Blöff, blöff, blöff — ezt mondja Matolcsy, amikor az adófizetők pénzének ellopásával vádolják

Klassz lenne, ha a politikusok és más nagykutyák néha nemcsak sértéseket vágnának egymás fejéhez, és neveznék hazugnak egymást, hanem érdemben és komolyan megvizsgálnának egymás állításait.

Ma a parlamentben az MSZP egyik képviselője, Bárándy Gergely azt firtatta, hogy a jegybank által elköltött közpénzek látványosan Matolcsyhoz, illetve rokonaihoz köthető ügyekre, illetve a Matolcsyról szóló könyv kiadására és annak a felvásárlására mentek el.

Konkrét válaszok helyett Matolcsy minden vádra csak azt mondta, hogy “blöff, blöff és blöff”. Fölemlegette, hogy szerinte a balliberális ellenzék három hónapja botrányos támadást folytat a jegybank ellen, illetve azt állította, hogy “minden bank a saját döntésével, a saját pénzét osztogatja, ezért vállalja a felelősséget”.

Ez utóbbi mondattal két szempontból is baj van.

  1. Ha a jegybank vállalja a felelősséget a döntéseiért, miért nem hozta már a kezdetektől fogva nyilvánosságra az alapítványainak juttatott pénzekről szóló adatokat? Alighanem azért, mert el akart a nyilvánosság szeme elől bújni, ám ez végül, egy bírósági ítéletnek köszönhetően nem sikerült.
  2. Még a kereskedelmi bankok sem játszhatnak teljesen szabadon, sem az ügyfeleik, sem a tulajdonosaik pénzével. Az MNB végképp nem osztogathatna pénzeket kényére kedvére, sem Matolcsy családtagjainak, sem másnak. Ezeket a pénzeket közvetve a nemzet egészétől, elsősorban az adófizetőktől veszi el.
One clap, two clap, three clap, forty?

By clapping more or less, you can signal to us which stories really stand out.