Lokál divat — második rész

… avagy a női szakasz, mert az említett eseményen erről is nyilatkoztak, csak hogy senki ne maradjon ki a jóból, avagy le az információkról.

Az erre járók közül legtöbben pont a női viseletet értelmezik félre; pedig (legalábbis itt, a többi arab ország jóval szigorúbb) nincs olyan, hogy kötelező viselet. (a szokások meg a környezet nyomása az azért van)

Ahogy a helyiektől megtudtam, az iszlám azt mondja, hogy mindenki öltözködjön mértéktartóan, ne hivalkodjon és ne tűnjön ki a tömegből. Így mindenki (nagyjából) fekete-fehér. (plusz ezért takarják el az arcukat is, már ahol és aki…)

A vallás persze itt sem mindig tudja követni a világot, a minap láttam egy ilyet, még keresem a viszonyát a mértéktartással. (persze a sofőr a szokásos fehérben, már csak a feltűnés elkerülése érdekében) Gondolom anno a tevefényező nem volt elterjedt hivatás és a tevéket ugyanúgy csak egy színben lehetett rendelni, mint a T-modellt.

Tükröm-tükröm mond meg nékem, jól nézek-e így ki kékben…

No de ne térjünk el a témától, íme tokától bokáig: ami a pasiknak a fejsál, a nőknek a hijab. Ez egy vékony sál, ami a fejet és a vállat takarja, de az arcot nem. Iránban csadornak hívják, annyi különbséggel, hogy az ottani kiadás tetőtől talpig burkol. (pont mint a burka, ami leginkább az afgánok burka) Tekintve hogy női ruhadarab, ezt már be lehet mindenféle színben és mintában szerezni (kivéve a kevésbé színes országokban). A leggyakoribb azért a fekete és a sötét színek, plusz amit az épp Olaszországból jó pénzért ideruccanó tervezők kitalálnak.

Mutasd a fejed, megmondom ki vagy… (vagy mégsenem)

Kevésbé gyakori fej-kellék a niqab, amolyan kendő, ami a fejsálhoz kötve (igazából fogalmam sincs mi tartja ott) az arcot takarja. Néha látni ilyet, különösen érdekes figyelni, amikor evés-ivás közben próbálják a helyén tartan úgy, hogy közben az ebédet valahogy a szájuk és a kendő közé ügyeskedni, hogy az előbbi közelébe több jusson.

Egyszer már láttam valakit burkában is, ő jó eséllyel nem idevalósi volt.

A legfeltűnőbb darab az abaja, ami a pasik kandurájához hasonlóan egy kezeslábatlan (avagy hosszított blúz, két keze van de lába nincs, miaz), ezúttal feketében.

De miért fekete, ráadásul a sivatagban? Erre többféle, logikusnak tűnő magyarázatot is kaptam:

nem minden abaja fekete…
  • az előírás az, hogy nem szabad átlátszania, a legvékonyabb nem-átlátszó anyagok feketék
  • a fekete elég jól árnyékol, avagy megszűri a fényt, amolyan egész testes napszemüveg
  • elegáns és visszafogott, ráadásul slankít is. (persze csodákat nem érdemes várni)

A vékonyság fontos, mert az abaya alatt teljesen normális ruhát hord mindenki, ebben csak házon kívül járnak.

A kandurával ellentétben abayából természetesen van mindenféle színben és szabásban. Ahogy a helyiek mondták, ez az igazán drága ruhadarab, főleg miután a jó divattervezők is rájöttek, hogy nem csak fekete textil-négyszögeket hordana a helyi populáció. (valaki 2013 táján csinált egyet, amit 65 millió helyi fabatkáért árult, nem kétlem hogy arra is akadt vevő)

Furcsaságok tárháza

A rémisztő: a batula. Ezt az utcán még nem láttam, állítólag már csak az idősek hordják, a fiataloknak nem tetszik. (nem is értem) Itt általában ezt hívják burkának, de még annál is ijesztőbb, ő az:

Vékony bőrszerű anyagból gyártják, a régebbi darabok nem ennyire nyitottak, hanem inkább mint egy középkori lovag sisakrostélya. Az indoklás itt is a visszafogottság, de állítólag a sivatagban védett a leégés ellen is (bár a napszemüveg-minta után erre is kíváncsi lennék..)

A hagyomány remek dolog, de néha lehet rajta lazítani, így született néhány érdekes hibrid ruhadarab is. Gondolom az illetékes muftik jó ideig tanakodhattak rajta, hogy akkor ezt most lehet-e vagy nem-e lehet-e… Ime néhány.

Takar mindent, aztán mégis…
Burkini, avagy a valláskonform úszás. Egy békaember-öltözet és egy gumilepedő furcsa keveréke