A huxitolás remélhetőleg csak egy gyorsan múló köhögős-tüsszögős betegség

„Jó szívvel nem tudnék a bennmaradásra szavazni az uniós tagság ügyében” — mondta Lázár János kancelláriaminiszter a múlt heti “kormányinfón”, amikor egy újságíró Nagy-Britannia tervezett uniós kilépéséről, a brexitről kérdezte. Ha lenne egy erről szóló szavazás, Lázár nem menne el vagy nemmel szavazna.

A “kormányinfót” tartó Lázár csak “magánvéleményt” mondott, de a Magyarország kilépésének gondolatával való játszadozás rengeteg kárt okozhat a gazdaságnak és nekünk, adófizetőknek.

“Orbán Viktor kitűnő politikus, tudja, hogy a magyarok többsége (szemben az angolokkal) ma még nem támogatná a kilépést, ezért szisztematikusan dolgozik a kilépés tömegtámogatásának felépítésén” — írta Bojár Gábor, a Graphisoft cég főnöke a minap, “Brexit után Huxit” című, Magyarország esetleges kárait soroló jegyzetében.

A magyarok 60 százaléka pártolja az ország EU-tagságát, 37 százaléka van csak ellene. Most. Ám az októberre tervezett, a betelepítési kvótákról szóló népszavazás, melynek célja Brüsszel tekintélyének megkérdőjelezése, sokat árthat az Unió egységének, s erodálhatja a bennmaradni kívánók táborát — írja a Washington Post. A lap friss térképén Magyarország rózsaszínnel van jelölve, ami azt jelenti: besorolták az esetleges távozók közé.

A 2004-es EU-s csatlakozástól 2013 végéig Magyarország 31 milliárd eurónyi uniós forráshoz jutott, miközben 8,6 milliárd eurót fizetett be a közös költségvetésbe. Ez nettó egy éves GDP hatodának felel meg, vagyis rengeteg pénz — aminek a jelentős részét ugyan ellopták és bolondságokra költötték, de még mindig nagyon sokat számított a magyar gazdaságnak.

„A Fidesz és a Jobbik között az a fő különbség, hogy a Jobbik kilépne az unióból, a Fidesz pedig nem, mert Magyarország gazdasági érdeke az uniós tagság” — ezt Orbán Viktor jelentette ki nemrégiben.

2020-tól kevesebb uniós pénz fog folyni Magyarországra, ám ez nem jelenti azt, hogy a kilépés ne okozna hatalmas gazdasági károkat. Egy példa: ha az Audi vagy a Mercedes-Benz autógyártók kamionjainak órákat kell várakozniuk a határon, az veszteségeket okoz nekik, leépítésekhez, kirúgásokhoz vezethet, s mivel az adóbevételek csökkennének, mi, magyar adófizetők is rosszul járunk.

A nettó befizető Nagy-Britanniában a Brexit-szavazás után a font 10 százalékot esett, egyik napról a másikra tönkrementek kis és közepes vállalkozások, például bankoknak beszállító szoftvercégek, meghiúsult több mint 600 millió fontnyi tervezett ingatlan-üzlet, a bizonytalanság miatt a világ befektetői 2 ezer milliárd dolláros kárt szenvedtek el. Több száz nagybefektető igyekszik most cégét az Unió stabil országaiba menekíteni.

Like what you read? Give A mi adónk a round of applause.

From a quick cheer to a standing ovation, clap to show how much you enjoyed this story.