KISS the future!

Nilco van der Steege
Actieonderzoek MDT
Published in
4 min readFeb 8, 2019

Trotspunten rond KISS

· “Het begint te lopen”. Jongeren weten KISS te vinden, er vinden veel activiteiten plaats, we gaan naar jongeren toe. Er zit energie in het project!

· Activiteiten die plaatsvinden zijn in lijn met de ambitie gericht op een bijdrage leven aan de maatschappij, sociale jongerenparticipatie.

· PR en Communicatie staat. Door jongeren is uitgedacht hoe het project mdt meer uiting te geven. Met hun input is de naam ‘KISS the future’ in het leven geroepen. Ook zijn truien, t-shrits, pakjes kauwgom, labello gedrukt met deze naam en bijgehorend logo.

Deze uiting sluit aan bij het ‘erbij willen horen’ en ‘groepsgevoel’ als één van de drijfveren voor deelname / participatie.

Jongeren hebben de regie gehad in dit traject. “Het is van de jongeren”.

· We gaan vieren wat we hebben bereikt. Successen (ook kleine pareltjes) vieren met een zogenaamd ‘celebrate the future’ event.

· Er zijn workshops ontwikkeld gericht op jongeren waarin ze hun talenten leren ontdekken en ontwikkelen.

· Kruisbestuiving tussen Dordrecht en Tilburg komt op gang.

· Aansluiting met andere organisaties: bijvoorbeeld projecten opzetten samen met de reddingsbrigade, scholen weten KISS te vinden.

Uitdagingen:

· Hoe komen tot een duurzaam concept?

· Begeleiding is intensiever dan gedacht.

· Hoe zit vrijwillige inzet er anno 2019 uit?

· Overzicht houden in groot aantal projecten dat gaat loopt, successen vasthouden. Na de opstartfase begint het project ‘te bloeien’. Dit brengt deze nieuwe uitdagingen met zich mee.

Verhaal sfeer KISS Tilburg

Dinsdagavond, iets na zessen stap ik het gebouw van r-newt in Tilburg binnen.

“R-newt helpt talenten ontwikkelen, is actief en aanwezig in de wereld van jongeren en kinderen, pakt problemen actief aan. “We geloven in gelijke kansen maar zien dat die niet zo vanzelfsprekend zijn voor iedere jongere en voor elk kind. Talentbenadering is de basis.” (bron: www.r-newt.nl).

Het jongerenpanel dat is ontstaan binnen het project rond maatschappelijke diensttijd komt bij elkaar. Twee begeleiders (jongerenwerkers) en 5 jongeren zitten aan tafel. Ze kijken naar een filmpje van Simon Sinec over ‘why, what en how’. Focus op de why is belangrijk. Eén van de jongeren wilde graag dit filmpje aan de teamleden laten zien. “Belangrijk dat we beseffen waarom we dit doen, onderbouwen waarom ik dit wil en doe.” De anderen zijn het met hem eens. Meteen wordt de link gelegd naar pr en communicatie; belangrijk om daar in te zetten op de why en niet meteen naar ‘what’ te gaan. De waarom-vraag slaan we vaak over, we springen meteen naar de concrete projecten die we oppakken, aldus de jongeren.

Er ligt een formulier op tafel: een stappenplan hoe een project uit te voeren. Terwijl één van de twee begeleiders voor het jongerenpanel hamburgers aan het halen is, vraag de andere begeleider hoe ze de avond willen inrichten. Hij legt twee keuzes voor. De groep besluit om aan de slag te gaan met het inzetten van hun collectieve denkkracht op een project dat nu wordt opgepakt.

Het project betreft Star Run. Star — de initiatiefnemer — wil met de organisatie van een hardloopevent geld inzamelen voor het bouwen van een school in een oorlogsgebied.
Terwijl Stan vertelt wat zijn idee is, wordt een flap van een vorige bijeenkomst erbij gepakt. Daar staan de ideeen over de hardloopwedstrijd uitgeschreven. (Bedrijven betrekken, mogelijkheid voor wandelen én hardlopen, spoorzone Tilburg inzetten, rennen over de rode fietspaden die Tilburg kent, aandacht voor cultuur, onderweg iets doen, etc.). De hamburgers arriveren en de jongeren gaan lekker van hun avondmaaltijd genieten. Vervolgens wil een aantal jongeren graag even buiten roken. “Oke pauze, geeft de begeleider aan”. Na 5 minuutjes is iedereen weer terug (zonder dat is dit afgesproken) en vertelt Star verder over zijn idee. De groep vraagt door: waarom wil je dit organiseren, wat is jouw doel (geld inzamelen, maar is het hogere doel niet die school? Wat wil je met die school bereiken?). Het valt me op dat de toon en sfeer serieus is. Er is respect voor elkaars inbreng, ze laten elkaar uitspreken en bevragen elkaar op een positief kritische manier en denken mee in het idee van Star. Daarbij blijft het idee wel van Star: er wordt niet overgenomen, maar meegedacht, meegeholpen. “Wat wil jij?” “Het is jouw ding” wordt soms gezegd. Ik heb het idee dat Star de denkkracht waardeert.

Triggers jongeren om mee te doen:

· Meisje dat in het kader van een stage bij mdt betrokken is. “Als het geen stage was geweest had ik niet het gedaan. Ik heb het te druk. Of het moet zo leuk zijn dat ik er anderen dingen voor wil laten.”

· Jongeren met afstand tot de arbeidsmarkt moeten merken dat door de mdt de afstand tot de arbeidsmarkt wat kleiner wordt.

· Verschillende triggers voor verschillende doelgroepen / profielen.

--

--