За какво може да служи PVC фолиото и как да го използваме

Самозалепващото PVC фолио е широко използвано в рекламната сфера, главно поради ниската цена, издръжливостта му на различни условия и лесната работа с него. Предлага се в най-различни дебелини, (мономерни или полимерни), с равни цветове, преливащи се, златни, сребърни, карбонови ефекти и др.

За нас тази информация не е от съществено значение, важни са самите му приложения. А то има много , част от тях са съвсем очевидни, други са скрити и се разкриват след малко експерименти.

Нека първо споменем цената на която се продава 1 кв. метър PVC фолио. Средната му цена е около 2,50 лв./кв. метър, което ще рече лист с размери 100 х 100 см. Само си представете колко много неща могат да се изработят от толкова голям лист!

Първото от очевидните приложения е разкрасяване на предмети.

Под предмети разбирайте керамични чаши, чинийки, буркани, саксии, термоси, кутии за храна, калъфчета за телефони и др. Хубавото на PVC-то е че могат да се правят различни комбинации между цветовете чрез залепване едно над друго. Лепилото на фолиото е достатъчно устойчиво за дългосрочна експлоатация. Но ако работите с керамични чаши имайте предвид, че чашите със апликирано фолио не трябва да се поставят в миялна машина, а да се мият само на ръка с хладка вода и препарат. Относно идеите имате пълна свобода на действие, можете да нашарите чашите за моминските партита, да направите великденските и коледни чаши, или пък специална чаша „за дядо Коледа“ , а защо не по-прагматично шише за вода, което да бъде разграфено със задължителното количество вода, което трябва да приемаме всеки ден, разделено на равни части.

примери за разкрасени продукти

Друго приложение от по-малко явните е влагане в скрапбукинг проекти, картички и др.

Защо да използваме фолио в картички и други проекти?

Най-очевидната причина са надписите, но има още две неща. Първото е улеснението за работа, което ни дава самозалепващия слой. Обикновено при работата с картон или хартия, нужните елементи се изрязват, полага се лепило и се залепват на избраното място. Докато при употребата на самозалепващо фолио, дизайна се изрязва, отлепва и залепва на нужното място. Етапа с поставянето на лепило, изцапването и размазването на лепило по целия проект се прескача.

Друго важно приложение на самозалепващите фолиа в скрапбукинг проекти е изрязването и влагането на много дребни елементи в тях. Обикновено плотерите се справят чудесно с изрязване на картони до 300 гр., но за много ситни елементи от картон не са подходящи. Тук на помощ идва фолиото. Представете си че искате да изрежете фина дантела която да залепите върху вашата картичка, ако използвате картон, миниатюрните отворчета на дантелата няма да се изрежат добре, поради дебелината на картона, невъзможността на ножчето да се завърти в елементи под 1 мм и микро приплъзването, което се получава между подложката и картона. Ако използвате фолио този фин дизайн ще се получи много добре, тъй като неговата подложка го държи плътно на място. След което трябва само да отлепите дантелата от единия край и да я залепите на желаното място. Воала!

пример за скрапбукинг задачи

Може би най-скритото приложение на PVC фолиата са самозалепващите шаблони.

Те могат да се използват за нанасяне на различни видове бой върху, керамика текстил, скрапбукинг проекти и др. Голямото предимство на изработката на шаблони от PVC фолио е отново лепилния им слой. Той дава възможност фолиото да се апликира плътно по обекта, което предпазва от разместване при нанасяне на боята и не позволява боята да се подлее под шаблона, нещо което често се случва с обикновените шаблони.

примери за шаблони

Как да работим с PCV фолиото?

За да режем тази медия ни е необходим режещо плотерче, което може да прорязва частично фолиото само до подложка му. Първо трябва да намислим дизайн, които да изрежем на нашия плотер.
След това следва така нареченото „чистене“ при което се премахва излишното фолио. Големите участъци можете да се отстранят на ръка, докато за по-фините елементи може да се използва инструмент чоплилка, наподобяваща кукичка за плетене с която се повдигат лесно и прецизно крачищата на фолиото.

Върху така изчистения дизайн се полага транспортно фолио, за да се подготви за апликация върху предмета. Транспортните фолиа обикновено се предлагат на ролки и евтиния техен заместител е дебело хартиено тиксо със слаб лепилен слои. Лепилният му слой трябва задължително да бъде лек, защото това ще улесни последният етап от работата с PCV фолио. Хартиеното тиксо трябва така да прилепне по фолиото, че при отлепването му дизайнът да остане върху него, за целта можете да използвате ракел за плътно прилепване.

След като хартиеното тиксо е отлепено и пвц елементите са останали върху него се залепват внимателно върху избраният обект. Притиска се силно отгоре и накрая се отлепва внимателно хартиеното тиксото, така че фолиото да остане върху обекта. Това е всичко, за да направите обикновените предмети необикновени.

С пожелания за много творчески идеи от Работилницита на Silhouette Cameo :)

--

--