Csak röviden

Indiában nem szeretik a hosszú szavakat. Elég sok van nekik belőle, gondolom azért.

Rövidítenek például hosszú neveket. Nem is csoda, ha valakinek az van az útlevelében, hogy Samayamantri Venkata Rama Naga Butchi Anjaneya Satya Krishna Vijay, akkor az vagy szélesvásznú vagy két kötet. Úgyhogy rövidítik, ez a delikvens pl úgy, hogy S.V.R.N.B.A.S. Krishna Vijay. Vagy ha ennyit sem szeretne írni, akkor csak S.V.R. Krishna Vijay. (Állítólag odaát minden rokont megkérdeznek, hogy mégis hogy hívják majd a gyereket. Mindenkinek megvan a saját kedvence, és persze nem szabad senkit megsérteni, úgyhogy a gyerek megkapja az összes javaslatot. Ja, és nagy a család.)

De ez még nem minden. Hindiül ugyan nem tudok, biztos ott is el vannak látva hosszú szavakkal, de néha az angol kifejezések is bántóan hosszúak, úgyhogy győz a praktikum.

A minap kaptam egy ilyet:

Hi Peter,
PFA
best,
Vijay

Gondoltam erre stílusosan érdemes válaszolni, érdeklődvén hogy mégis mire gondol a kollega:

Hi Vijay,
WTF is PFA?
best,
Peter

Gyorsan meg is jött a válasz, miszerint “haha, Please Find Attached”

Már el is feledkeztem a dologról, meg hozzászoktam, hogy ugyanígy a PFB az a “please find below” (általában egy becsatolt öt kilométeres e-mail kígyóról — gondolom ősi indiai szent állat — van szó, amiben a címzett mintegy beavatási rítusként meg kell keresse, ami őt érdekli). Erre a minap érkezett egy üzenet, a változatosság kedvéért Skype-on, másik kollegától, hogyaszongya:

Peter, GA!

.. aztán írja tovább, mintha mi sem történt volna. Na mondom remek, lesz itt mit megfejteni megint. Rövid gondolkodás után rájöttem, hogy ő bizony good afternoon-t akart kívánni, csak a többi betű valahogy feleslegesnek találtatott.

Ma reggel pedig (már semmin sem csodálkozom ugyebár) az egyik arab kollegától érkezett levél, imígyen:

GM team!

Úgy tűnik a dolog fertőző, de legalábbis terjed. Ha én is elkapom, akkor a röviden tüsszögés mellett jó eséllyel minden háromnál több kérdőjelet tartalmazó e-mailre (állítólag ötnél több egymás melletti írásjel az elmebaj egyik biztos jele) valami ilyet küldök majd automatikusan:

WTF? OMG! FYI, RTFM!
THX

Szép dolog az asszimiláció, főleg ha néha élvezzük is egy kicsit :)

Like what you read? Give Peter a round of applause.

From a quick cheer to a standing ovation, clap to show how much you enjoyed this story.