(Evening Standard)

Fülöp herceg bizony szexista és rasszista

II. Erzsébet visszavonuló férjének valószínűleg két okból volt lehetősége arra, hogy különösebb orrára koppintás nélkül „végigalpáriskodja” az elmúlt 65 évet.


Fülöp herceg őszi visszavonulásának hírére világszerte mindenütt elővették II. Erzsébet brit királynő 95 éves férjének ún. „aranyköpéseit”, „legjobb poénjait”. Sokan osztogatták ezeket a cikkeket mosolygós vagy nevetős emotikonnal. Magyarázták egyesek, hogy Fülöp herceg hadat üzent a politikai korrektségnek, amikor szólásra nyitotta a száját. Voltak, akik az igazi brit humor megtestesítőjeként mutatták be Edinburgh agg hercegét.

Persze, elmosolyodunk az idős bácsik – vagy apró gyerekek – poénjain, de Fülöp herceg egészen más kategória. II. Erzsébet egyébként nagy munkabírású férje ugyanis gyakorta engedett meg magának olyan hangnemet, mintha nem egy uralkodó család tagja lenne, hanem csak egy füstös kocsmában, a sötét sarokból bámészkodó munkás, aki néha odaböffent egy poénosnak szánt megjegyzést a közösség nagy virulására.

Nőtől kérdezte meg, hogy ő akkor most nő-e; poénkodott indiai munkásokról, bennszülötteknek nevezte a skótokat; beszólt siketnek, Kínában tanuló brit diáknak; ok nélkül rettegett koaláktól; Reichskanzlernek nevezte Kohl-t; öngyilkos robbantóhoz hasonlított egy golyóálló mellényes katonanőt, és még sok más hülyeséget beszélt össze-vissza azalatt a hatvanöt év alatt, míg támogatta a királynőt és eljárt különféle eseményekre.

Akárhogy próbáljuk elmismásolni, Fülöp herceg poénjai nem a brit humor ékkövei – hol van ez a Monty Pythonhoz vagy akár Mr. Beanhez képest –, hanem utolsó, alpári rasszista és szexista beszólások, amelyek csak azért tűnnek viccesnek, mert egy családja miatt magas rangú, idős férfi szájából hangzottak el. Ezt most nem a széplelkűség mondatja velem – aki ismer, tudja, hogy effélével nem lehet „vádolni” –, hanem a jóérzés. Annak ellenére vélem így, hogy minden szimpátiám a királyi családé.

Fülöp hercegnek valószínűleg két okból volt lehetősége arra, hogy különösebb orrára koppintás nélkül „végigalpáriskodja” az elmúlt 65 évet.

1.Alapvetően nyilván kínos volt a királyi család számára, hogy egy, a közéleti megnyilatkozások normális medrében tartására, a protokollra fittyet hányó tagjuk „ámokfutott” olykor. Egy tavaly szeptemberi közvélemény-kutatás kimutatta, hogy a brit királyi család legismertebb tagjai közül Fülöp herceg megítélése a legrosszabb: a lakosság 45 százalékának tetszik, ahogy ténykedik; 30 százalék szerint nem teljesít jól, de rosszul sem; míg 15 százaléknak nem tetszik, amit csinál. Érdekesség, hogy bármennyire is szexista Fülöp, a nők körében népszerűbb, mint a férfiaknál (49:41). Azt is érdemes megemlíteni, hogy minél idősebb volt a válaszadó, annál jobban kedvelte Fülöpöt – a 75 évnél idősebbek körében már 76 százalékos népszerűségnek örvendett. Viszont az már nem volt igaz, hogy minél idősebbek adtak választ, annál kisebb volt a herceget nem kedvelők aránya: a legkevésbé a 45–54 éves korosztály bírja Fülöpöt (23 százalékuk szerint teljesít rosszul).

(ICM Unlimited)

A britek által közismerten nem kedvelt Károly herceg megítélése minimálisan volt csak jobb, míg a kevéssé ismert András herceget nagyon nem szeretik a britek. Fülöp nem túl kedvező megítélése (azért a „valódi” politikusoknál így is jobban kedvelik) ellenére úgy sejtem, hogy a királyi család egészének összességében jót tesz, hogy van egy, a proli Angliához szólni képes tagja. Könnyen lehet, hogy a rasszista és szexista kijelentései híján még ilyen eredményt se ért volna el a közvélemény-kutatásokon.

2. Fülöp herceg alapvetően teljesen jellegtelen figurája a királyi családnak, hiszen az öröklési sorrendben nem szerepel – Károly herceg után Vilmos herceg és utóbbi gyermekei következnek, majd Harry és a már említett András. A már egyébként is lényegében csak protokolláris feladatokat ellátó uralkodó férjeként semmibe sem volt beleszólása. A herceg ennek eredményeképp nem kellett felelősséget vállaljon a tetteiért, csak kimondta, amit gondolt.

Ez alapvetően nem lenne gond, sőt, erénynek is nevezhetnénk ezt a fajta egyenességet, őszinteséget. Ugyanakkor Fülöp nincsen tekintettel arra, hogy megbánthatja azokat, akikhez vagy akikről beszél, amikor poénkodik. Sőt, saját nejére, II. Erzsébetre sincsen tekintettel. Ilyeneket ugyanis nem mond az ember, ha a felesége a világ egyik legismertebb nője, aki ráadásul a világ egykori legnagyobb birodalmának maradványát vezeti.


Katt a képre és lájk!