The sky is the limit

Maaike Jongerius
Actieonderzoek MDT
Published in
4 min readFeb 3, 2019

Verhaal door Maaike, 27 november 2018, Become a Local Hero, hiervoor BAJT

Winanda en Laurens staan mij al op te wachten als ik De Meerpaal binnenloop, het buurthuis in Dronten waar ik in het vorige verhaal over schreef. Winanda en Laurens zijn twee jongerenwerkers bij de Meerpaal. Ze zetten zich naast hun gebruikelijke werkzaamheden ook een paar uur per week in voor de proeftuin Become a Local Hero. Vandaag ben ik door Winanda en Laurens uitgenodigd om mee te gaan met de intake van een derde klas kader- en basisberoepsgerichte leerlingen van het Almere College in Dronten (gevestigd in Het Perron: locatie voor het Almere College, het Ichthus College en Landstede MBO).

Profiteren van deze kans
De schoollocatie Het Perron ligt slechts op vijf minuutjes rijden van De Meerpaal. Een unieke schoollocatie waar leerlingen van zowel het Almere College, het Ichthus College, als het Landstede MBO sinds 2016 naar school gaan. In een van de klaslokalen ontmoeten we docent Erna. “Erna was direct enthousiast toen wij over de maatschappelijke diensttijd (hierna: MDT) begonnen”, vertelt Laurens. Voor de loopbaanoriëntatie moeten leerlingen altijd al stage lopen in de derde klas. De diversiteit in stageplekken blijkt echter niet toereikend. “De MDT is daarom echt een kans voor de leerlingen om met andere bedrijven in aanraking te komen”, zegt Erna enthousiast. “Met de leerlingen starten we nu een pilot om te kijken of de MDT inderdaad een goede uitkomst biedt”.

Het Perron in Dronten

Ik maak mijn eigen plan
De bel gaat. De twaalf leerlingen druppelen langzaam binnen. De leerlingen kijken eerst wat onwennig om zich heen. De opstelling van de stoelen en tafels staat anders dan anders en er zijn onbekende gezichten in de les. Behalve Laurens, die is bij de meeste leerlingen bekend vanwege zijn rol als jongerenwerker in het Chillpoint (een jongerencentrum in de Meerpaal in Dronten). De jongeren vinden het zichtbaar leuk dat Laurens er is en luisteren aandachtig wanneer hij begint te vertellen. “We gaan vandaag met verschillende posters aan de slag. De posters helpen je bij de zoektocht naar een droombaan of een studie die echt bij jou past.”
De proeftuin Become a Local Hero maakt voor de intakes van jongeren gebruik van IMMEP, ik maak mijn eigen plan. De posters zijn onderdeel van deze methode. IMMEP is oorspronkelijk een methode om mensen met een beperking te ondersteunen in het richting geven aan hun eigen leven. Winanda vertelt: ‘We hebben voor IMMEP gekozen omdat het opleidingsniveau van onze doelgroep zeer divers is. Alle jongeren tussen de 14 en 18 jaar kunnen hiermee uit de voeten. Bovendien is het een laagdrempelige manier om samen met de jongere een plan te maken.”

Je wil toch dat iedereen gelukkig is
De eerste poster heet de levensloopposter. Op de levensloopposter tekenen de leerlingen een tijdlijn van de geboorte tot aan het 25e levensjaar. Ze krijgen de opdracht om hobby’s en bijbaantjes bij de tijdlijn te plaatsen, maar verder zijn de leerlingen vrij in de vormgeving van de posters. Het is interessant om te zien hoe de ene leerling al binnen twee minuten een uitgebreide tekening op papier heeft staan, terwijl de andere leerling volhoudt geen hobby’s te hebben. Wat overigens geen probleem blijkt te zijn. “We hebben nog veel meer posters. Er zit er vast een poster tussen waar je wel wat kan invullen”, stelt Winanda de leerling gerust. Op een andere poster staan de dromen en nachtmerries centraal. Er komen interessante discussies op gang. Zo geeft een jongen aan dat hij productmanager bij de bijenkorf wil worden. “Ik heb gezien dat het goed verdiend”, zegt hij trots. Zijn buurman is het overduidelijk niet met hem eens. “Maar denk ook eens aan de samenleving. Je wil toch dat iedereen gelukkig is?” De leerlingen zijn de rest van het lesuur zoet met nog een aantal andere posters, waaronder de talentenposter en de 21e eeuwse vaardigheden poster. Afsluitend vertelt Laurens dat er volgende week individuele gesprekken op het programma staan. “We bespreken dan apart de posters die je gemaakt hebt om de beste match met een organisatie te kunnen maken.”

Flywilliger
Dat de proeftuin Become a Hero er inderdaad alles aan doet om de dromen van de jongeren uit te laten komen, blijkt wel in de projectgroep waar ik diezelfde dag ook bij aansluit. Een van de projectmedewerkers legt uit: “De wens van de jongere is leidend. Bij mij heeft een meisje zich aangemeld. Ze wil dolgraag stewardess worden. Ik ben in de regio gaan kijken en kwam in contact met het nationaal luchtvaart-themapark Aviodrome. Bij uitstek de plek waar ze alles over de luchtvaart te weten kan komen én als vrijwilliger aan de slag kan. De organisatie leunt namelijk op zo’n 200 vrijwilligers, ook wel flywilligers genoemd.” Als ik vervolgens vraag of het niet lastig is om bij elke wens een passende match te vinden, kijkt de groep mij grijnzend aan. “Het is niet makkelijk, maar eigenlijk is alles mogelijk. Met elkaar hebben we een groot netwerk en zoeken we net zo lang door tot we iets gevonden hebben. “De sky is the limit”, roept de projectgroep in koor.

--

--