En Çok Kullanılan Ücretsiz 10 Veri Görselleştirme Aracı

Naciye Kuru
Academy Team
Published in
7 min readMar 25, 2023

GÖRÜLMEDEN ANLAŞILMAZ

İnsanın bir şeyleri imgelemeden düşünebilmesi ve bu yetinin sürekliliğini düşünme süreci içinde devam ettirmesi oldukça zor ve aynı zamanda da yeni tasarım ve olasılıkları oluşturabilmesi pek mümkün değil gibi. Psikolojide bu duruma “imajinasyon yeteneği” deniliyor. insanın ürettiği sanatsal faliyetlerin bütününde bu yetenek göze çarpıyor. mesela imajine edilmeden bir beste, resim ya da heykel veyahut mimari bir yapının ortaya çıkarılması düşünülemez diyebiliriz. Hatta öyle ki insanlar imajınasyon yeteneklerini tarihler boyunca “diğerleri” ve yaratıcıları ile iletişim yolu olarak bile kullanmışlar..
Diyeceksiniz ki neden şimdi bu cümleler bu başlık altında yer alıyor. Durun durun gitmeyin doğru yerdesiniz. Şöyle ki insan, bir şeylere anlam yüklemenin yanı sıra iç (ruh) ve düşünce dünyasında canlandıramadığı her şeyi unutmaya mahkum olurken, ondan elde edeceği somut bilgiyi kullanarak yeni olasılıklar ve bu olasılıklara yeni çözümler üretmekte zorlanan bir varlık. Bu varlığın önüne konulan ve sadece “sayma” adımlarını gerçekleştirmek adına üretilen rakamlar, insan için bir mana ifade edemeyebilir. Yani insan “sadece” sayılarla başa çıkamaz. İnsanın beynini sürekli düşünmeye iten ve aralıksız olarak bir durumu, bir olguyu veya bir varlığı düşünmeden yapamayacak hale sokan durumlarından biri işte bu “belirsizlik” hali. Belirsizlik elbisesini sayıların üzerinden kaldırmak da veri görselleştirme tekniklerinin ve araçlarının boynunun borcu.

Bilişim dünyasında “her şeyi” sayısal ve mantıksal değerlerle tutmak, saklamak ve atamak hepimizin aşina olduğu bir konu ve ben de klişe bir cümle ile belirteyim ki bu sayısal değerlerle elde edilen veri günümüz dünyasının en değerli “günyüzü madeni”. Ama bu madenin kıymeti harbiyesi rakamlara, sayılara veya harflere dökülmüş ve yığınlarca depolanmış olmasından değil insanın bakışına matuf olup, sahnelerde yerini almadan önce bir makyaj masasına oturtturulması ile güzelliklerinin ve cevherlerinin keşfedilmesinden, yeni yeni istidatlarının kullanılabilir olmasından geçiyor ki bunun için de bir çok değerli ücretli ve ücretsiz hizmet veren makyöz üstatları var, yani görselleştirme araçları (Visualization Tools) var.
Bunlardan en çok kullanılan 10 ücretsiz veri görselleştirme araçlarından bazılarını aşağıda paylaşıyorum.

  1. Tableau Public

Tableau Public, oldukça kolay bir kullanıma sahipken kod bilgisi istemeyen ve bir çok dosya uzantısı ile çalışmanıza olanak sağlayan, oldukça anlaşılır bir ara yüze sahip bir veri görselleştirme aracıdır. Veriler üzerinde çalışırken çeşitli manipülasyonlara müsaade ederek verinin daha efektif kullanıma olanak sağlar. Verileri ve tabloları birleştirip harmanlayabilirsiniz ve verilerinizi gruplandırarak düzenleyebilirsiniz. Tableau Public, özel şirketlerden kamu kurumlarına kadar birçok sektörde kullanılmaktadır. Ayrıca, Tableau Public’te oluşturduğunuz görselleştirmeleri internet üzerinde başka kişilerle paylaşabilir ve hatta mobil cihazlarla uyumlu olarak da paylaşımlar yapabilirsiniz.

Ücretsiz versiyonu mevcut olmakla birlikte ücretli versiyonu ile sunduğu hizmetler ise son derece geniş. Çok farklı tablolar grafikler haritalar oluşturmanız hayal dünyanızın genişliğine bağlı.

Tableau Public resmi sayfasına ulaşmak için : https://public.tableau.com/app/discover

2.Google Charts

Google Charts, JavaScript tabanlı bir grafik araç kitaplığıdır. Web uygulamalarına etkileşimli çizelge işlevi ekleyebilir, kullanıcılar tarafından sağlanan bilgilere dayalı olarak bulut tabanlı etkileşimli grafik çizelgeleri oluşturabilirsiniz. Grafikler, standart tarayıcılarda (SVG, Chrome, Firefox, Safari ve Internet Explorer) oluşturulurken açık kaynaklıdır ve ticari olmayan amaçlarla kullanımı da ücretsizdir. Web sitenizdeki verileri görüntülemek için mükemmel bir araç denilebilir ve geniş bir portföy içerir. Google Charts, Android ve iOS platformlarında kullanılabilir ve çeşitli web tarayıcıları ile birlikte de çalışır. En önemli ana özellikleri, grafiklerin yapılandırılabilmesi, gerçek zamanlı erişim sağlanabilmesi ve etkileşimli çizelgeler içermesidir.

Google Charts resmi sayfasına ulaşmak için: https://developers.google.com/chart?hl=tr

3.FusionCharts

FusionCharts, daha kapsamlı bir veri görselleştirme aracıdır ve panolar oluşturmak isteyen kullanıcılar için daha uygundur. Geniş bir harita ve grafik seçeneği bulunarak verilerinizi anlamlı görsellere dönüştürmenizi sağlar. Büyük ölçekli işletmeler genellikle FusionCharts’ı tercih eder. FusionCharts ile veri görselleştirirken tasarımlarda esneklik seçenekleri dikkat çeker. Oluşturulan panolarda birçok yazı tipi seçeneği bulunur. Bu araçla oldukça kapsamlı belgeler oluşturulabilir.

FusionChart resmi sayfasına ulaşmak için : https://www.fusioncharts.com/

4. RawGraphs

Raw Graphs, açık kaynak bir veri görselleştirme aracıdır ve özellikle karmaşık verileri görselleştirmek için uygun bir seçenektir. Diğer veri görselleştirme araçları gibi, kullanımı kolay bir ara yüz sunar ve farklı görselleştirme türleri arasından seçim yapılabilir. Ayrıca, hazırlanan görselleştirilmiş verilerin tekrar kullanımına olanak sağlar. Verinin bulunduğu link Raw Graphs sayfasına yapıştırılarak veya veri dosyasını sayfaya yükleyerek sisteme eklenir. Ardından da verinin yapısına göre uygun grafik seçilip ve grafik svg veya png formatında indirilebilir.

RawGraphs resmi sayfasına ulaşmak için : https://www.rawgraphs.io/

5. Plotly

Plotly, interaktif veri görselleştirme kütüphanesidir. Python, R, MATLAB, Julia, Perl ve JavaScript gibi farklı programlama dillerinde kullanılabilen bir kütüphanedir. Plotly, verileri birçok farklı kaynaktan alabilir ve doğrudan grafiklerde kullanabilir. Bunlar arasında Excel, CSV, SQL veritabanları ve web API’leri yer alır.

Plotly ücretsizdir ve hesap açmadan kütüphanesini kullanabilirsiniz. Veri analizi konusunda eğitim de alabilirsiniz. Plotly ile kodlama bilginiz olmadan bile verilerinizi görselleştirebilir ve oluşturduğunuz verileri çevrimiçi olarak yayınlayabilirsiniz.

Plotly resmi sayfasına ulaşmak için : https://plotly.com/

6. Whatagraph

Whatagraph, dijital pazarlama ajansları, sosyal medya yöneticileri ve işletmeler için bir veri raporlama aracıdır. Google Analytics, Facebook Ads, MailChimp, vb. Gibi en iyi 40'tan fazla dijital pazarlama platformuyla sorunsuz entegrasyonu vardır. Kullanıcıların bu farklı dijital kanallardan gelen verileri bir araya getirerek, verilerin anlaşılır raporlar halinde sunulmasını sağlar. Whatagraph’ın sunduğu özellikler arasında otomatik rapor oluşturma, özelleştirilebilir şablonlar, gerçek zamanlı veri güncellemeleri, takım çalışması için paylaşım özellikleri, farklı veri kaynaklarını birleştirme gibi seçenekler yer alır. Kullanıcılar, Whatagraph sayesinde dijital pazarlama kampanyalarının performansını izleyebilir, verileri daha kolay analiz edebilir ve bu verilere dayanarak daha bilinçli kararlar alabilirler.

Whatagraph resmi sayfasına ulaşmak için : https://whatagraph.com/

7. Infogram

Infogram, kullanıcıların web tabanlı bir veri görselleştirme ve infografik aracı aracılığıyla dijital grafikler, infografikler ve haritalar oluşturmasına ve paylaşmasına olanak tanıyan bir araçtır. WYSIWYG (Ne Görürsen Onu Alırsın) editörü sayesinde kullanıcılar sezgisel bir ara yüzle verilerini paylaşılabilir, infografiklere dönüştürebilirler.

Infogram kodlama becerisi gerektirmezken, hem ücretsiz hem de ücretli sürümleri mevcuttur. Canlı veri kaynaklarına bağlanmanızı sağlar. 35'ten fazla grafik türü ve 200 tür harita seçeneği sunar. Karmaşık verileri işlemek için kullanışlı bir platformdur. Bunun dışında negatif olarak ücretsiz sürüm, infografiklerinizde Infogram logosu eklemenizi zorunlu kılar ve aynı zamanda ücretsiz pakette zengin metin düzenleme özellikleri bulunmaz.

Infogram resmi sayfasına ulaşmak için :https://infogram.com/

8. Graph Commons

Graph Commons, insanlar arasındaki ilişkileri ve bağlantıları görselleştirmek için kullanılan bir web tabanlı bir veri görselleştirme aracıdır. Bu platform, insanları sosyal, ekonomik, politik ve diğer alanlarda birbirleriyle etkileşimlerini göstermek için grafikler ve ağlar oluşturmaya teşvik etmektedir.

Graph Commons, veriler girildiğinde ve birbiriyle ilişkilendirildiğinde ve farklı grafik türleri kullanarak görselleştirdiğinde, etkileşimli bir ağ oluşturulabilir. Bu ağlara açıklama, etiket ve notlar eklenebilir Bu sayede karmaşık konular daha anlaşılır ve erişilebilir hale getirilmiş olur. Ayrıca, oluşturulan grafikler başka insanlarla paylaşabilir ve birlikte çalışılabilir..

Graph Commons, ayrıca birçok veri kaynağından veri toplanmasına ve bu verilerle doğrudan grafikler ve ağlar oluşturmak için kullanılmasına olanak tanır. Ayrıca, verileri dışa aktarabilir ve diğer araçlarla da entegre olarak çalışabilir. Bu platform, özellikle sosyal bilimler, politika, ekonomi ve çevre gibi konulara ilgi duyan araştırmacılar, gazeteciler ve aktivistler için oldukça yararlıdır.

GraphCommons resmi sayfasına ulaşmak için : https://graphcommons.com/

9. DataWrapper

Datawrapper, veri görselleştirme aracıdır ve kullanıcıların verilerini çekmelerini, analiz etmelerini ve bu verileri farklı türde grafiklere dönüştürmelerini sağlar. Kullanıcılar, Datawrapper aracılığıyla interaktif grafikler, haritalar ve tablolar oluşturabilir ve bu görselleri web sitelerinde, bloglarda, raporlarda veya sosyal medyada paylaşabilirler. Bu araç, veri görselleştirme konusunda deneyimi olmayanlar için kolay kullanıma sahip bir WYSIWYG (Ne Görürsen Onu Alırsın) ara yüzü sunar. Datawrapper, kullanıcıların grafikleri özelleştirmelerine ve renk paletlerini, etiketleri, yüzde değerlerini vb. ayarlamalarına olanak tanır. Ayrıca, kullanıcılar grafiklerindeki verileri doğrudan CSV, Excel veya Google Sheets’ten aktarabilirler. Datawrapper, ücretsiz ve ücretli planlar sunmaktadır.

Datawrapper resmi sayfasına ulaşmak için : https://www.datawrapper.de/

10. Carto

Carto, web tabanlı veri analizi ve görselleştirme aracıdır. Kullanıcılar, sıfırdan veri görselleştirmeleri oluşturmak ve verileri haritalara dönüştürmek için Carto’yu kullanabilirler. Kullanıcıların verilerini yüklemelerine, analiz etmelerine, düzenlemelerine ve sonuçlarını paylaşmalarına olanak tanır. Ayrıca birçok veri kaynağına bağlanabilir ve kullanıcıların verileri otomatik olarak güncelleme olanağı sunar. Carto’nun ücretsiz sürümü mevcuttur ve kullanıcılar ayrıca farklı fiyatlandırma seçenekleri ile daha gelişmiş özelliklere erişebilirler.

Carto resmi sayfasına ulaşmak için : https://carto.com/

Yukarıda belirtilen araçların hangi amaç için hangi doğrultuda kullanılması gerektiği konusu kullanıcıların keşfetmesi gereken diğer bir mevzudur. Zira elimizdeki malzemelerin ne olduğunu bilmeden ortaya doyuran, lezzetli ve aynı zamanda da göze hitap eden bir yemek çıkarmanın olasılığı oldukça düşük olsa gerek. Bunun yanı sıra veri görselleştirirken en çok göz önünde bulundurmakta fayda gördüğüm şey “Hikayeleştirme” konusu. Bir hakikati anlatmak ve muhataplar tarafından anlaşılmasını istiyorsak, bu misaller vermeden tam olarak mümkün olamaz, yani buradaki misalleri ete kemiğe büründürülmüş sayıların görselleştirilmesi ile veriyoruz. Böylece bazen bir oda dolusu sayfanın ancak yapabildiği işi, doğru bir görsel ile başarmış olup , bu sayfaların da ormanda bir ağaç olarak kalıp birçok canlıya yuva olmasına olanak sağlamış oluruz …

Veriyi doğru görselleştirme teknikleri ve hikayeleştirme kısmı başka bir makalenin konusu şimdilik…

--

--