Daar kan geen studieboek tegen op

Maaike Jongerius
Actieonderzoek MDT
Published in
4 min readFeb 3, 2019

Verhaal door Maaike, 18 december 2018, starttraining, jongerenambassadeurs

Met gezonde spanning zoeken de zes jongeren een plaatsje aan de lange houten tafel bij de PA-academie. Zij gaan de uitdaging van het jongerenambassadeurschap aan. En die uitdaging begint vandaag met de starttraining. De training die alle jongerenambassadeurs krijgen voordat ze bij een organisatie aan de slag gaan.

Afbeelding: jongeren aan het werk tijdens de starttraining van de PA-academie

Dol op geschiedenis

De trainer van PA-academie, heet de jongeren van harte welkom. “Vandaag krijgen jullie alle ins en outs over het jongerenambassadeurschap te horen, gaan we aan de slag met verschillende gesprekstechnieken en hebben we het met elkaar over feedback geven”. Maar voordat de trainer de inhoud induikt, neemt hij de tijd om de jongeren te leren kennen. Aan tafel zitten Michelle, Nora, Rebecca en Isabelle, vier rechtenstudenten uit Leiden, Sterre uit 4 vwo en Jan die momenteel in een tussenjaar zit. De leeftijd van de jongeren varieert tussen de 16 en 22 jaar.

De zes jongeren geven allemaal aan door iemand doorverwezen te zijn naar de proeftuin. Zo hoorde Rebecca van haar dispuutgenootje over het jongerenambassadeurschap en nam ze vervolgens Nora en Isabelle mee. Naast deze word-of-mouth reclame blijkt de interesse van de jongeren ook gewekt door de vacatures die de proeftuin op Instagram plaatst. Zoals ik in mijn vorige verhaal al beschreef is het niet verplicht om te kiezen uit de beschikbare vacatures. Jongeren mogen zelf ook ideeën voor organisaties aandragen waar ze jongerenambassadeur willen worden. Sterre heeft bijvoorbeeld aangegeven graag aan de slag te gaan bij Andere Tijden, het geschiedenisprogramma van de VPRO en NTR. “Ik ben dol op geschiedenis en daarom op het programma, maar mijn leeftijdsgenoten zijn alles behalve fan. Ik wil ze heel graag laten zien waarom geschiedenis wel leuk kan zijn en het programma helpen om meer jongeren te trekken.” Voordat Sterre kan starten moet er natuurlijk eerst contact gelegd worden met Andere Tijden. Projectcoördinator Jasmijn: “Ik kreeg de eindredacteur aan de lijn en zij was gelijk enthousiast. De gemiddelde leeftijd van de kijkers ligt boven de 50. Hoe leuk is het dat Sterre met haar 16 jaar al groot liefhebber is en leeftijdsgenoten daarin wil meenemen?”

De kunst van het luisteren

Na het kennismakingsrondje wordt de training voortgezet met een Zweeds filmpje over de 15-jarige Greta Thunberg. Greta vindt dat er te weinig wordt gedaan tegen klimaatverandering en heeft daarom meer dan twee weken voor het parlementsgebouw in Stockholm geprotesteerd. De trainer: “Greta is een mooi voorbeeld van een jongere die haar stem laat horen. Met haar protest heeft ze in ieder geval al de Nederlandse media gehaald.” Maar hoe pak je zoiets goed aan? Je stem laten horen klinkt makkelijker dan het soms in werkelijkheid is. Daarom geeft de proeftuin de jongeren op de starttraining een aantal gesprekstechnieken mee. Eén van de gesprekstechnieken heeft betrekking op de non-verbale communicatie. De jongeren krijgen de opdracht elkaar over hun hobby’s te vertellen, maar zonder daarbij te mogen lachen. “Ik vond het helemaal geen fijn gesprek. Het leek net alsof de ander totaal niet geïnteresseerd was”, zegt Jan. Mimiek is dus een belangrijk ingrediënt voor een goed gesprek. Naast mimiek blijkt ook lichaamstaal van grote waarde te zijn in een gesprek. Je eigen lichaamstaal, maar vooral ook die van de ander. In de groep worden situaties besproken waarin iemand z’n handen voor het gezicht houdt, iemand kucht of met z’n handen over elkaar heen zit. De trainer: “Een andere belangrijke gesprekstechniek is de kunst van het luitsteren. Denk bijvoorbeeld aan een gesprek die stil valt. Je probeert direct iets te bedenken om te zeggen, terwijl het eigenlijk prima is om even stil te staan. Bijvoorbeeld om over te stappen op een ander onderwerp of om te laten bezinken wat zojuist gezegd is.”

Voor de camera

Gedurende de training vraagt Laura van de PA-academie de jongeren om een kort filmpje op te nemen. In het filmpje vertellen de jongeren waarom ze jongerenambassadeur willen worden. Met de eerste starttraining vertelden andere jongeren hier al over in een podcast. Bij deze starttraining licht ik graag het verhaal van Nora uit. Nora gaat als jongerenambassadeur aan de slag bij KWF kankerbestrijding en richt zich daarbij op de HPV-vaccinatie tegen baarmoederhalskanker. Nora: “Veel jonge meiden weten nog niet van de prik of de invloed die de prik heeft. Zelf ben ik goed voorgelicht op school en kan ik een goede keuze maken. Ik vind dat iedereen hiervan op de hoogte zou moeten zijn en denk dat ik ze vanuit mijn perspectief goed kan bereiken.”

Tot slot staat het thema feedback op het programma. Een ingewikkeld woord, maar de jongeren blijken goed op de hoogte. Zomaar een greep uit de brainstorm: “terugkoppelen, opbouwend, concreet en doelgericht, positief brengen en ergens beter van worden”. Na de brainstorm volgt het rollenspel. De jongeren krijgen een uitgewerkte casus waarin ze een realistische situatie naspelen. In de casus staat beschreven waar ze feedback over moeten geven. Zeker geen makkelijke opdracht zo op het eind van de training, maar de jongeren blijven hard hun best doen. Al met al een zeer leerzame training met interessante theorieën die de jongerenambassadeur toe kunnen passen in de praktijk. Daar kan geen studieboek tegen op als je het mij vraagt!

--

--