Истории със Silhouette

Сам Пиерпоинт, жената която създава градове от хартия

Понякога най-необикновените истории започват с малко любопитство и откривателски дух, както е станало с героинята в тази статия Сам Пиерпоинт.

Веднъж както Сам си стояла в университетската книжарница, красива дизайнерска хартия случайно попаднала пред погледа ѝ. Тя била впечатлена от необикновения лист, но не знаела какво да прави с него. В началото само колекционирала дизайнерските листове, а в последствие започнала да прави колажи с изрезки от тях. Макар и стартирали на шега не след дълго, колажите ѝ прераснали в комплексни тримерни форми, които се превърнали в нейна страст. Запазена марка на Сам са умопомрачително сложните 3D модели на градове, които оживяват само от хартия.

Самата Сам казва

“Скоро след като започнах да правя колажи се улавях, че скитам по книжарниците и купувам хартия, за която си мисля, че трябва някак си да включа в проектите си. Не след дълго започнах да усложнявам колажите добавяйки им височина и самите те започнаха да се издигат от равния лист.“

Сам е завършила художественото училище Lichfield Art College и след това е изучавала графичен дизайн и илюстрация в университета в Нотингам. След дипломирането си е работила по различни музикални лейбъли и е натрупала проекти в портфолиото си. Винаги е намирала начин да интегрира хартията в нейната работа, въпреки че професията ѝ не предполага работа с хартия, тя продължила да развива уменията си в тримерните скулптури от хартия.

“Предпочитах да правя повече тримерни неща, не просто да сглобявам изрязани парчета хартия ”- споделя тя. “И проектите ми все повече оживяваха“

Сам винаги започва своите проекти с груба скица, която в последствие изчиства до по-завършен вариант с цвят. След което прави план как ще изглеждат елементите погледнати отгоре. Тя използва Adobe Illustrator за очертаването им, експортира ги във формат DXF и отваря във Silhouette Studio. В Silhouette Studio ги превръща в 3D форми. С натрупването на повече работа дизайнерката осъзнала, че монотонното рязане на ръка на еднотипни елементи е много времеемко и отегчително. Тогава тя решава да се заеме с намиране на подходящо решение за автоматично рязане. И така стигнала до плотерите на Silhouette.

Софтуерът е лесен за работа. Простотата му позволява да се създават прости обекти, които да се усложнят в последствие. — казва Сам.

“От както я помня- споделя майка ѝ -тя все строеше нещо, рисуваше и твореше.”
“Като дете, обичах да сгъвам, режа и строя неща от хартия- признава Сам. “Това винаги ми е доставяло голямо удоволствие.“

Фокусът на Сам е изработката на градове, изненадващо много хора се интересуват и поръчват нейните услуги. Тя разглежда снимките на градовете по които ще работи в Google Images, това ѝ помага да добие представа за архитектурата и атмосферата на мястото.

“Бристол е градът в който съм отраснала. И естествено той беше един много любим за мен проект, защото чрез работата си успях да споделя със света всички онези неща, които толкова обичам в Бристол. - казва Сам

Кампанията „Посети Бристол“ използва хартиен град за привличане на внимание върху Бристол като туристическа атракция. Друг интересен проект на Сам е голям модел на град Страсбург в Германия, които е използван за реклама на традиционния коледнен базар на града. Предизвикателство е било не само изграждането на града от хартия, но и транспортирането му до Германия. С тази задача се е заела самата Сам, която през целия път от Бристол до Страсбург се молела неравностите по пътя да не съсипят усърдния ѝ труд.

Друга поръчка която страшно много е допаднала на Сам е двулицевия град промотиращ Project Literacy- неправителствена организация основана от Идрис Елба имаща за цел да подобри грамотността в света.

Сам съветва творците по света да опитват нови неща, да се забавляват в процеса на работа и да открият своя уникален стил и ниша.

“Влагането на усилия в разработването на свой уникален стил е наистина добър ход,”-съветва Сам. “Веднъж изработен и отличителен вашият стил, ще започне да бъде търсен и желан от хората, а най-хубавото е че няма да имате друга конкуренция.“

Можете да последвате Сам в Инстаграм (@sampierpoint), Twitter (@sampierpoint), и нейния сайт sampierpoint.com където споделя повече за нейната работа.

Надяваме се че сме ви вдъхновили с тази история и заедно с вас и Silhouette да творим нови красoти през предстоящата 2019 година, оригиналният текст можете да прочетете в този линк.

Екипът на Silhouette Bulgaria
Ви пожелаваме светли семейни празници!

--

--