Akademik Hayatı Kolaylaştıran Yapay Zeka Uygulamaları Rehberi

Diğer Yardımcı WEB Uygulamalarıyla Birlikte

Naciye Kuru
Academy Team
11 min readMar 31, 2023

--

Kariyer hayatınızda sürekli öğrenme ve öğrendiklerinizi öğretme eğiliminde olma, bolca araştırmalar yaparak yenilikleri keşfetme ve bu keşiflere katkıda bulunma heyecanı duyuyorsanız akademik hayatı tercih edebilirsiniz.
Akademik hayat, ülkeden ülkeye hatta çalışılan her bir üniversiteden üniversiteye çalışma düsturlarında farklılıklara tabi olsa da temelde değişmeyen prensiplere sahip. En temel prensip ise “OKUMAK”.

Çalışılacak konu üzerine bolca araştırma ve okuma yaparken, yetkili kişiler ve merciler tarafından kabul görmüş akademik yayınlar, araştırmacıların yeni buluş ve görüşlere sahip olmak için başvurduğu kaynakların başındadır. Önceden yapılan çalışmalar gidilecek yol haritasında büyük ipuçlarına sahipken aynı zamanda yer yön belirlemede de bir pusula gibi çalışır.

Lakin bu araştırma aşaması en zahmetli ve vakit alan kısım. Bir alanda yazılmış onlarca belki yüzlerce makale arasından spesifik bir konuda yazılanları bulmak epey vakit alan bir durumken, sonrasında bunları tek tek okuyup içinden sadece gerekli olan kısımları farkedip belirlemek ise ayrı efor istiyor tabi olarak.

Tüm bunların yanı sıra yapılan araştırmalardan elde edilen bilgi ve değerlendirmeleri de düzenli bir şekilde derlemek ve ve belli kategorik özelliklere bağlı olarak tertipleyip saklamak da ayrı bir disiplin gerektirmekte.

Akademik hayatın bugün dinamik olması ve yeni yapılan araştırmaların çoğunun bir kütüphanenin raflarında yer alan dergi ve kitaplardan çok internet üzerinden web tabanlı olması işleri büyük ölçüde kolaylaştırmış ve araştırmacıların uygulama yapma üzerine daha çok vakit kazanmalarına yardımcı olmuş durumda. İşte bu noktada istenen verimin daha üst bir noktaya taşınmasını, yapay zeka (Artificial Intelligence-AI ) tabanlı web uygulama araçları sağlamıştır

Bu uygulamaların bazıları araştırma notlarını ve yazıları organize edilmiş bir şekilde muhafaza ederken bazıları ise hazırlanmış bir yazının daha profesyonel bir formata çevrilmesine olanak sağlıyor. Aynı zamanda farklı türde ve uzantıda olan örneğin sunum, rapor, e-kitap veya bilgi bankaları gibi belge türlerini bir platformda toplayıp araştırmacıların ortak kullanımına olanak sağlayan yapay zeka tabanlı platformlar da geliştirilmiş durumda. Özellikle atlatılan pandemi döneminde, evden çalışma modülüne ciddi katkı sunan, ortak belgeler üzerinde çalışmaya ve paylaşmaya olanak sağlayan bu platformlar oldukça popüler olmuştur. Yapılan çalışmalar araştırmalar ve genel raporlar sonrasında ise tüm bu çıktıları kullanarak, çeşitli formatlarda sunumları interaktif ve dinamik bir şekilde hazırlayan yapay zeka uygulamaları da mevcut.

Ekip Çalışmasına Yönelik Uygulamalar

Özellikle ekip çalışmasının belli bir disiplin içerisinde ilerlemesi adına destek olan uygulama ve yazılımları incelersek en çok kullanılanlar hakkında genel bilgi ve ulaşım linkleri aşağıda yer almaktadır

Bit.ai ekiplerin ve araştırmacıların elde ettiği tüm bilgi, bulgu ve araştırmaları tek bir yerde paylaşmasına, izlemesine ve yönetmesine olanak tanırken kendi aralarında, canlı çalışma ortamında gerçek zamanlı olarak işbirliği yapmasına olanak sağlayan bir yapay zeka aracıdır. Aynı zamanda kullanıcıların birçok farklı belge türü için önceden tasarlanmış şablonları kullanarak kolayca belge oluşturabilmesi ve bu belgeleri düzenli olarak organize edebilmek adına da ortam hazırlamış olur. Ayrıca, Bit.ai, kullanıcıların belgelerine erişim kontrolü ve şifreleme özellikleri eklemelerine de izin vererek hassas verileri içeren belgelerinin güvenliği sağlar.

Bit . ai ye ulaşmak için : https://bit.ai/

GanttPRO ekiplerin projelerini daha etkili bir şekilde planlamalarına ve yönetmelerine yardımcı olan çevrimiçi bir proje yönetim yazılımıdır ve yapay zeka (AI) teknolojilerini kullanmaktadır. GanttPRO’nun AI teknolojileri, kullanıcılara proje planlama ve yönetim süreçlerinde yardımcı olur.

GanttPRO, araştırmacıların ve farklı büyüklükteki her grubun görevlerini bir “Gantt şeması” olan zaman çizelgesinde planlamasını, ve çalışmanın ilerleme durum ve takibinin yapılmasını ve son teslim tarihlerinin kontrol edilmesini sağlayan, yani işleri oldukça kolaylaştıran, araştırmacılara yönelik yapay zeka araçlarından bir tanesidir. Bu platform araştırmacıların tek bir zaman çizelgesinde sınırsız sayıda görev, görev grubu ve alt görev tanımlamasına olanak tanır. Düzinelerce hazır şablon oluşturabilmesinin yanı sıra zarif bir kullanıcı ara yüzüne sahiptir Yazılım ayrıca, her projenin özel ihtiyaçlarına uyacak şekilde proje şablonlarını, görev listelerini ve proje takvimlerini özelleştirmek için olanak sağlar.

GanttPRO, takım üyelerine platform içinde iletişim kurma ve dosya paylaşma olanağı sağlar. Kullanıcılar ayrıca, her görev için harcanan zamanı takip edebilir ve takım üyeleri, ekipmanlar ve malzemeler gibi proje kaynaklarını yönetebilirler.

Genel olarak, Gantt PRO, proje yönetim süreçlerini optimize etmek ve proje sonuçlarını iyileştirmek isteyen ekipler için kullanışlı bir araçtır.

Bireysel Çalışmalara Yönelik Uygulamalar

Bireysel akademik çalışmalarda yapılan araştırmalar sonucunda web sayfaları, makaleler, video ve resimler arasında kaybolmak ve disiplini kaybetmek pek olası olduğundan, şimdi kişisel çalışmaları kolaylaştıracak en çok kullanılan, yapay zeka tabanlı ve aynı zamanda tam olarak yapay zeka tabanlı olmasa bile içeriğinde yapay zekaya atıfta bulunan metin madenciliği ve öneri sitemleri yer alan yazılım araçlarını verelim.

Elink.io, araştırmacıların web’den içerik kaydetmesini kolaylaştırırken aynı zamanda hızlı ve kolay bir şekilde makale bağlantılarını, bulut dosyalarını, videoları, sosyal medya gönderilerini ve daha fazlasını tek bir yere kaydetmesine olanak tanıyan, çevrimiçi, AI tabanlı güçlü bir içerik otomasyonu aracıdır. Ayrıca, Elink.io, kullanıcının içeriğini optimize etmek için yapay zeka tabanlı verileri analiz edebilir ve kullanıcının hedef kitlelerini daha iyi anlamasına yardımcı olabilir. Kullanıcılar, belirli bir konu veya ilgi alanıyla ilgili birçok kaynağı bir araya getirerek oluşturdukları toplu bağlantıları kendi web sayfalarına yer imleri eklemek yerine, tüm kaynakları tek bir yerde toplayarak, üretilen içerikleri herhangi bir web sitesine veya bloga gömebilirler. Zira Elink yer imi işlemini kolaylaştırmak için bir krom uzantısına sahiptir. Elink’in temel özellikleri, araştırma bağlantılarının bir haber bülteni olarak hazırlanıp paylaşılmasına yardımcı olabilir ve kullanım açısından da kolay bir kullanıcı ara yüzüne sahiptir.

Elink. io ya ulaşmak için https://elink.io/ linkine tıklayınız

Google Scholar, Google tarafından sunulan ve araştırmacılar için yapay zeka araçları arasında en iyisi olan bir akademik arama motorudur. Bilimsel literatürü tek bir yerden geniş bir şekilde aramak için hızlı bir yol sağlar.

Google Scholar, telif hakkı sahibi olan yüz binlerce yayıncı ve veritabanı tarafından sağlanan kaynaklardan bilgi toplar. Bu kaynaklar, özellikle bilimsel, teknik, tıbbi ve sosyal bilimler alanındaki literatürü kapsar.

Google Scholar’da arama ve araştırma yaparken de büyük kolaylıklar sağlar. Kullanıcılar arama sonuçlarını filtreleyebilir ve arama sonuçlarını yayın tarihi, yazar, yayıncı veya konu alanına göre sıralayabilir. Ayrıca, kullanıcılar, belirli bir makaleyi veya kaynağı aramak yerine, belirli bir yazarın veya araştırmacının yayınlarını da arayabilme imkanına sahiptirler.

Google Scholar, birçok üniversite ve araştırma kurumu tarafından sıkça kullanılan bir araştırma aracıdır. Özellikle, lisansüstü öğrencileri, öğretim üyelerini ve araştırmacıları, çalışmaları için literatür araştırması yaparken, Google Scholar ı bir başvuru kaynağı olarak kullanırlar.

Google Scholar’ın temel özellikleri, kullanıcıların herkese açık bir yazar sayfası oluşturmasına izin vermesi, veritabanlarını araması ve kullanımının kolay olmasıdır.

Google Scholar için aşağıdaki linke tıklayabilirsiniz.

https://scholar.google.com/

Evernote , kişisel veya iş amaçlı not alma, organize etme ve paylaşma işlevleri sunan bununla birlikte metin, görüntü, ses, web sayfaları ve diğer dijital materyaller gibi farklı formatlardaki notları kaydetmek için kullanılabilen bir uygulama aracıdır. Kaydedilen bu notlar, farklı etiketler, kategoriler ve not defterleri aracılığıyla kolayca organize edilebilir ve tekrar aranabilir.

Evernote ayrıca, farklı cihazlarda senkronize edilebilir, böylece kullanıcılar notlarını herhangi bir yerden veya herhangi bir cihazdan erişebilirler. Evernote’un web, mobil ve masaüstü uygulamaları bulunmaktadır. Bunun yanısıra, kullanıcıların notlarına farklı kaynaklardan içerik eklemelerine olanak tanır. Örneğin, bir web sayfasının bölümünü veya tamamını not olarak kaydedebilir, bir fotoğrafı veya belgeyi tarayabilir veya bir e-postayı kaydedebilirsiniz.

Evernote, bireysel kullanıcılar, işletmeler ve kuruluşlar tarafından yaygın olarak kullanılan bir uygulama ve hizmettir. Özellikle, not tutma, işbirliği yapma ve farklı cihazlar arasında senkronizasyon gerektiren durumlarda oldukça yararlıdır. Evernote a ulaşmak için aşağıdaki linki kullanabilirsiniz.

https://evernote.com/intl/tr

Notion, hem kişisel hem de ekip olarak kullanıcıların not alma, belge paylaşımı, proje yönetimi, takvim planlama ve daha birçok işlemi tek bir yerde gerçekleştirmelerine olanak tanır. Notion, kullanıcıların içeriklerini bloklar halinde düzenlemelerine ve bu blokları bir araya getirerek karmaşık iş akışlarını oluşturmalarına olanak tanırken metin, görseller, videolar, dosyalar, veriler ve daha birçok içeriği barındırabilir. Bloklar bir araya getirildiğinde, projelerin ve iş süreçlerinin hızlı ve verimli bir şekilde yönetilebilmesine de olanak sağlar

Notion ayrıca, kullanıcıların başkalarıyla ya da ekip içi işbirliği yapmalarını kolaylaştıran bir dizi özellik de sunar. Örneğin, kullanıcılar, belirli sayfaları veya projeleri belirli ekiplerle paylaşabilir, yorumlar yapabilir ve görevler atayabilirler. Aşağıdaki linkten ulaşım sağlanabilir.

https://www.notion.so/

Barış Özcan ‘ın kendi YouTube sayfasında yayınladığı yapay zekayla yapabileceğiniz 17 farklı şeyi gösterdiği “Yapay zekaya nasıl adapte olacağız?” başlıklı videosunda Notion için örneklemeleri gayet açıklayıcı ve öğretici . Videoya buradan ulaşablirsiniz.

Akademik Yayın Hazırlama Aşaması için Uygulamalar

Tüm araştırmaları yaptıktan sonra bu çalışmanın akademik dünyada yer alıp geleceğe bir mum olarak hizmet etmesini istiyorsak eğer, yayınlamak istediğimiz dergi formatında düzenlememiz gerekir ki genelde bu tek bir dergi olmayacağından sürekli format değişikliklerine ihtiyaç duyulur. Şimdi bu duruma hizmet eden yazılım araçları hakkında bilgileri verelim:

Typeset.io, bir bilimsel yayın hazırlama platformudur. Bu platform, araştırmacıların ve yazarların bilimsel makaleleri, tezleri ve kitapları için profesyonel görünümlü baskılar oluşturmalarına yardımcı olmak için tasarlanmıştır.

Typeset.io, kullanıcıların LaTeX, Microsoft Word veya Google Docs’ta yazdıkları belgeleri alıp, önceden oluşturulmuş birçok farklı format seçeneği arasından seçilen bir düzenle birleştirerek, profesyonel görünümlü yayınlar oluşturmalarına olanak tanır. Bu format seçenekleri arasında dergi makaleleri, konferans bildirileri, tezler, kitap bölümleri ve diğer akademik yayınlar gibi birçok farklı ve aralarından seçim yapabileceğiniz 1000.000'den fazla doğrulanmış dergi formatına sahiptir. Ayrıca içinde yerleşik intihal ve dilbilgisi denetleyicileri vardır. Bu yapay zeka (AI) aracının temel özelliği, yayın şansınızı artırabilecek düzenleme hizmetlerine sahip olmasıdır.

Typeset.io nun bir diğer faydalı ve çok değerli özelliği de, kullanıcıların kaynakları otomatik olarak yönetebilmeleridir. Kullanıcılar, kaynaklarını otomatik olarak araştırma veritabanlarından, web sitelerinden ve diğer kaynaklardan alabilir ve kaynaklarını belge içinde düzenleyebilirler. Linki aşağıda yer almaktadır.

https://typeset.io/

Mendeley araştırmacıların, yazarların ve öğrencilerin araştırma yazıları, tezler, makaleler, kitaplar ve diğer akademik çalışmaları hazırlarken kaynaklarını yönetmelerine olanak tanımak için kullanılan bir yazılım ve çevrimiçi hizmettir. ve özellikle lisansüstü öğrencileri, öğretim üyelerini ve araştırmacıları hedefleyen bir yazılım programıdır

Mendeley, istenilen kaynakları toplamak, kaydetmek, organize etmek ve belirli bir biçimde düzenlemek için kullanılabilir. Kullanıcılar, Mendeley’e kaynakları elle ekleyebilir, farklı veritabanlarından çevrimiçi olarak arayabilir ve doğrudan bir web tarayıcısından içeri aktarabilirler.

Aynı zamanda farklı kullanıcılar arasında paylaşımı da mümkün kılmanın yanında kullanıcılar, araştırma grupları oluşturabilir ve kaynakları bu gruplar arasında paylaşabilir.

Mendeley, Microsoft Word ve diğer birçok kelime işlemci programı ile entegre çalışabilir ve araştırma yazılarındaki bibliyografik bilgileri otomatik olarak biçimlendirebilir. Aşağıdaki link siteye ulaşmak için sizlere yardımcı olacaktır.

https://www.mendeley.com/?interaction_required=true

Yazım Ve Dilbilgisi Düzeltme Araçları

Çevrimiçi dil ve gramer düzeltme araçları da araştırmacıların yayınlarını sahneye çıkarmadan önce yazım ve dilbilgisi hatalarını tespit etmek ve düzeltmek için kullandıkları önemli yazılımlardır. Bunlardan bir kaçı şu şekilde:

Grammarly

ProWritingAid

Hemingway

Ginger

LanguageTool

Reverso

Bu araçlar, dil ve gramer hatalarını düzeltmek için etkili bir çevrimiçi yardımcıdır, ancak her zaman doğru sonuçlar veremeyebilirler. Yine de, yazılarınızı kontrol etmek ve hataları düzeltmek için faydalı olabilirler. Bunlar arasında ilk sırada yer alan ise Grammarly yapay zeka aracıdır ki aşağıda bununla ilgili bilgileri bulacaksınız

Grammarly, çevrimiçi bir yazım ve dilbilgisi düzeltme aracıdır. Hem ücretsiz hem de premium sürümleri bulunur.

Grammarly, İngilizce yazılarınızı kontrol ederek yazım hatalarını, dilbilgisi hatalarını ve yazım tarzı sorunlarını belirler. Yazılarınızı web tarayıcısı eklentisi, masaüstü uygulaması, mobil uygulama veya çevrimiçi editör gibi birçok farklı platformda kontrol edebilirsiniz.

Grammarly, yapay zeka algoritmaları ve doğal dil işleme teknolojileri kullanarak kullanıcının yazdığı metinleri analiz eder ve doğru yazım, dilbilgisi ve yazı stilini kontrol eder.

Premium sürümde, ayrıca yazı stilinizi geliştirmek, dilbilgisi kurallarına uygunluğu artırmak ve belirli amaçlar için özel yazım kurallarını uygulamak için kullanabileceğiniz daha fazla özellik bulunur. Bu özellikler arasında özelleştirilebilir yazım kuralları, kelime seçenekleri ve yazım denetimi özelliği yer alır.

Bu araç, araştırmanızı 250'den fazla dilbilgisi hatası türü için tarayabilir. Bu AI aracının temel özelliği, aynı zamanda bir intihal denetleyici aracına ve ton dedektörüne sahip olabilmesidir.

Grammarly, özellikle iş dünyasında ve akademik çalışmalarda kullanılan İngilizce yazılarının kalitesini artırmak isteyen kişiler için yararlı bir araçtır.

Sunum Aşaması

Son adım olarak gelelim verilen tüm bu çabanın görücüye çıkmasına yani sunum aşamasına. Günümüzde birçok yapay zeka temelli uygulama, web sitesi veya online platform, makalelerden otomatik sunumlar hazırlamak için tasarlanmıştır. Bu uygulamalar, makalelerin ana fikirlerini, grafiklerini, tablolarını ve önemli noktalarını otomatik olarak tespit edebilir ve bunları bir sunumda kullanılabilecek şekilde düzenleyebilir. Bunlardan bazıları şunlardır:

SlideBot, otomatik sunum hazırlama konusunda uzmanlaşmış bir yapay zeka uygulamasıdır. Kullanıcılar, bir makale veya metin parçasını yükleyerek, uygulamanın otomatik olarak bir sunum oluşturmasına izin verebilirler. Aşağıdaki linkten ulaşılabilir.

https://good-design.org/projects/slidebot-presentation-design-tool/

Prezi, geleneksel slayt tabanlı sunumlar yerine, daha dinamik ve interaktif sunumlar oluşturmak için tasarlanmış bir online sunum aracıdır ve yapay zeka (AI) teknolojilerini kullanmaktadır. Prezi, kullanıcıların sunumlarında farklı odak noktaları belirlemelerine ve içerikler arasında bağlantılar kurmalarına olanak tanıyan bir zoomlama teknolojisine sahiptir. bu da sunumun oldukça etkili olmasına dinleyicilerin dikkatini toplamada oldukça yardımcı olur. aynı zamanda kullanıcılar, bir makale veya metin parçasını yükleyerek, Prezi’nin otomatik olarak bir sunum oluşturmasına izin verebilirler.Prezi, ücretli bir abonelik modeliyle sunulmaktadır ve farklı özelliklerin bulunduğu üç farklı plan seçeneği mevcuttur: “Standart”, “Plus” ve “Premium”.

https://prezi.com/

Haiku Deck Zuru, bir makaleyi otomatik olarak bir sunuma dönüştürebilen bir diğer yapay zeka uygulamasıdır. Kullanıcılar, bir makale veya metin parçasını yükleyerek, Zuru’nun otomatik olarak bir sunum oluşturmasına izin verebilirler.

https://www.haikudeck.com/zuru

Slidebean, otomatik sunum hazırlama konusunda uzmanlaşmış bir uygulamadır ve yapay zeka (AI) teknolojilerini kullanmaktadır. Kullanıcılar, bir metin parçası veya birkaç kelime girerek, uygulamanın otomatik olarak bir sunum oluşturmasına izin verebilirler. Slidebean, kullanıcılara sunumlarında istedikleri metin, görsel, video ve grafikleri sürükle bırak özelliği ile eklemelerine olanak tanır. Sunumları sıfırdan oluşturmak yerine, kullanıcılar, sunumlarında kullanmak istedikleri materyalleri Slidebean’ın kütüphanesinden seçebilirler. Slidebean’ın kullanıcı dostu arayüzü, sunumların kolayca oluşturulmasına, düzenlenmesine ve paylaşılmasına olanak tanır. Slidebean, sunumları otomatik olarak kaydeder ve kullanıcılara sunumları çevrimiçi olarak paylaşma veya indirme seçeneği sunar.

https://slidebean.com/

Beautiful.ai, kullanıcılara etkileyici sunumlar oluşturmalarına yardımcı olmak için bir metin parçası veya resim yükleyerek, uygulamanın otomatik olarak bir sunum oluşturması istenir ve bunun için yapay zeka (AI) teknolojilerini kullanmaktadır. Bu yazılım, kullanıcılara sunumlarında profesyonel görünümlü şablonlar tanımlayarak, sunumlarını kendilerine özgü hale getirebilmelerini sağlar. Beautiful.ai de tıpkı Slidebean gibi sunumlarında istenilen metin, görsel, video ve grafikleri sürükle bırak özelliği ile eklenmesine imkan tanır.

https://www.beautiful.ai/

Canva, tasarım konusunda uzmanlaşmış bir uygulama olsa da, sunum hazırlama için de birçok özellik sunmaktadır ve yapay zeka (AI) teknolojilerini kullanmaktadır. Kullanıcılar, Canva’nın sunum şablonlarından birini seçerek, metin, resim ve grafiklerle bir sunum oluşturabilirler.

https://www.canva.com/tr_tr/

Sonuç olarak:

Tüm bunların dışında sunumunuza kendi imzanızı atmak istiyorsanız bir öğrencinin denediği sunum modelinin videosunu aşağı bırakıyorum. Yaratıcılık serbest…

https://www.instagram.com/reel/CqPSP7DI_3N/?igshid=YmMyMTA2M2Y=

--

--