Malcolm Turnbull és Peter Dutton (News.com.au)

Ausztrália a párton belüli puccsok országa

Ezúttal sikertelen volt a puccskísérlet, de nemrég olyan miniszterelnök is akadt, aki puccs révén jutott hatalomba, majd amiatt vesztette el a kormányfői széket.


Ugyan Peter Dutton (elsőre) nem járt sikerrel, megpróbálta megpuccsolni az ausztrál Liberális Párt (amely valójában jobboldali) vezérét, Malcolm Turnbullt. Turnbull ugyan nem pártelnök, de valójában ő vezeti az alakulatot – valamint az országot is, hiszen ő a miniszterelnök. Az energiapolitikája és választási stratégiája miatt került veszélybe a pozíciója.

Dutton – aki egészen addig Turnbull keményvonalas, migrációellenes belügyminisztere volt – „hívta ki”, végül a párton belüli voksolást 48:35 arányban utóbbi vesztette el. Dutton ezután lemondott posztjáról, majd további fontos politikusok követték: a poszt megjelenéséig Michael Sukkar (a pénzügyminisztérium államtitkára), James McGrath (a miniszterelnökség államtitkára), valamint Concetta Fierravanti-Wells (nemzetközi fejlesztési miniszter) mondott le. Könnyen lehet, hogy Dutton nem adja fel és próbálkozik még.

Az ausztrálok furcsa emberek, jól jelzi ezt, hogy a Dutton iránti szimpátiájukat úgy fejezték ki, hogy ajtajuk elé krumplit helyeztek. Ezzel két különböző dologra is utaltak: egyrészt sokszor hasonlítják krumplihoz az ahhoz hasonlatosan kinéző Duttont, másrészt 2015-ben hasonló módon fejezték ki páran szimpátiájukat Tony Abbott irányában, aki híresen sok hagymát fogyasztott.

Abbott volt ugyanis a Turnbull előtti miniszterelnök, akit utóbbi egy párton belüli puccsal golyózott ki a hatalomból (fun fact: Dutton akkor Abbott mellett állt). A jobboldali „liberális” kormányzást megelőzően Kevin Rudd volt a kormányfő, aki szintén párton belüli puccs révén jutott hatalomba.

Julia Gillardot „győzte le” párton belüli bizalmi szavazás révén, ami azért is volt pikáns, mert Gillard is ugyanígy jutott hatalomba korábban – éppen Ruddal szemben.

Így néz ki az ausztrál miniszterelnökök listája 2010 óta:

  • 2007–2010 Kevin Rudd (Ausztrál Munkáspárt)
  • 2010–2013 Julia Gillard (Ausztrál Munkáspárt)
  • 2013–2013 Kevin Rudd (Ausztrál Munkáspárt)
  • 2013–2015 Tony Abbott (Ausztrál Liberális Párt)
  • 2015– Malcolm Turnbull (Ausztrál Liberális Párt)

Nem csoda, hogy a 9-es csatorna 33 éve futó reggeli műsora, a Today felvetette a Facebook-oldalán, hogy kellene egy törvénymódosítás, amely előírná, hogy a kormányfők fix időtartamig maradjanak hatalmon, ne lehessen elmozdítani őket. Magyarországról egészen furcsa ezt látni.


Katt a képre és lájk!