“Iets met vrijwilligerswerk en leerlingen en extra studiepunten verdienen?”

Jaap Meijer
Actieonderzoek MDT
Published in
4 min readFeb 27, 2019

Proeftuin ‘’The Karma factory”

De toekomstdag van het Nova college

Vandaag rijd ik een half leeg parkeerterrein op. Het is de toekomstdag van het Nova college en er zijn geen studenten aanwezig. Docenten gaan vandaag in gesprek met elkaar over de toekomst van de school. Je merkt aan alles dat het geen normale schooldag is vandaag: de kantine is leeg, je ziet geen groepjes studenten praten in de gangen en de gemiddelde leeftijd ligt wat hoger vandaag. Wanneer ik binnen kom lopen in de kamer van The Karma Factory zijn Lisa en Jasper druk bezig om hun presentatie voor te bereiden voor de workshop straks: ze hebben zin in om over hun project te vertellen aan de docenten en hopen hen te enthousiasmeren voor het project. De toekomstdag met alle docenten van de school begint met een Indonesisch buffet, waarna de directeur de dag plenair opent.

Workshop The Karma Factory

Om 13 uur beginnen de workshops, van verschillende innovatieve projecten op deze Mbo-locatie. Een van deze projecten is The Karma Factory van Young Society. De workshop is bedoeld om docenten te informeren en te enthousiasmeren over het vrijwilligersproject dat hier loopt. Uiteindelijk zijn de docenten immers een belangrijke schakel richting de Mbo-studenten. Tijdens de eerste ronde van de workshop zit het lokaal overvol enthousiaste docenten. ‘’Wie heeft er al gehoord van The Karma Factory?” Het blijft even stil, tot er een docent reageert: “Iets met vrijwilligerswerk en leerlingen en extra studiepunten verdienen?” Jasper: “Twee van de drie zijn goed. Extra studiepunten delen we niet uit.” Er heerst een jolige en ontspannen sfeer in het lokaal en de directeur van het Nova college is inmiddels ook aangesloten. De positieve sfeer in het lokaal wordt aangewakkerd door het verhaal van Lisa, die het gedachtegoed van Young Society vertegenwoordigt: voor en door jongeren en zoveel mogelijk aansluiten bij de doelgroep. Ze vertelt hoe vrijwilligerswerk haar enorm heeft geholpen in het maken van de juiste studiekeuze en waarom ze dat andere jongeren ook gunt.

Vragen

In de workshop is een aantal gamification elementen verweven, die ook in het vrijwilligersproject zelf terugkomen. Zo kunnen docenten punten winnen als ze vragen over vrijwilligerswerk goed beantwoorden. “Hoeveel procent van de jongeren tussen de 15 en 25 doet vrijwilligerswerk?” luidt de eerste vraag. 51% Is het goede antwoord en op de vraag of dit voor Mbo-studenten hoger of lager is, wordt ook het goede antwoord gegeven (iets lager). De docenten hebben zelf ook veel vragen voor Jasper. De eerste vragen gaan over praktische zaken maar al snel gaan de vragen over hoe dit project zich verhoudt tot de maatschappelijke stages en de vele praktijkervaring die studenten nu ook al op doen. Mag The Karma Factory bijvoorbeeld een maatschappelijke stage vervangen? En is het belonen van studenten voor vrijwilligerswerk eerlijk ten op zichten van studenten die hier geen tijd voor hebben omdat ze al veel tijd kwijt zijn met werk, studie en stages? Op de eerste vraag antwoordt Jasper dat The Karma Factory een maatschappelijke stage mag vervangen, maar nooit als The Karma Factory de enige optie is om dit te doen. Daarnaast vertelt Jasper dat het beloningssysteem zo is ingericht dat de prikkel nooit sterker is dan bij een bijbaan en dat de beloning groter wordt naar mate een student meer uren vrijwilligerswerk doet. Hij is zich als geen ander bewust van de dilemma’s die het project kan opleveren, maar geeft ook aan dat veel vragen onderweg opgelost zullen worden. Het levert een levendige discussie op onder de docenten: ze zien vooral kansen maar ook wel een paar bezwaren om dit project in de dagelijkse schoolpraktijk in te passen.

Meer dan alleen je eigen wereld

Na de workshop blijft een groepje docenten met de directeur zitten in het lokaal en volgt een korte nabespreking over The Karma Factory. Hoe zij aankijken tegen vrijwilligerswerk en hoe zich dit verhoudt tot bestaande schoolactiviteiten? Ze hebben het gevoel dat dit nodig is, omdat studenten moeten leren dat er meer op de wereld is. ‘’Bedrijven komen echt niet bij je langs van wordt bij ons maar de ceo en we hangen de vlag voor je uit”, geeft een docent aan. Het groepje is het met elkaar eens dat het heel belangrijk is dat leerlingen leren dat er meer werelden zijn dan die van hun. Dat betekent ook dat zij in aanraking komen met een sector die buiten hun kader ligt: bijvoorbeeld een student logistiek in een verzorgingstehuis. ‘’Daarom juich ik juist toe dat het vrijwilligerswerk buiten de vakken, leerlijnen en stages om verloopt. En dat het dus niet binnen deze lijnen wordt georganiseerd, want daar hebben we al genoeg mogelijkheden voor. Dit is juist een mooie toevoeging en we zijn blij dat dit project er is op onze school’’, besluit de directeur.

--

--