Emír rulez!

Ha már volt szó sejkről, őt se hagyom ki, ugyanis a helyi emír is megér egy misét. Főleg hogy ő ugye a sejk is. (Már elnézést a képzavarért, bár amekkora egyházközi összeborulások vannak mostanság, sosenem tudhatni.)

Amellett, hogy 10 éve nagyjából ő találja ki, hogy merre menjen a város, tényleg népszerű is (és ez nem is a monarchiákban divatos fejvesztés terhe melletti népszerűség). Mondjuk a helyiek érthetőek, végülis csak építettek egy várost a semmi közepére röpke 40 év alatt. A jó emír emellett igazi polihisztornak tűnik, távlovagló világbajnok és (arabul) elismert költő.

Amúgy a helyi álomigazgatás (is) kicsit máshogy megy itt, mint a világ többi részén — a mai napom egy része azzal telt, hogy ellátogattam az állami szervek rendes évközi öndícsérő és magamutogató kiállítására, hivatalos nevén Dubai International Government Achievement Exhibition. (itt minden achievement és excellent, ennél alább nem adják, node erről még lesz szó)

a helyi földhivatal apró kulipintyója

Ilyesmi kiállítást a világ más részén nehezen tudnék elképzelni, de itt rendszeres esemény. Otthon például jó eséllyel tüntetésbe fordulna a dolog, itt ezt úgy oldják meg, hogy egyrészt csak meghívott kormányok és helyiek vesznek részt (én is tevének álcázott kiállítóként jutottam be), másrészt törvény van rá, hogy nem szabad szidni az országot / szerveket /a jó emírt és környezetét.

(azért meg kell adni, mindemellett tényleg elég jól szervezettek, főleg Kelet-Európához képest)

De lássuk, mivel dicsekszenek errefelé a szervek: azt tartja a népi bölcsesség, nem is igazi haladó szerv az, akinek nincs legalább egy mobilalkalmazása és egy saját sportautója, esetleg drónja. (nem vicc!) Ki is tettek magukért, a rendőrségnél például (egy kb tíz méteres tányérsapka mellett, pontosabban alatt) az egyik legújabb szerzeményüket állították ki:

A tűzoltóság és katasztrófavédelem is szeretne ezentúl gyorsabban katasztrófát védeni, így megcsinálták a világ leggyorsabb tűzoltóautóját:

Fogalmam sincs a víz hol fér bele, de egész jól néz ki…

A vámosok okosszemüveget kapnak (gondolom sasszem-program vagy hasonló lesz a neve, bár itt inkább a sólyom a divat), a bevándorlási hivatalnál boldogságmérő-robot sertepertélt (komolyan, tavaly is ott volt, akkor állítólag vízumot tudott osztani, most a boldogság a prioritás, bár a női arcú robotra szerintem azért járt volna egy csador vagy valami…). Csak rá kellett nézni és megmondta, mennyire boldog a delikvens (aztán egy a fél robotnyi érintőképernyőn még be lehetett írni a nagy öröm tárgyát is.) A mentőknél kétéltű strand-mentőautó volt és hasonpaci dolgok. Illetve teve, de az majd a végén.

Persze valakinek mindent überelni kell, úgyhogy eljött a Dubai Űrközpont (…) is, saját fejlesztésű műhold-kezdeménnyel, amit a 2020-as expo alatt indítanak majd a Marsra. Addig is hoztak egy kevés szimulált marsi homokot, hogy a jónép kipróbálhassa, milyen is az. (a helyit már biztos unják, ez mondjuk érthető)

Nálam a személyes kedvenc viszont akkor is a helyi mentők — nem csak gyors, de távirányítású és tevemeghajtású autójuk is van :)

A gyors és a púpos…
Show your support

Clapping shows how much you appreciated Peter’s story.