Отпечатване с раздувка в Silhouette Studio® 4.2

--

Край на отместеното рязане! С новата функция на Silhouette ще изрязваме перфектно по контур дори и накриво отпечатани изображения.

Софтуерът Silhouette Studio® 4.2 вече предлага опция за автоматично уголемяване на изображенията преди печат, така че след изрязване да не прозира бяло по ръбовете на фигурите ни. Това нововъведение спестява ръчната и времеемка “дизайнерска” работа по увеличаване на желани елементи от дизайна, така че линиите на рязане да минават през тях, с цел избягване на евентуално отместване при печат и рязане.

Нека демонстрираме как работи новата функция.

За целта използваме дизайн номер #58727 от Silhouette Design Store. В панела Настройки на страницата, ще видите най-долу опцията Print Bleed / Отпечатване без рамка.

Поставете отметката в квадрата пред нея и всички цветни елементи на страницата ще се отпечатат с “разтегнат” цвят по краищата.

Когато пуснем отпечатания файл за рязане, плотерът ще изреже излизащия извън контура цвят. Финалният резултат ще е чисто изрязан дизайн без бели краища. Запомнете, че когато активирате опцията Print Bleed / Отпечатване без рамка програмата Silhouette Studio няма да покаже как ще изглеждат “раздутите” елементи, но принтерът ще ги отпечата.

По подразбиране стойността за уголемяване на формите е 1,27 мм. Тази стойност е достатъчна да покрие нормалното отместване между печата на настолните А4 принтери и рязането. Можете да експериментирате с настройката, докато намерите най-добрия баланс между печата на вашия принтер и рязането на плотера ви. Ако прекалите със стойността има шанс да се получи нежелано застъпване между отделните елементи в дизайна, така че се стремете да се движите в стойности между 1 и 2 мм.

Отпечатаните дизайни изглеждат малко необичайно заради повечето цвят по ръбовете на елементите. Но той ще падне при рязането.

Ето няколко неща на които трябва да обърнем внимание когато ползваме новата опция. Ако елементите ни са на бял фон, както цветето долу, функцията няма да сработи. Добре е да ползваме картинки с вече изрязан фон, обикновено това са .png изображения с прозрачност и др. Можете да различите картинка с прозрачност от такава с бял фон като я вмъкнете в Silhouette Studio и поставите върху сивото поле извън страницата. Картинката с прозрачност ще показва фигурката, а фона ѝ тъй като е прозрачен, ще се вижда като сив, докато картинката на бял фон, ще се вижда като оградена от бял квадрат.

Фонът около елемента на който искаме да направим раздувка трябва да е напълно прозрачен. Ако между фигурата и контура за рязане има разстояние, тоест линиите за рязане не преминават плътно по формата на фигурата, функцията раздувка Отпечатване без рамка/ Print bleed няма да работи.

Ако просто искаме да има отстояние от фигурата до линията за рязане, тогава изключваме опцията Отпечатване без рамка/ Print bleed и използваме опцията Oфсет/Offset, за да направим равномерно уголемена пътека за рязане около фигурата.

Не пропускайте да включите функцията Регистрационни маркери / Registration Marks при печат и рязане, след което отпечатвате и изрязвате дизайните.

Опцията раздувка Отпечатване без рамка/ Print bleed действа върху всички цветни обекти в страницата независимо дали това са дизайни, текстове или картинки. Поставянето на отметката в квадратчето активира функцията за цялата страница.

Новата функция Отпечатване без рамка/ Print bleed е налична за всички нива на софтуера Silhouette Studio® 4.2.

Ние от Работилницата на Silhouette Cameo Ви желаем прекрасен ден :)

--

--