Xerrameca

Des de temps antics, un bon orador conquereix el món, sap captar l’atenció del públic, disposa del bon gust de les paraules, i sap incendiar els cors. És una persona que ha adquirit l’art de saber parlar, segurament perquè ha practicat l’art de saber escoltar, i l’art del silenci.

Avui en dia, l’equilibri entre aquests tres arts s’ha tergiversat. Parlem per suplir el silenci, i ens esgota escoltar. Experimentem l’excés de paraules, que ens bombardegen per tot arreu mitjançant la propaganda, el televisor o les xarxes socials. A través d’elles ens assabentem de tot el que passa fora de nosaltres, fins i tot de les intimitats dels amics dels amics.

Les paraules, que haurien de servir per expressar la realitat, s’han transformat en el seu substitut. Sóc allò que explico, i el món és tal com me l’expliquen. Submisos en la immediatesa, la paraula és l’acció. Però si no hi ha silenci, no hi ha ni introspecció ni escolta. Anul·lo el diàleg amb mi i aleshores, quan he d’expressar alguna cosa gran, busco frases o sentències d’altri, perquè no en tinc de meves, perquè amb tantes paraules de fora, no he parlat amb mi mateix. I m’atrapa la mort, i s’emporta tantes i tantes paraules difuminades que hauria volgut expressar. Em moro sent un desconegut. I entre el primer plor de la vida i l’epitafi… xerrameca.

Hauríem d’apostar pel silenci. Ja ens va assenyalar Ludwing Wittgenstein que “D’allò que no es pot parlar, cal guardar-ne silenci”. El filòsof ens alerta que utilitzem les grans paraules sense contemplar-ne el sentit, les fem servir més com a arma que com a instrument de recerca de la Veritat. La situació s’agreuja avui en dia, quan ja ni utilitzem les grans paraules, perquè les hem buidat de significat, tan sols xerrem per evitar quedar-nos amb nosaltres mateixos. Hi ha molt moviment de sortida de nosaltres i poc d’entrada.

Ens cal el silenci per tornar a valorar les paraules, i no utilitzar-les per esquivar els buits, sinó per desxifrar el Misteri. No podem fugir del silenci, tard o d’hora apareixerà, davant la guerra, l’holocaust, la traïció… I després d’aquest silenci, apareixeran les paraules amb sentit, aquelles que ajuden a construir o a derrocar la mentida, perquè neixen de la reflexió, l’honestedat i la sinceritat valenta.

Però potser és millor curar-se en salut i no esperar que fets tan dramàtics sacsegin les nostres vides. Ara i aquí, un bon silenci no té preu.