Tar du ut potensiale i dataene dine?

Morten Bui
Aboveit
Published in
3 min readSep 17, 2020

Data er den nye oljen spår mange, og kan du klandre de som hevder det? Det estimeres i en rapport fra Menon på vegne av NHO at den norske dataøkonomien har en årlig verdiskapning på ca 150 milliarder kroner. Utfordringen er å klare å nyttiggjøre seg av den i enda større grad. I din virksomhet, og din arbeidshverdag. Vi må bli enda flinkere til å bruke data for å spotte trender, øke produktivitet og gi relevant innsikt for besluttningstøtte. Det er her Power BI kommer inn i bildet.

For i din dataverden ville du ikke ønsket å få varsel på dine viktigste KPI’er når en terskel er blitt overskredet?

Ville det ikke vært fint å få sammenstilt data fra ulike systemer i en rapporteringsløsning som i alt for mange år har ligget i ulike siloer av din organisasjon?

Ville det ikke vært spennende å ha muligheten til å spørre med vanlig språk og få umiddelbart svar i form av nye grafer eller tabeller?

Ville det ikke være appellerende å øke produktivitet og samtidig være kostnadsbesparende ved å bruke ett skybasert, fleksibelt og sikkert BI verktøy i ett brukervennlig grensesnitt?

Og ville det ikke vært ganske ålreit om dine medarbeidere og forretningsbrukere kunne vært pådrivere for en datadrevet kultur, i ett verktøy du kan aksessere «hvor som helst» og «når som helst» via pc eller mobil?

Svarer du JA på noen eller alle spørsmålene ovenfor kan muligens Power BI, som innehar alle kapabilitetene nevnt ovenfor i sin verktøykasse, være verdifullt for deg og din organisasjon. Med Power BI kan en sammenstille, visualisere, analysere og dele data fra en rekke ulike kilder. Dette varierer fra ulike databaser (e.g. SQL, Oracle, SAP, Amazon Redshift), til mer filbaserte kilder (e.g. Excel, XML, PDF) til API’er og online services (e.g. Dynamics 365, Salesforce, LinkedIn, Google Analytics).

Bare fantasien (eller tilgjengelig data) setter grenser for use case. Tenkelige bruksområder kan være salg, finans, porteføljestyring, produksjon, transport, digital markedsføring eller sosiale medier. Det er lav terskel for å komme igang og det er lett å dele rapporter med kollegaer. Skal du derimot lykkes med å fostre en datadrevet kultur for relevant innsikt og beslutninger, er det etter vår erfaring i Aboveit viktig å prioritere nøkkelaspekter som tett samarbeid mellom systemeiere og BI-ressurser, etablere eierskap og kontinuerlig kravstilling fra forretningsiden, samt god rådgivning rundt beste praksiser for rapportutvikling, governance og brukeradopsjon på Power BI.

Selv om vi i Aboveit først og fremst bistår med konsulenttjenester til å hjelpe våre kunder, ønsker vi ikke bare å rådgi på teknologi og cloud services uten å ta det i bruk internt. Vi har en practise-what-you-preach mentalitet! Ved siden av spennende analytics prosjekter ute hos kunder — som utvikling av bransjeunik Cloud Analytics plattform på Azure stacken eller lage operasjonelle forretningsapplikasjoner med Power Platform på toppen av CRM og ERP implementering — utvikler vi også interne Power BI rapporter.

En av våre interne rapporteringsløsninger er en Aboveit Performance rapport som skal gi innsikt for vår ledergruppe på omsetning, fakturering og timesregistrering på tvers av våre medarbeidere. Vi bruker rapporten blant annet i staffing-møter for ressursplanlegging og diskutere prioriteringer, samt følge opp ikke-registrerte timer. Selv om vi som ett lite (men raskvoksende!) selskap ikke har de mest komplekse systemene, har vi skapt beslutningstøtte gjennom tilgjengelig data, som igjen har ført til faktadrevne handlinger for oss. Nedenfor er ett eksempel fra én rapportside med aggregerte omsetningtall i Performance rapporten (med fiktive kundenavn og dummy data).

Lurer du på hvordan du kan komme igang? I Aboveit har vi lang erfaring på Power BI til å rådgi deg og din virksomhet fra ende-til-ende; alt fra behovskartlegging og kriteriesetting, til løsningsdesign, implementasjon, testing, drift og forvaltning. Interessert i å vite mer om hvordan vi kan bistå? Kontakt oss på kontakt@aboveit.no eller mortenb@aboveit.no

--

--