5 redenen waarom de reclamewereld virtual reality nú moet omarmen

Peter Evers
A Bigger Circle
Published in
4 min readFeb 6, 2018

De term virtual reality is onlosmakelijk verbonden met de toekomst. Ver voordat gevleugelde termen als social media, augmented reality en zelfs online bekendheid verwierven kenden we virtual reality al als dé innovatie die onze wereld ingrijpend zou gaan veranderen. Toch heeft het lang geduurd voordat het een voet aan de grond kreeg. De voornaamste redenen waren hoge apparatuurkosten en rekenkracht van computers. Nu die twee barrières in rap tempo beslecht worden, biedt VR voor alles en iedereen dat content maakt de kans om hun doelgroep mee te nemen in een alternatieve realiteit.

Hoe vaak zeggen we wel niet “je moet het eigenlijk even zelf ervaren”? Dat kan nu.

De toekomst van de stadskern van Almere, gepresenteerd in een virtual reality pop-up cinema.

Voor degene die nog druk is met de realiteit van vandaag, even een kleine opfrisser over de huidige staat van virtual reality. VR wordt door Google als volgt gedefinieerd:

“The use of computer technology to create a simulated environment.”

Dat is meteen het verschil met die andere term: augmented reality. Waar AR met een digitale laag de realiteit verrijkt, neemt VR je mee in een geheel nieuwe, door een computer gesimuleerde, realiteit. Voor een ‘VR experience’ zijn drie dingen nodig: een VR-omgeving, een bril om de omgeving te kunnen bekijken en een computer die de omgeving kan tonen. In deze drie gebieden is de laatste jaren veel vooruitgang geboekt. Met de komst van development engines als Unreal en Unity is de bouw van VR-omgevingen veel minder kostbaar geworden. Samsung, Google, Microsoft, Facebook en HTC hebben een kapitaal geïnvesteerd om betaalbare VR-brillen op de markt te brengen en computers (én telefoons) worden in hoog tempo krachtiger. De som van deze ontwikkelingen zorgt ervoor dat steeds meer mensen een virtuele realiteit kunnen ervaren en dus ook begrijpen wat het is.

Voor ons als innovatief bureau is het essentieel om nieuwe technologie, zoals VR, in een vroeg stadium te integreren in ons team. Het geloof in de kracht van innovatie zit sterk verweven met het DNA van ons bureau. Anderhalf jaar geleden zijn we daarom gestart met het aannemen van onze eerste VR-specialist en na een beginperiode van research en marktbewerking, hebben we inmiddels een aantal mooie VR-projecten op ons conto kunnen schrijven voor aansprekende klanten als Gemeente Almere en Mercedes-Benz. Toch heeft het wel eens wat uitleg nodig om onze omgeving te overtuigen van de logica van een VR-tak. Om deze vijf redenen is VR een onmisbaar element van ons bedrijf.

1. Investeer in de wereld van morgen, want die begint…..morgen.

Niet heel lang geleden keken pubers nog wel eens naar een televisie en lazen dertigers nog wel eens een krant. Die dertiger spendeert vandaag meer tijd online dan aan alle andere media bij elkaar en pubers ‘leven’ op Instagram en Snapchat, terwijl Snapchat een paar jaar geleden nog niet eens bestond. Mediagedrag verandert snel. Als bureau in de reclamewereld is het van levensbelang te weten wat consumenten doen op nieuwe media en hoe merken daar een geloofwaardige plek in kunnen verwerven.

2. De massa komt eraan.

Een veelgehoorde twijfel bij de inzet van VR in een reclamecampagne, is het gebrek aan ‘eyeballs’. Een prachtige VR productie kan slechts beleefd worden door een dure bril die weinig mensen zich kunnen veroorloven. Dat klopt deels. De echte high-end VR-producties zijn niet zomaar te bekijken. Maar vergeet niet dat 360 graden video’s al sinds lange tijd via Facebook en YouTube bekeken kunnen worden. Daarnaast hebben Google en Samsung VR-headsets in de markt gezet van slechts 10 tot 100 euro en het tegen VR aanschurkende augmented reality neemt met de lancering van Lens Studio door Snapchat nu serieuze vormen aan qua bereik. 1 miljoen ‘experiences’ op een VR-campagne duurt ongetwijfeld nog even, maar marktonderzoeksbureau Ipsos onderzocht vorig jaar al dat 10% van de Nederlanders een VR-bril heeft en 20% al eens een VR-ervaring heeft gehad. Met 1,7 miljoen Nederlanders met een VR-bril kan je dit toch moeilijk een niche markt noemen.

3. Virtual reality is de ultieme gedragsveranderaar.

Een andere realiteit beleven is niet niets. Think about it: in virtual reality zie je niets meer van de realiteit. Het is een ideale methode om iemand in andermans schoenen te zetten. Wij passen dit succesvol toe door in samenwerking met vastgoedontwikkelaar Heren2 potentiële huurders hun toekomstige werkplek te laten ervaren en voor Gemeente Almere stimuleren we de besluitvorming door mensen de toekomst van de stad in VR te laten zien. Reclamemakers zijn meesters in het overtuigen en de laatste stap in dat proces is natuurlijk een gedragsverandering. En hoe vaak zeggen we wel niet “je moet het eigenlijk zelf ervaren”? Dat kan nu.

4. Virtual reality is storytelling on steroids.

Reclamemakers blinken uit in storytelling. Virtual reality is op dit moment nog vooral het domein van architecten en game developers. Architecten richten omgevingen in met prachtige gebouwen en game developers beheersen de kunst om de kleinste details te verwerken in virtual reality. Reclamemakers zijn de scriptschrijvers die nog ontbreken.

5. Virtual reality verbetert de wereld.

Merken ontkomen niet meer aan een maatschappelijke rol. De consument van vandaag verwacht dat je naast mooie producten ook iets doet voor de wereld en merken staan in de rij dat ook te laten zien. Echter, de consument is kritisch, en met alleen een mooi verhaal kom je er niet. Ook op maatschappelijk vlak moet er resultaat geboekt worden. Dat resultaat is sterk afhankelijk van een gedragsverandering. Op dit vlak is VR perfect. Als je in de huid van iemand anders kruipt en de consequenties van jouw gedrag ervaart, komt een boodschap vele malen harder binnen. Niet overtuigd? Bekijk dan eens deze campagnes over verkeersveiligheid, pesten en brandpreventie.

Meer weten over de mogelijkheden van virtual reality? Wij hebben ideeën.

--

--