, колко добре пасва раницата при бягане. На първо място, екипировката на един бегач трябва да стои перфектно и да не се движи по тялото. За съжаление, при пълен 2 литров резервоар, раницата малко се издува и създава чувството за не пълно прилепване към гърба на бегача. Това наложи леко да я модифицира и да сложа 1 литровия резервоар от старата раница — тогава вече нямаше проблем с прилепването. Следващият момент е, начина по който се фиксира раницата в предната си част. Малката раница, която ползвах е с катарами, докато новото Kalenji е с закрепване, по подобие на раниците на Salomon. Прибирането на гърдите става посредством две ленти, които може да закачите на различна височина. Това дава гъвкавост на начина на носене, но си има и някои недостатъци. Тук вече нещата опират до лично предпочитание. Лично на мен, това ми изглежда малко нестабилно, а и така го усещам. Закрепването с катарами е малко по-добро, по мое лично мнение, но от друга страна — спарва. Закрепването с връзки е малко по-хлабаво и дава една идея повече движение на раницата. От друга страна е перфектно, когато бягаш в голяма жега и искаш да имаш проветривост.

Заключение

Крайното ми заключение е, че с една малка модификация — изваждането на резервоара за вода, или използването на по-малък такъв — на пример 1 литър, би била отлична раница за планинско бягане на по-дълги дистанции. За цената си от 63 лева, е едно перфектно решение за бегачи, които тепърва започват с дългите планински бягания и не искат да влагат големи средства.

И няколко практически съвета

Ако до сега не сте ползвали раница, която е с воден резервоар, ето няколко неща, които трябва да имате предвид:

 • Ако не обезвъздушите резервоар водата в него ще се клати постоянно и ще ви създава проблеми. За да изкарате въздуха, просто го напълнете до ръба, пуснете тръбичката за пиене на под нивото на резервоара, затворете го и пуснете да изтече малко вода.
 • Не наливайте изоточнични или други напитки в него! Риска да не може да го измиете добре е много голям! След това в продължение на много състезания, ще трябва да пиете вода с вкус от изотоничната ви напитка.
 • Един от начините за почистване на резервоара е със сода бикарбонат. Тя обира всички миризми.
 • Сушене — лично аз оставям резервоара около 15–20 минути на слънце, стига да не е много силно. По този начин освен че изсъхва бързо, ултравиолетовите лъчи убиват донякъде и микроорганизмите по стените на резервоара… или поне така ми се иска да вярвам.

И накрая, ако решите да си закупите някоя от раниците, може да го направите както от магазините на Dechatlon, така и от техният сайт — http://www.decathlon.bg/.

Цената на посоченият модел е 63.60 лв. а раницата е налична на този адрес — http://www.decathlon.bg/mazka-ranitsa-za-planinsko-byagane-id_8312245.html