“PARDON BİR LIKE ALABİLİR MİYİM?”

Helin Gençoğlu
Acemi Medya
Published in
2 min readDec 26, 2018

Kavramların birbirine girdiği bu çağda bazı değişiklikler bizim algılayış tarzımızı değiştirmekle birlikte, bize çoğu konuda da yardımcı oldu.

Bu kavramlar içinde Narsizm kendini açık ara ön plana koydu ve hemen hemen her mecrada kendisini gösterir duruma geldi.

Narsizm en bilinen tanımıyla kendini önemseme, başkalarını yok sayma ve bu nedenle de kişilerarası ilişkilerde sorunlar yaşamaya ya da ilişkilerde kopma olarak kendini gösterdi.

İsmini yakışıklı ve kibirli bir Yunan tanrısı Narkissos’un sudaki yansımasını görerek aşık olmasından alan narsizm kavramı, kendisini ciddi derecede sosyal medyada göstermekle birlikte asıl amacının bu olduğunu bize gösterdi.

Başlarda Myspace’te kendini gösteren bu durum devamında daha ciddi platformlarda yerini sağlama aldı. Öyle ki my kelimesi ile başlayan internet sayfaları 2005 ve 2008 seneleri arasında neredeyse üç katına çıktı.

Facebook ile ciddi bir ivme kazanan bu durum insanların kendilerini birer ifade etme halini aldı.

Fakat, bu durum günümüzde dikkat çekme adı altında toplandı.

İlgi görmek için paylaşılan içerikler ve ilgi gördükçe artan narsizm birbirini destekler hale geldi ve kişinin beğenilme arzusu potansiyelini arttırdı ve hem sosyal medyaya hemde günlük hayatımızda like kavramı tamamlandı.

Birçok profesyonel markanın ve popüler ismin sıkça kullandığı like satın alma meselesi, bu ilgi çekme yarışında bilinen hilelerden ve narsistik krizini dindirmek için yapılan müdahaleleren biri.

İlgi çekme arzusunu fırsata çeviren sosyal medya, premium gibi özel profiller ile üyelerine daha da dikkat çekme fırsatı sunarken, kullanıcı bu fırsatın kendi narsistik krizine yeni bir ivme kazandırdığını gözden kaçırdı.

Her geçen gün insanların kendini beğenme dürtüsü arttı ve sahte kişilikler ortaya çıktı. Daha fazla dikkat, daha fazla ilgiye ve daha fazla sahteliğe sebep oldu. Kendisine eksiklik hissettireceği için bu gerçekten kaçınmak, beğenilen ve beğenen narsist kişiler için epey zor olmaya başladı.

Demem o ki, yüzyıllar önce ölen Yunan tanrısı Narkissos hala aramızda dolaşıyor gibi gözüküyor.

--

--