Raspberry Ekran Olmadan İlk Kurulum

Alpaslan Tetik
AATTK
Published in
3 min readJul 16, 2018

--

Bugün yazımda günümüzün popüler geliştirme kartlarında biri olan raspberry pi b+ için ilk kurulumu yapacağız ve herhangi bir ekran olmadan bağlanmayı ve kullanmayı anlatacağız.

İsterseniz sadece Wifi kullanarak da Raspberry’e bağlanabilirsiniz. Daha kolay olan bu yöntemi kullanmak için altta ekli olan yazımı da okuyabilirsiniz.

Gerekli Şeyler:

  1. Raspberry OS İndir Lütfen buradan bilgisayarınızda kullandığınız işletim sistemine göre olan Raspberry’i Pi Imager indiriniz.

2) Ethernet Kablosu

3) Putty yazılımı İndir SSH bağlantı için

4) VNC Viewer İndir Görüntü aktarımı için

5) Advanced IP Scanner İndir

Kurulum Adımları:

1) Raspberry ‘i Pi Imager Programını açınız.

Choose OS seçeneğini seçiyoruz. Gerekli İşletim sistemini seçmek için

Varsayılan olarak Raspberry Pi OS seçiyoruz. Dosyayı indiriyor ve kaydediyor. Daha sonra ki yüklemelerde bu dosyayı kullanıyor. Eğer internet konusunda sıkıntılarınız varsa alttaki seçeneği kullanabilirsiniz.

Eğer farklı bir iso dosyası ile kurulum yapmak isterseniz. Use Custom diyerek iso dosyamızı seçiyoruz. Eğer internet konusunda bir sıkıntınız yoksa ilk seçenek en iyi seçenektir.

Daha sonra ikinci kısma girerek hangi SD Card ‘a yazacağımızı seçiyoruz. Dikkat etmeniz gereken konu bu işlemin bütün SD Card içeriğini sileceğidir.

2) Raspberry içerisine giriyoruz ve SSH isimli bir boş dosya oluşturuyoruz herhangi bir uzantısı olmayacak. Eğer oluşturmayı bilmiyorsanız.Komut satırını açınız ve alt kısımdaki komutla oluşturun.

Dosyayı oluşturmak istediğiniz dizine gidiniz yukarı resimdeki gibi cmd yazarak Enter tuşuna basınız ve alt kısımda ki kodu çalıştırınız. Dosyanız oluşmuştur tarzı bir uyarı verecek.

copy NUL ssh

Daha sonra ise oluşturulan bu dosyayı Raspberry Pi OS kurduğumuz SD Card ‘ın içerisine atıyoruz.

3) Şimdi ise Raspberry ve bilgisayarımızı ethernet kablosu ile birbirlerine bağlıyoruz. Komut satırını açıyoruz.(CMD yazarak bulabilirsiniz)

ipconfig

yazıyoruz ve ethernet olan kısmın ipv4 adresini kopyalıyoruz.

Daha önce indirdiğimiz Advanced Ip Scanner programını açıp Raspberry ‘mizin ip adresini bulacağız. Direk olarak Raspberry Co. Tarzı bir cihaz gözükür tarama bitince.😎

Ip adresini bulduktan sonra ise Putty programını açıyoruz.

Putty’e bulduğumuz ip adresini giriyoruz.Başka bir ayara dokunmadan Open diyoruz.

Açılınca ise kullanıcı adı ve şifremizi giriyoruz. Varsayılan kullanıcı adı “pi” varsayılan şifre ise “raspberry” diyip oturum açıyoruz.Kurulumu bitirmek için sadece ufak birkaç ayarlama kaldı.

sudo raspi-config

Yazarak yapılandırma ayarlarına giriyoruz. Daha sonra ise 5. Kısma giriyoruz “Interfacing options” kısmı. VNC ’yi aktifleştiriyoruz ve çıkıyoruz.

Bütün her şey yaptığımıza göre sıra bağlantıya geldi VNC Viewer Programını açıyoruz. Raspberry ’mizin Ip adresini yazıyoruz. Kullanıcı adı ve şifreyi soruyor. Bilgilerimizi girdikten sonra çıkan uyarılara evet diyoruz.

Ve ekran karşımızda 😎

İyi kullanımlar 😀 Takılırsanız Yanıtlayarak sorabilirsiniz.🎈

--

--