Een waardevolle les

Frodi Fransman
Actieonderzoek MDT
Published in
3 min readFeb 28, 2019

Thijs van Exel in gesprek met Loïs en Chavon

Lois en Chavon staan ons samen met Loes op te wachten in de schoolgangen van Guido. In dit gesprek blikken we terug op hun eerste MDT periode, de successen, de uitdagingen en het vervolg van hun MDT.

Kerstmarkt

Ondanks dat het slecht weer was op de dag van de door Loïs en Chavon georganiseerde kerstmarkt, kan het project zeker worden bestempeld als een succes. Enorm veel leerlingen en partnerorganisaties waren er, en zelfs de wethouder onderwijs en cultuur, Hans de Vroome, was aanwezig. De MDT’ers zijn ook zeer tevreden over het project, maar delen ook direct hun reflectie: “Er zijn altijd dingen die beter kunnen, zoals de communicatie met docenten en leerlingen.” Het bleek moeilijk om leerlingen te activeren: “Leerlingen lezen hun mail niet en docenten hebben nou eenmaal meer invloed dan wij, dat was lastig.”

Dit bleek een waardevolle les waar in de toekomst rekening mee kan worden gehouden. Zeker omdat zij allebei een opleiding willen volgen waar communicatie een belangrijk aspect is, was dit project voor hen een mooie kans om alvast praktijkervaring op te doen. “Op deze manier leer je al heel veel voordat je een opleiding gaat doen!” Die ontwikkeling is dan ook wat zij zo waardevol vinden aan de MDT, dat je er echt iets aan overhoudt:” We hebben ook gesproken over hoe we dit project op ons CV kunnen zetten, dan staat het ook vast.”

Naast alle erkenning die zij later kunnen gebruiken, was er ook nog een toon van dank aan het einde van het project, die voor de meiden even onverwachts kwam: “We werden opeens naar het podium [met als publiek de ouders en docenten van Guido, red.] geroepen door Loes en kregen we een cadeau als bedankje. Dat was toch wel een leuke afsluiting.”

Leren van ervaring

Inmiddels zijn ze alweer begonnen met een nieuw project in samenwerking met NLdoet. Voor dit project hebben zij al 9 leerlingen en 1 docent weten te werven die aan een van de projecten van NLdoet gaan meedoen. Weer een opdracht waarbij zij zich helemaal kunnen storten op het communicatie deel: “Wij hebben naar alle leerlingen en docenten een mail gestuurd en een poster opgehangen op het digibord. De leerlingen hebben wij proberen te motiveren om mee te doen door hen te wijzen op de lesuitval die samengaat met het meedoen aan dit project. Dat is toch wel een goed lokkertje!” Dit heeft dus al de eerste vruchten afgeworpen.

Luxe

“Ja!” zeggen ze in koor, wanneer er wordt gevraagd of de school MDT moet blijven aanbieden. Terugkijkend op hun ervaring van de afgelopen periode zouden ze MDT zeker aanraden voor andere leerlingen: “Je krijgt hier veel meer begeleiding en persoonlijke aandacht dan bij een normale stage. Achteraf gezien kost het ook minder tijd dan gedacht.” Wel moet er worden toegegeven dat een sleutelfiguur als Loes onmisbaar is voor een dergelijke ervaring: “Niet iedereen die MDT doet heeft deze luxe, iemand zoals Loes is daar echt belangrijk voor.”

Als tip voor Guido om de volgende lichting leerlingen te werven raden deze ervaren MDT’ers aan om een duidelijker beeld te scheppen van wat MDT inhoudt. De presentatie die zij hebben bijgewoond [de kickoff werd verzorgd door Young Impact, red] gaf een heel ander beeld dan wat er in de praktijk is ervaren. “Wij werden wel gemotiveerd door informatie van de presentatie, maar het is belangrijk om ook de voordelen van de MDT te benoemen zoals wij die nu hebben ervaren. Als je informatie van leerlingen zelf krijgt, ligt dit misschien wat dichter bij de werkelijkheid, en kunnen leerlingen een betere keuze maken.”

Blijven experimenteren

“Maar we zijn ook bezig met nog een ander project.” vertellen zij plotseling, want MDT blijkt overal tussen te kunnen kruipen: “We willen nu gaan kijken of we misschien ons profielwerkstuk kunnen combineren met MDT. We willen dan misschien ons werk voor een project van de gemeente over de herdenking van de 75-jarige Slag om Arnhem gebruiken voor ons profielwerkstuk. Het staat nog niet vast, maar we zijn al wel in gesprek met de gemeente.” Bij Guido zien ze de ruimte om MDT te gebruiken voor het vaste curriculum, het venster voor mogelijkheden staat dan gelijk wagenwijd open.

--

--