Voorlichting vrijwilligerswerk Young Talent Program

Nilco van der Steege
Actieonderzoek MDT
Published in
3 min readMar 19, 2019

Inleidend

Op 21 februari ben ik van 18.00 tot 19.00 bij de voorlichting over vrijwilligerswerk voor de Young Talents die deelnemen aan de Young Talent Program. In totaal sluiten er vier jongeren aan. Ze druppelen binnen en zoeken rustig een plekje. Wanneer er zoute stengels op tafel komen ontdooit de groep. “Oh die stickies zijn echt lekker. Ik geef zelf echt teveel geld uit aan eten haha”. Of het nu taart is, snoep, chips of zoute stengels: iets te eten maakt iedere bijeenkomst leuk.

De mogelijkheden

De voorlichting wordt gegeven door Dirk Past, de vrijwilligerscoördinator van het Rode Kruis en door Esther Droste, programmamanager jeugd en educatie. Esther legt uit dat van de jongeren in het programma wordt verwacht dat zij minimaal 25 uur vrijwilligerswerk doen voor 22 juni. Deze voorlichting heeft ten doel om uit te leggen welke vormen van vrijwilligerswerk de jongeren kunnen doen. Aanvankelijk was het idee dat de jongeren 40 uur vrijwilligerswerk zouden doen, maar naast de EHBO-cursus, het sporten en de expeditie werd dit wel een hele grote tijdsinvestering voor de jongeren.

Je verwacht bij het Rode Kruis wanneer je het hebt over vrijwilligerswerk natuurlijk de evenementenondersteuning. Maar naast de evenementenondersteuning is het ook mogelijk om voorlichting te geven aan jongeren (op scholen), gastlessen voor kinderen te organiseren, bij te dragen aan acties als Seriuous Request, Young Reporter te worden door te vloggen/bloggen, evenementen te organiseren en nog meer.

Alle aanwezige jongeren geven aan dat ze graag bij evenementen willen ondersteunen. Ook het voorlichting geven aan kinderen op basisscholen en meewerken aan de Red Cross Quest (EHBO-lessen voor kinderen) is populair. Een van de jongeren geeft aan dat het haar leuk lijkt om tijdens de evenementen foto’s of filmpjes te maken om over het evenement te kunnen bloggen of vloggen. “Hier worden we als Rode Kruis heel blij van. We zijn altijd op zoek naar razende reporters!” zegt Esther. En ook het collecteren wordt (voor mij onverwachts) serieus overwogen. Sterker nog, de Young Talents helpen meteen met innoveren: “is het mogelijk om met een pinpas te betalen tijdens het collecteren? Dat is veel makkelijker!” Esther geeft aan dat ze dat dit jaar zeker gaan proberen. Esther geeft daarnaast aan dat je alleen zelfstandig mag collecteren als je ouder dan 18 bent. “Ik word eind juni 18!” zegt een van de meiden trots. De anderen zullen samen met een meerderjarige op pad gaan.

Evenementenondersteuning

Tijdens de voorlichting staan we expliciet stil bij de evenementenondersteuning. De vrijwilligerscoördinator legt uit hoe de jongeren zich in kunnen schrijven. Ze kunnen zich voor alle activiteiten waarbij het Rode Kruis ondersteunt inschrijven, maar de vrijwilligerscoördinator geeft aan dat hij wel meedenkt over welke activiteiten passend zijn. “Neem nou de shift in de nacht van Koningsnacht. Dat lijkt me geen goede activiteit voor jullie”. De jongeren geven aan dat jet bevrijdingsfestival of koningsdag hun erg leuk lijkt, maar ook wel een beetje spannend. Van tevoren weet je natuurlijk niet zo goed wat je kunt verwachten. Ik merk dat de jongeren het leuk vinden dat ze in de systemen kunnen van het Rode Kruis en dat ze de status krijgen van ‘stagiair vrijwilliger’. Ze voelen zich serieus genomen en vinden het leuk dat ze hun eigen activiteiten kunnen uitkiezen.

In het vervolg van de voorlichting licht de vrijwilligerscoördinator toe hoe de ondersteuning eruit ziet, wat er van je verwacht wordt, hoe het Rode Kruis (of de opdrachtgever van het Rode Kruis) je faciliteert en wat je nodig hebt om je werk goed te doen. Iedereen luistert stil en probeert alles zo goed als mogelijk op te slaan. Ze nemen de voorlichting serieus, want wanneer de vrijwilligerscoördinator uitlegt dat de Rode Kruis-kleding op maandagavond opgehaald kan worden, krijgt hij meteen vragen of het ook op andere avonden kan in verband met sport of andere hobby’s. De jongeren hoeven gelukkig niet alles uit de 24-sheetstellende presentatie te onthouden: de jongeren gaan mee als stagiair vrijwilliger, en worden gekoppeld aan een ervaren EHBO-er.

De jongeren leven op wanneer ze te horen krijgen over bijscholingsavonden waar alle vrijwilligers voor uitgenodigd worden. Tijdens deze avonden krijgen vrijwilligers extra verdiepingen zoals een specialisatie in bloedingen of het goed gebruik van een portofoon. De jongeren vinden het leuk dat ze meegenomen worden in brede aanbod van het Rode Kruis, en dat ze nog meer verdieping kunnen krijgen op hun 10-daagse EHBO-training.

--

--