Sociale media als ultieme sollicitatiebrief

Amber Kuipers
A Bigger Circle
Published in
2 min readOct 29, 2017

Onlangs sprak minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) zich uit over het onderwerp solliciteren en social media. Hij is van mening dat een werkgever de sollicitant moet waarschuwen wanneer zijn of haar social media wordt gecontroleerd. Toch kijken veel jongeren hier anders tegenaan. Zij vinden hun baan soms direct via social media. Zonder dat hier een recruiter of tussenpersoon bij komt kijken. Denk hierbij aan fotografen die werk posten op Instagram of experts die tweeten over nieuws uit hun vakgebied. Zelfs via Snapchat wordt er gesolliciteerd. De creatieve mogelijkheden zijn eindeloos als het aankomt op solliciteren met behulp van social media. En daar heeft zowel de sollicitant als het bedrijf baat bij

Solliciteren bij McDonalds via Snapchat

Het lijkt vergezocht, maar eigenlijk is het heel logisch. McDonalds ontwikkelde een filter waarmee sollicitanten in de huid van een medewerker konden kruipen. Een soort van virtuele proefdag dus. Als reactie ontvingen sollicitanten een formulier waarmee ze zich konden inschrijven. Met deze vacature scoort McDonalds veel originaliteitspunten, maar iets minder punten voor de Snapcare.

Instagram als portfolio

Fotografen, redacteurs, videoredacteurs, websitebouwers, modedesigners, interieurdesigners, animators… Instagram is een walhalla van talent en de ideale expositieruimte voor creatieve professionals. Sterker nog: als jij Instagram als een baas gebruikt en een fanbase opbouwt, dan hoef jij je potentiële werkgevers niet te zoeken. Zij vinden zij jou.

Direct solliciteren via Facebook

De functie om vacatures te zoeken en te solliciteren via LinkedIn zijn bij het grote publiek al wel bekend. Minder bekend is het solliciteren via Facebook. Zo kun je bij bol.com al terecht op de recruitmentpagina, dat te vinden is onder het tabje bol.com Banen. Hier bekijk je alle openstaande vacatures, lees je meer over het bedrijf en je potentiële collega’s en doe je een gooi naar de baan door meteen te solliciteren. Ook leuk: je ziet in één oogopslag hoeveel mensen er al hebben gesolliciteerd en hoe vaak de vacature is bekeken via Facebook. Daarnaast is het een erg transparante manier van recruitment, omdat je ziet in welke fase het zit.

De ultieme sollicitatietest in virtual reality

Dat VR handig is voor allerlei doeleinden behalve gamen, beschreven we al eerder in dit blog. Lloyds Banking Group prikte door de mooie verhalen van bluffende sollicitanten heen door hen te testen met VR headsets. De groep werd gevraagd een probleem op te lossen in plaats van een hypothetisch vraag te beantwoorden. Ook ideaal voor bijvoorbeeld ICT-vacatures, waarbij de vaardigheden van de sollicitant moeilijk te bevatten zijn in een gesprek.

--

--