Fidesz kisebbség az Országgyűlésben az arányos (igazságos) számítás szerint

Nem annyira narancs

A 2018-as választások igazi eredménye

Hivatalos vagy arányos, avagy kétharmad vagy kisebbség?

Mindenki nagyjából egyetért abban, hogy a Fidesz által szerzett kétharmados többségről minimum annyi elmondható, hogy kizárólag a Fidesz-nek kedvező, Fidesz által létrehozott választási rendszernek köszönhető.

Többek között az ennek az eredménynek a magyarázásával, és magáról az eredményről egy, a sokkal jobban láthattunk a 24.hu-tól.

Alternatív kalkuláció

A következő ábrákon látszik egy alternatív kalkulációval készült választási eredmény, amelyet mindjárt megmagyarázok:

Az Országgyűlés összetétele 2018-ban, arányos (igazságos) számítás szerint, Fidesz kisebbséggel
Az Országgyűlés összetétele 2018-ban, a hivatalos választási szabály szerint, Fideszes kétharmaddal

Az alábbi képre kattintva egy kis összehasonlító alkalmazás segítségével jól követhető a különbség:

Összehasonlító alkalmazás ()

A módszer

Nem hagyott nyugodni, hogy ha arányos összesítésben nézzük a választási eredményt, akkor az jön ki, hogy választók kb. 48%-a szavazott a Fideszre, azaz nemhogy kétharmad, hanem még a többsége sincs meg a Fidesznek.

Magyarul, ha a parlamentben betöltött székek valóban a választópolgárok akaratát tükröznék, akkor éppenhogy kisebbségben lenne a Fidesz.

A számolás módszere nagyon egyszerű, és hitelesen próbálja megmutatni a választók által támogatott pártok arányát. Ugyanakkor nincs kidolgozva minden részlet, és a kis pártoknál nagy pontatlanságok is lehetnek, mert hirtelen nem állt rendelkezésre minden adat (ezért bocsánat) viszont a lényeg megmutatkozik: a Fidesz kisebbsége, és arányosított paletta.

Egyszerűen vettem a listás szavazati arányokat és az egyéni választókerületek eredményei alapján arányos támogatási arányokat pártok szerint, és ezeknek az eredményét átalgoltam. Tehát nem a jelenlegi “aki nyer, mindent visz” elvet követtem, megnéztem a képviselők támogatási arányait és azt vettem figyelembe. (Ezt szerencsére az helyettem.) A kis pártoknál sajnos ez az információt ott nem találtam meg, de az látszik, hogy ez az arány minden pártnál szinte tejles összhangban van a listás szavazati arányokkal, ezért feltételeztem, hogy ez a kis pártokra is érvényes.

Ez a számolási módszer végülis egy kísérlet arra, hogy az egyéni szavazatarányokból számolt kompenzációt ne a jelenlegi, teljesen abszurd módszerrel a nyertes párt tovább erősítésére, hanem a pártok valódi támogatottságának tükrözésére, és a paletta színesítésére használjuk.

Ez nem egy kidolgozott rendszer

És még egyszer mondom, hogy ez nem egy kidolgozott rendszer, és a kis pártoknál pontatlanságok is lehetnek. Továbbá nem foglalkoztam azzal sem, hogy a gyakorlatban hogyan lehetne elfogadtatni egy ilyen rendszert, az egy teljesen más kérdés, csak azt próbáltam megfejteni, hogy “mi lenne igazságos”.

Érdemes még megemlíteni és mérlegelni, hogy a Fidesz a választásokon még a több tízmilliárdos soros, és menekültellenes kampány és a közmédia teljes uralása mellett is csak a választók 48%-ának támogatottságát volt képes megszerezni.

Ezzel sem foglalkoztam most, és az esetleges választási szabálytalanságokkal sem, tehát a “mi lenne igazságos” kérdését csupán a NVI által közreadott számok alapján vizsgáltam.

Biztosan kritizálható ez a számolási mód, szívesen is veszem a kritikákat, érdekelne a véleményed!

Zoltan Csík-Kovacs

Written by

Creative technologist / interactive media designer. More about my work: http://zoltancsikkovacs.net/