Идеи за първия учебен ден

+безплатни файлове за изтегляне

Наближава първият учебен ден, а с него назрява и вълнението на малки и големи. За децата това е едно прекрасно приключение, докато за родителите е трескава подготовка за предстоящата учебна година. За да зарадвате малките ви подготвихме 3 безплатни файла. Една симпатична поздравителна ученическа картичка по случай първия учебен ден, седмична програма и малко стикери за разнообразяване на тетрадките.

Файловете за печат и рязане можете да изтеглите като последвате тези линкове:

Файл за картичка „Добре дошли отново на училище“

Файл за седмична програма

Файл за стикери

Шрифтове използвани за проектите

Ето от какво се нуждаете, за да изпълните проектите:

  • Самозалепваща хартия — няколко А4 листа и 2 листа картон до 200 гр. (обикновено това е максималния грамаж, който минава на настолен А4 лазерен принтер . Aко разполагате с по-добър принтер можете да използвате и по-тежък картон)
  • Режещ плотер Silhouette
  • Обикновен лазерен принтер - ако не разполагате с такъв можете да отпечатате прикачените pdf. файлове в копирен център.

Ето как да изработите проектите:

1. Преди да започнете работа инсталирайте шрифтовете.

2. Отворете изтеглените файлове с разширение .studio3 в софтуера Silhouette Studio един по един.

3. Във файла “Седмична програма” допишете името на детето. Ние използвахме шрифта PH, ако го нямате, изтеглете го от горния линк и инсталирайте на вашия компютър преди да отворите файла.

За да смените името, селектирайте текста чрез клик върху него. Ако успешно сте го селектирали, текстът ще ви се визуализира ограден с рамка както е показано на долното изображение в ляво. За да извикате курсора за писане, кликнете върху текста два пъти. Курсорът изглежда по начина по който сте свикнали да го виждате във всяка текстообработваща програма и с него се работи по същия начин както в Word. Просто селектирате частта от текста която искате да промените и въвеждате новия текст.

По същия начин можете да промените надписите и във файла на картичката.

4. Време е за печат. За всеки един от файловете използвайте съответната хартия. Картичката и разписанието отпечатайте върху картона, а стикерите на самозалепващия лист.

Отпечатайте от менюто Файл->Печат-> Изберете вашия принтер от списъка и кликнете вурху Print.

Ако не разполагате с принтер, отпечатайте в копирен център прикачените .pdf файлове, като помолете да ги разпечатат както са, без да ги мащабират към страницата или да правят други промени.

6. Поставете листа върху подложката, подравнете лепилната подложка по притискателните ролки на плотера и натиснете „Зареждане“ на дисплея на плотера. Машината сама поема листа.

Макар и захабена лепилната подложка за рязане има дълъг живот, както се вижда подложката която използвахме за тестовете е доста захабена, но въпреки това върши страхотна работа.

7. Отидете в панела Изпращане в Silhouette Studio и направете следните настройки за рязане:
— За стикерите използвайте Рязане по линия. В менюто с цветовете, за червения цвят изберете материал Стикерна хартия. Изберете инструмент за рязане в случая ние използваме обикновен храпов нож, затова сме посочили него. Степен на изваждане на ножа 1, скорост 10 и натиск 12.

Обикновеният нож се настройва на ръка, чрез поставяне в направеното за тази цел гнездо на машината и завъртане:

Ето ги и нашите настройки. Но в зависимост от това колко сте използвали вашия нож препоръчваме да направите един предварителен тестов сряз, за да установите дали тези настройки са най-подходящите за него, може леко да се е захабил и да се наложи корекция. Пробния сряз става чрез бутона Тест. Ако след теста, горния самозалепващ слой на хартията не е прорязан, увеличете натиска и/или степента на изваждане на ножа и повторете теста.

За седмичното разписание и картичката използвайте следните настройки:
— Отидете отново на Рязане по линия. В менюто с цветовете, за черния цвят изберете материал Картон обикновен. Изберете инструмент за рязане, в случая ние използваме обикновен нож. Степен на изваждане на ножа 3 и натиск 29.

В зависимост от това колко сте използвали вашия нож и точния вид на картона, който сте подбрали може да се наложи да направите един предварителен тестов сряз, за да установите най-подходящите настройки за вашето ножче, зависимост от степента му на захабяване и конкретната дебелина на избрания картон.

9. Изпратете към плотера за рязане чрез бутона Изпращане.

10. След като плотерът приключи с рязането, отлепете от подложкaта. Сгънете картичката през средата по перфорацията и отлепете излишната самозалепваща хартия от стикерите.

11. Завършените неща ще изглеждат така:

Готови сте да зарадвате вашето дете със създадените от вас подаръци за него. Пожелаваме му успех през новата учебна година.
А на вас пожелаваме много творчески идеи!

Поздрави от Работилницита на Silhouette Cameo :)

--

--