Bir Girişimci İçin En İyi Yatırım: Hisse Senedi Bastırmak

Av. Ahmet Necip Arslan
aclistanbul
Published in
2 min readApr 27, 2020
Vergi avantajları

Bugün girişim şirketleri için çok önemli ve dünyada da eşine benzerine az rastlanır bir avantajdan bahsedeceğim. Ne hikmetse bu müthiş avantaj girişimcilerce çok bilinmiyor veya ihmal ediliyor.

Şirketinizin hisselerini hisse senedi olarak bastırarak, çok büyük bir vergi avantajından faydalanabilirsiniz.

Birçok girişimci exit yapma hayaliyle startup kuruyor. Şirketimi kurayım, yatırım alayım, büyüteyim, zamanı gelince de hisselerimin bir kısmını satayım diye düşünüyor. Bazen şirketin kuruluşu sırasında böyle bir düşünce olmasa da, yolda yatırım teklifleri alınmaya başlandığında satış gündemi oluşabiliyor.

Şöyle bir düşünelim. Şirketinizi kurdunuz. Mücadelenizi verdiniz. İşleriniz iyi gidiyor. Bir melek yatırımcı sizin şirketinizle ilgilendiğini söyledi. Gizlilik sözleşmeleri ve niyet mektupları imzalandı. Şirketinizin ön incelemesini yaptılar, sözleşmelerinizi, finansal tablolarınızı incelediler. Şimdi şirketinizin %20'sini satın almak istiyorlar. Bu hisseler için size önerdikleri rakam 3 milyon dolar. Kabul ettiğinizi varsayalım.

Doların 7 TL olduğu bugün için; hesabınıza 21.000.000 TL girmiş olacak. Şimdi bu gelirin beyan edilmesi, vergisinin ödenmesi lazım. Sizce ödenecek vergi ne kadardır?

100.000 TL mi?

300.000?

500.000?

1.000.000?

.

.

Doğru cevap: 8.355.870 Türk Lirası

Vergi yükü

Kanunun, bu tarz durumlar için öngördüğü bir teşvik var. Hem de öyle bir teşvik ki, verginizde indirim yapmıyor, işlemi tamamen vergiden muaf tutuyor. Tek yapmanız gereken şey hisseleri bastırmak. Bu girişimcimiz iki sene önce bu durumu öngörüp hisseleri bastırmış olsaydı, bu işlemde ödeyeceği vergi miktarı 0 TL olacaktı.

Bu iş maliyetli mi? Basılacak hisse miktarına ve kaç kupür olarak bastırılacağına göre değişebilir ama masrafları 5.000 TL’yi aşmıyor. Bunun dışında hukuki danışmanlık ücretleri olabilir. Biz danışmanlığını yaptığımız şirketler için bu süreçleri paketlerimiz kapsamında ek ücret talep etmeden takip ediyoruz.

Peki ne yapmak lazım?

Eğer amacınız böyle bir yola girip, bir miktar hissenizle veya hisselerinizin tamamıyla çıkış yapmaksa, daha şirketin kurulması aşamasından itibaren bu yönde planlamaların yapılması gerekiyor. Örneğin, anonim şirket yerine limited şirket kurarsanız, hisselerin bastırılması için öncelikle şirketin anonim şirkete dönüştürülmesi, daha sonra hisselerin bastırılması, daha sonra hisselerin bastırılmasından sonra iki sene geçmesi gerekiyor. Başlangıçta anonim şirket kurup hisseleri hemen bastırırsanız, genelde bu süre, şirket yatırım almaya hazır hale gelene kadar geçmiş oluyor.

Şirket önceden kurulduysa veya bugün için böyle bir gündeminiz yoksa bile bu yolu düşünebilirsiniz. Zamanın bu kadar hızlı aktığı dünyamızda iki sene sonra nerede olacağımızı, hayatın ve dünyanın bize neler getireceğini bilemiyoruz. Kim bilir? Belki işler sandığınızdan da iyi gidebilir.

Av. Ahmet Necip Arslan

Av. Sami Tuncer

www.aclistanbul.com

Eğer bu ve benzeri konulara meraklıysanız, şirketiniz için neler önerebileceğimizi öğrenmek istiyorsanız, blogumuzu takip edebilir ve internet sitemizden bizimle iletişime geçebilirsiniz.

--

--