Zeker van je zaak

Maaike Jongerius
Actieonderzoek MDT
Published in
4 min readFeb 3, 2019

Verhaal door Maaike, 4 januari 2019, Become a Local Hero

Tussen de velden, akkers, polderweilanden, en grazende koeien in de Noordoostpolder tref je met de dag meer Local Heroes aan. Deze Local Heroes zijn jongeren die zich opgegeven hebben voor de proeftuin Become a Local Hero. Stuk voor stuk zetten ze zich in voor een ander én werken ze aan hun toekomst. De een gaat als vrijwilliger met de politie surveilleren op straat. De ander helpt bij een verzorgingshuis of geeft basketballes aan jonge kinderen. Naast het vrijwilligerswerk kiezen de jongeren ook een stage of een cursus die bij ze past. Alles is mogelijk. Van een dagje meelopen bij de schoonheidsspecialist, deelname aan een workshop fotoshoppen en video editen tot het volgen van een cursus programmeren. Ik neem je graag mee in het verhaal van vier Local Heroes.

De talentenkeuken

Lisa, Tamar en Bart staan te popelen om de zaal in te gaan. Vanavond pitchen zij voor het Geert Popkema Jeugdfonds hun plan om een ‘talentenkeuken’ in de Meerpaal[1] te bouwen. Met de pitch hopen ze geld op te halen om de ideeën uit te kunnen werken. Tamar legt uit: “In de Meerpaal staat een ruimte leeg; voorheen de welzijnskeuken. De welzijnskeuken was er speciaal voor alleenstaanden, maar werd afgekeurd door Bureau de Wit. Er is inmiddels ergens anders in Dronten een professionele keuken geopend, maar met de lege ruimte is nog niets gedaan. Super zonde als je het ons vraagt.” De drie jongeren zagen hun kans schoon en besloten onder begeleiding van begeleider Laurens hun droom na te jagen. Bart: “Wij houden alle drie van muziek, kunst en media en hebben de mogelijkheid hier iets mee te doen. Helaas hebben niet al onze leeftijdsgenoten deze kans. Met de talentenkeuken willen ervoor zorgen dat iedereen zijn of haar creativiteit kan uiten en ontwikkelen.”

Een eigen lied

De drie Local Heroes hebben goed nagedacht over hun optreden voor het Geert Popkema Jeugdfonds. Bart en Tamar pitchen met behulp van een PowerPoint presentatie en Lisa start met een zelf geschreven lied. Als ik vraag of ze zenuwachtig zijn wordt ik grijzend aangekeken. “Nee hoor, wij zijn super zeker van onze zaak”, roept Lisa enthousiast. En dat blijkt volkomen terecht. Na afloop klinkt een luid applaus in de zaal en de volgende dag krijgen Lisa, Tamar en Bart al te horen dat het geld binnen is. Het geld zal besteed worden aan de inrichting en apparatuur voor de talentenkeuken. “De muren, vloer en het plafond zijn namelijk al betaald door de Meerpaal”, vertelt Lisa. “We hebben ook via de maatschappelijke beursvloer al spullen verzamelt. Het idee op de beursvloer is dat je kan uitwisselen. Je geeft iets en krijgt er iets anders voor terug. Zo hebben wij led lampen en verf meegenomen en hebben we in ruil daarvoor appeltaarten gebakken.”

Afbeelding: pitch van Lisa, Tamar en Bart bij het Geert Popkema Jeugdfonds

Peer-to-peer

Begeleider Laurens is zo trots als een pauw. “We gaan het vieren met een pizzaparty in Chillpoint. Dit kunnen we niet zomaar voorbij laten gaan. Het project is nu al een groot succes. De lege ruimte komt weer tot leven, Bart, Lisa en Tamar leren hoe ze een project managen en er ontstaat een platform voor alle jongeren in de buurt om hun talenten te ontwikkelen.” Volgens Laurens zijn de drie jongeren bovendien een mooi voorbeeld van peer-to-peer netwerken. Waar Bart, Lisa en Tamar in eerste instantie alleen voor de kunstacademie in de Meerpaal kwamen, zijn ze momenteel ook vaak bij Chillpoint te vinden. Ze ontmoeten nieuwe leeftijdsgenoten uit de buurt en maken anderen nu al enthousiast voor de talentenkeuken.

Architect worden

Emma (13) geeft een hele andere invulling aan haar maatschappelijke diensttijd. Als vrijwilliger helpt ze drie keer een middag bij het lokale verzorgingshuis. Daarnaast loopt ze een dag stage bij K4 Architecten, een architectenbureau in Emmeloord. Emma is via haar moeder in aanraking met Local Heroes gekomen. “Voor school moet ik stage lopen, maar dit mag niet bij een commercieel bedrijf. Mijn moeder had toevallig een advertentie van Local Heroes gezien en zo ben ik met mijn begeleider Adriane in contact gekomen. Bij Local Heroes bleken er veel meer mogelijkheden te zijn. Het was ook fijn dat Adriane mij hielp bij het vinden van organisaties waar ik bij pas.”

Het is de combinatie van vrijwilligerswerk en stage lopen wat Emma zo enthousiast maakt over Local Heroes. “Ik kan iets doen voor de maatschappij én ik ontdek hoe het is om een architect te zijn. Een financiële beloning vind ik niet belangrijk, ik weet niet eens of ik dat krijg.” Via Local Heroes is Emma in totaal 30 uur aan de slag, terwijl ze voor school maar 15 uur stage had hoeven lopen. De 30 uur besteed ze bovendien in haar eigen tijd gedurende vakantieperiodes. “Dat vind ik helemaal niet erg. Vandaag heb ik bijvoorbeeld de directeur van het architectenbureau mogen spreken. Hoe vet is dat!” Naast het interview met de directeur mag Emma die dag ook aan de slag met ideeën voor het ombouwen van een ruimte. Als ik aankom heeft ze al meer dan tien schetsen gemaakt. “De architect heeft net de schetsen bekeken en mij nog een aantal tips gegeven. Nu ben ik het voorstel digitaal aan het uitwerken via een tekenprogramma.” Al met al ervaringen die Emma waarschijnlijk niet snel meer vergeet!

Afbeelding: Emma aan het werk bij K4 Architecten

[1] Jongerencentrum in de Meerpaal in Dronten

--

--