JOMO: Bewustwording in het vinden van balans

Loïs Baltus
A Bigger Circle
Published in
4 min readJan 7, 2019

Hoe je de verleiding weerstaat om altijd je telefoon erbij te pakken.

De millennial heeft er last van: FOMO. Voor sommigen ook wel beter bekend als The Fear of Missing Out. Er zijn vandaag de dag zoveel dingen te beleven en te bekijken, dat de verleiding groot is om alles te willen doen. Helemaal met de komst van social media. Als millennial krijg je hartkloppingen wanneer je in de story van je vrienden #bestpartyever ziet staan, terwijl jij in je pyjama thuis op de bank zit. Had je dan toch moeten gaan? Hoe kun je genieten van ergens niet bij zijn? Wij helpen je bij het vinden van The Joy Of Missing Out.

Overal bereikbaar zijn? Ik ben niet gek

Deze FOMO voelen we niet alleen offline, maar ook online. Wanneer we wél op #bestpartyever zijn, checken we de stories van vrienden. Want: slechts 24 uur beschikbaar. We willen weten wat zij doen, maar missen we door dit dwangmatig checken niet wat er om ons heen gebeurt? Iets dat totaal niet past bij het beeld dat Nederlanders in 1998 hadden. “Waarvoor moet ik een mobiel hebben? Ik wil niet altijd bereikbaar zijn!” — Maar zouden we nu nog terug kunnen naar deze instelling? Dit noemen we The Joy Of Missing Out.

Digital wellbeing

Onze devices zorgen langzaamaan voor een bewustwording in het vinden van deze balans. Met het nieuwe besturingssysteem iOS 12 introduceert Apple ‘Schermtijd’. Zo bepaal je zelf hoeveel tijd je aan je iPhone besteedt. Android had al een optie in haar besturingssysteem waar ouders een tijdslimiet konden instellen op de smartphone van hun kinderen. Instagram gaat ook mee met de trend om bewuster bezig te zijn met het gebruik van je smartphone. Je krijgt een melding wanneer je weer helemaal bij bent, zodat je de app vervolgens kunt afsluiten. Netflix pauzeert je serie of film als je al een poos aan het kijken bent en stelt je vervolgens de vraag of je er nog wel bent. Je zou je haast schuldig gaan voelen over je flixfuif! Ook YouTube heeft tegenwoordig een optie waarin je een herinnering kunt instellen voor het inlassen van een pauze.

Screen jezelf

Misschien kunnen we The Joy Of Missing Out zien als ‘the new self-care’. Minder doen, met als gevolg meer voldoening. De dingen die je wél doet, zijn dan vaak leuker, beter en van hogere kwaliteit. Maar hoe doe je dit dan? Het is belangrijk om te weten wat je wel en vooral niet wil. Als je geleidelijk een aantal kleine aanpassingen doet, merk je alleen de voordelen van JOMO.

Tips voor de beginnende minderaar

We zeggen absoluut niet dat je nu je smartphone uit het raam moet gooien, maar wel helpen we je graag kijken naar de mogelijkheden om het gebruik van je smartphone te optimaliseren. Zo geniet je van the best of both worlds.

Stap 1:

Ga om te beginnen binnen 10 minuten door je ‘following’ lijst op Instagram en ontvolg accounts waar je niets meer bij voelt of je misschien soms wel aan ergert. Heb geen mercy. Het account houdt echt niet op te bestaan met 1 volger minder. Zo zie jij alleen nog wat je écht wilt zien.

Stap 2:

Kijk naar het aantal notificaties dat binnenkomt op je telefoon. Hoeveel zijn er dan echt belangrijk? Probeer om één dag alle pleasurenotificaties zoals Facebook, Snapchat en Instagram uit te zetten. Aan het einde van de dag neem je een momentje en scroll je door je tijdlijn. Zo kun je de interessante merken en mensen die je volgt eens beter bekijken.

Kun jij de verleiding weerstaan?

Probeer je telefoon eens te laten voor wat het is, op momenten dat je juist makkelijk naar je smartphone grijpt. Bijvoorbeeld als je met een vriend koffie gaat drinken en hij naar de bar loopt om te bestellen. Analyseer de verleiding die je op dat moment weerstaat. Dan kun je daarna dat heerlijke taartje bestellen om jezelf te belonen én deze vervolgens op je story te plaatsen. En neem een keer — of de hele dag als je durft — je telefoon eens niet mee naar het toilet. Terwijl je dan op de wc zit kun je rustig nadenken over een aantal levensvragen:

  • Wat zou je vandaag doen als je geen plannen of verplichtingen had?
  • Wat zou je vandaag het liefst met je tijd willen doen als álles mogelijk was?
  • Wat zul je je volgend jaar nog herinneren van vandaag? (Toch nog een telefoontip: de app ‘PickYourMoment’ — deze geeft elke dag op een willekeurig moment aan dat het tijd is voor een foto. Eigenlijk een soort dagboek.)

Je zult zien dat je met deze kleine veranderingen meer geniet van de momenten mét, maar ook zonder telefoon.

--

--