(Forrás: MediaMatter.org)

Saját magáról is hazudik a 888

A főszerkesztő írt egy „cikket”, amiben ismertette a portál új szlogenjét és rovatát, közben pedig hazudott néhányat a 888 számairól.


G. Fodor Gábor — portrém róla itt — nem túl hosszú (kevesebb mint 1700 karakteres), ellenben minden mondatot külön bekezdésben közlő cikket írt arról, milyen jól hasít a 888. A korábban „A fenegyerek-portál” szlogennel hasító propagandalap lecserélte jelmondatát, ma már arra buzdít, hogy „Csatlakozz a lázadókhoz” — ezzel zárult GFG „cikke” is.

A termelési riporthoz hasonlatos cikk arról ír, hogy havonta több mint egymillió ember olvassa őket, naponta nyolcvanezer egyedi látogatójuk van. A DKT-n ők sincsenek fenn, így a SimilarWebhez fordultunk.

(Forrás: SimilarWeb)

Az ő adataik szerint 2017 júniusában kevesebb mint félmillió egyedi látogatójuk volt — ez elég messze van az egymilliótól –, az összes megtekintésük pedig 1,8 millióra rúgott, ami 15 százalékkal kevesebb volt, mint májusban. Fontos statisztika, hogy az olvasók alig több mint két cikkre kattintanak átlagosan, ha már a 888-on vannak, 57 százalékuk pedig hamar kiikszeli a „fenegyerek-portált”.

„Olvasóink jelentős része ráadásul nem a híraggregátor oldalak segítségével talál meg minket, hanem egyenesen minket akar olvasni

— írja a polgári Magyarország eszményét csak politikai terméknek tekintő GFG, de hazudik.

(Forrás: SimilarWeb)
(Forrás: SimilarWeb)

A vizsgált hónapban a látogatók alig több mint harmada, 36,71 százaléka kattintott közvetlenül a 888-ra, 19,37 százalékuk pedig a közösségi médiából érkezett. A portál látogatóinak 35,51 százaléka viszont hivatkozó oldalakról érkezett. Ebben a kategóriában a Hírstart vezet az átkattintós forgalom 55,67 százalékával, majd a Startlap, a Hírkereső és a Kapu.hu következik — ezek mind híraggregátor oldalak is egyben. Ha az elmúlt három hónap forgalmát nézzük, hasonló arányok jönnek ki, tehát az olvasók harmada közvetlenül kattint, másik harmada híraggregátorokról érkezik, a maradék egyharmad pedig közösségi médiában és más módokon talál a 888-ra.

A digitális f*szméregetés azzal folytatódik, hogy a Facebook-lájkokat veti össze, a maguk 130 ezer lájkját (amúgy még nincs annyi, 128 ezernél járnak) így tálalta: „a 888 a legkedveltebb online jobboldali hírportál”. Nem tudom, GFG hallott-e már arról a hírportálról, amely egy tulajdonosváltás következtében szakított korábbi szakmai sztenderjeivel és simán beállt a kormánypárti propagandagépezetbe. Az Origóról van szó (409 ezer lájk), amely a tulajdonos Matolcsy Ádám szándéka szerint a továbbiakban is „konzervatív, polgári hangvételű lap” lesz. (Jó, azt is mondta, hogy az Origo nem propagandaoldal. :D) A baloldalisággal szintén nem vádolható Híradó.hunak is 163 ezer lájkolója van, így a 888 biztosan nem a legkedveltebb online jobboldali hírportál.

A „cikk” egyetlen ténymegállapítása ez a mondat:

„A liberális sajtó legnagyobb bánatára jól teljesít tehát a propagandagépezet.”

Az írás apropója egyébként nemcsak az volt, hogy elmondják, milyen jól teljesít a 888, hanem az is, hogy bejelentsék az új rovatuk indulását is, amely a keresztségben a roppant fantáziadús 889 nevet kapta. Olyan nagy innovációra nem kell számítani: annyi történt, hogy a „fenegyerek-portál” levelezőrovatot indított, már szinte bárki publikálhat majd náluk.

Talán lesznek majd olyan remek írások is, mint a „Konzervatív propagandisták, akik benyaltak a liberálisoknak — most díjat kapnak” című opusz Oláh Gellérttől.

A cikk négy szempontból is érdekes.

  1. Az egyik az, hogy a nevemre Lakner Dávid cikkét linkelték.
  2. A másik, hogy a szerző maga korábban a jobboldalinak éppen nem nevezhető Political Capitalnél szeretett volna gyakornokoskodni, de nem jött össze.
  3. A harmadik, hogy a szerző úgy inszinuált cikkében, hogy korábban a saját szakdolgozatához segítséget kért tőlem.
  4. Végül pedig azért érdekes, mert úgy sorolódtam magam is a konszarvatív újságírók közé, hogy a 888 korábban három alkalommal is szeretett volna leigazolni.

Pénzösszegig nem jutottunk el, de bármennyit is ajánlottak volna, egyértelmű volt, hogy nemet mondok Habony embereinek. (Amúgy a cikkben szereplő szavazáson a lehető legjobban szerepeltem, utolsó lettem, amit úgy értelmezek, hogy a 888 olvasói szerint én vagyok legkevésbé konszarvatív propagandista.)


Katt a képre és lájk!