A praktikus Inshallah

Megint eltelt egy hét, megint tanultam néhány érdekeset a helyi szokásokról. Mesélek:

1437-et írunk. Úgy értem most. Mármint a muszlim naptár szerint. Amit nem a nap, hanem a hold alapján számítanak, így egy év 354 napból áll, és nem ez az egyetlen furcsaság benne.

A holdhónap ugyebár újholdkor kezdődik, ezt a hagyomány szerint szabad szemmel kell megfigyelni, számolgatni nem ér. Így ha mondjuk felhős az idő, akkor előfordulhat, hogy 1–2 nappal később kezdődik a hónap (már ahol épp így látják — avagy nem látják — jónak). A kicsit praktikusabb irányzatok kitalálták hogy minden páros hónap 29, a páratlan meg 30 nap, a keveredéseket elkerülendő. Az, hogy ez így ér-e, a következő párszáz évre biztos ad elég vitatkoznivalót. A dolog annyira komoly, hogy néhány éve felmerült, hogy a muszim országok gyártsanak egy közös hold-megtekintő műholdat, biztos ami biztos. Amennyire tudom, még nincs holdnéző hold, mert a szaudiak azt mondták, az úgy nem ér.

A pakisztáni bizottság biztosra megy.

Persze van, ahol kérdés nélkül a hagyomány az úr, ilyen például a Ramadán (ami egyébként az egyik hónap neve) és a naptárhoz kötött helyi ünnepek (két nap kivételével mind) időpontja. A böjt kezdetét úgy találják meg, hogy az előző hónap végén nagyhitű emberek hiteles tanúk előtt igazolják, hogy a Holdat látni lehet. A kockázatok és mellékhetások miatt ma már ezt sem bízzák a véletlenre, minden országban van holdfigyelő bizottság (moon sighting committee), akik eldöntik, hogy akkor most látszik vagy nem látszik. Biztos egyszer-kétszer sikerült felhős időben többet böjtölni, így praktikusabb, ha egy vakegér miatt nem éhezik az egész kolónia még néhány napig.

Emellett az ünnepnapok is úgy vannak kihirdetve hogy várhatóan X-edikén, de majd meglátjuk, lehet-e látni a holdat.

Inshallah

A naptár (meg a napi ötszöri ima) mellett nekem meglepő volt, mennyire benne van a vallás a mindennapokban. Nem tolakodóan, de egy halom spontán megnyilatkozásban is.

Minden muszlim szótárában benne van az Inshallah (ha Allah is úgy akarja) kifejezés. Ez nagyjából ötpercenként elhangzik, ha épp valamit elkezdenek / megígérnek / kitalálunk. A többiek elmondása szerinte azért van, mert az iszlám arra tanít, hogy a jövőre nézve semmi biztosat nem lehet tudni, így mondani sem.

Persze mint sok minden mást, ezt is sikerül félreértelmezni, sokak számára az inshallah a felejstdel és sohanapján szinonímájává vált. (tekintve hogy az “inshallah ott leszek hatkor” az minimum fél hét, ez legalábbis érthető. Persze bizonyos szubkultúrákban ez elég praktikus és nehezen megfogható kibúvót is jelent nagyjából bármi alól.)

Így valami hasonló lett, mint a szemforgatva előadott ‘naháthálaazégnekcsakhogy’, csak itt a dolgok előtt, nem után fejezzük ki ha mégsem úgy lesz jó. (és persze itt is vannak a bigo… akarommondani igaz hívők, akik szerint ez így nem van jól és tessék rendesen használni a szavakat, vagy legalább elolvasni a használati utasítást. Inshallah elolvassuk, jólvanna.)

A másik napi színes egy telejesen normál (már amennyire itt az tud lenni) megbeszélésen hangzott el. A már jóváhagyott dokumentációban a többedik logikai hibát sikerült észrevenni, mire valaki kifakadt:

“jól van, ez nem a Korán, ezt ember írta, úgyhogy át is lehet írni, nyugodjunk le.”
Like what you read? Give Peter a round of applause.

From a quick cheer to a standing ovation, clap to show how much you enjoyed this story.