Generatie Z en Alpha: communiceren met de jeugd van tegenwoordig

Loïs Baltus
A Bigger Circle
Published in
3 min readJan 7, 2019

Generatie Z en Alpha zijn de hele dag online, maar weten tóch jouw content te missen. Hier lees je hoe je hun aandacht vasthoudt.

Screenagers

Scrollen, scrollen en een beetje swipen. Zo heb je de dag van de screenager eigenlijk wel samengevat. Met een zeer korte aandachtsspanne heeft de jeugd van tegenwoordig aan één blik al voldoende. Ze zijn druk in de weer met hun geliefde smartphone en zijn de traditionele media al lang voorbij gegroeid. Een wereld zonder smartphone en internet bestaat simpelweg niet. Dat geldt al helemaal voor de jongste generatie, Alpha. Hoe je deze generaties bereikt? Scrol en swipe gauw verder.

Van Z tot Alpha

Het is heel makkelijk om generaties te groeperen op leeftijd, maar kunnen we deze generaties ook onderscheiden op hun mediaconsumptie? Jazeker. We leggen het hier kort uit.

Mensen die geboren zijn tussen 1995 en 2009 behoren tot generatie Z. Voor hen is internet verweven in het dagelijks leven. Daarnaast zijn ze erg goed in het verdelen van hun aandacht. Daarom worden de jongeren uit deze groep ook wel screenagers genoemd.

De kinderen van millennials behoren tot generatie Alpha. Zij zijn geboren tussen 2009 en nu. Deze jongeren groeien op in een digitale wereld en kunnen zich geen wereld voorstellen zonder touchscreens en connectiviteit.

Aandachtsspanne van een goudvis

Het is dan ook niet gek dat de aandachtsspanne van beide generaties steeds korter wordt. Gevolg is dat verkregen informatie sneller verwerkt wordt dan vroeger. Microsoft concludeerde eerder al dat de aandachtsspanne van 13 naar 8 seconden is gegaan. Dat is zelfs een seconde korter dan die van een goudvis!

Als ‘het bureau van nu’ vinden wij deze aandachtsspanne ontzettend interessant. Wanneer we kijken naar de gemiddelde kijktijd van een aantal video’s die door A Bigger Circle worden geadverteerd, zien we dat de screenagers slechts een aandachtsspanne hebben van 3,9 seconden. Dit terwijl er in de leeftijdgroep van 65+ nog gemiddeld 5,9 seconden naar een video gekeken wordt.

De Oost-Indisch blinde generatie

Jongeren zijn heel goed geworden in het filteren van informatie. Ze zien alleen wat ze willen zien. Daarom behoren ze tot nóg een andere generatie, namelijk de Oost-Indisch blinde generatie. Voor adverteerders is het noodzaak om content te maken waar jongeren echt graag naar kijken.

Ben jij eigenlijk een screenager?

Zelfs als je wat betreft leeftijd niet binnen de categorie screenagers valt, is het niet moeilijk om jezelf in hen te herkennen. Heb je er wel eens op gelet hoe mobiel jij zelf eigenlijk bent? En met welk gemak je door appjes en stories scrolt en swipet? Grote kans dat ook jij niet meer dan 3 seconden besteedt aan elk Facebookberichtje op je tijdlijn. Zo ben je binnen 2 minuten alweer helemaal bij.

Hoe bereiken we deze generaties dan wel?

1. Vertical first.
Aangezien deze jongeren veel media consumeren via hun mobiele telefoon kun je hier makkelijk hun aandacht grijpen. Verticale content is kort, schermvullend en ‘thumb-stopping’, waardoor je in de eerste milliseconde de aandacht van de ontvanger hebt. Een mooi voorbeeld hiervan zijn stories en verticale advertenties.

2. Kort, korter, kortst.
Om de aandacht van de jonge kijker vast te houden, zijn er drie dingen van belang. Houd de video zo kort mogelijk, kies voor simpele visuals en creëer korte copy. Generatie Z verwerkt de informatie ontzettend snel, dus een video van 3 seconden kan al genoeg zijn wanneer je de video goed inricht. Zet je boodschap dus direct in beeld en probeer de aandacht de volle drie seconden vast te houden.

3. Creëer een ervaring.
Zorg ervoor dat jongeren kunnen spelen met jouw merk. De AR-mogelijkheden van Snapchat en Instagram zijn hiervoor ideaal. De generatie heeft op deze manier niet het idee dat ze te maken hebben met ‘reclame’. Wel draagt het bij aan een positieve beleving van het merk.

Nu kan de screenager niet meer om jouw content heen.

--

--