Предимства и недостатъци | Ръчна щанца vs Режещ плотер

Ръчните щанци винаги са били верни помощници на всеки крафтър, защото са лесни за управление и евтини.

Но дали са най-изгодния избор? И дали режещият плотер няма да е по-подходящ? Вероятно много от нас си задават този въпрос, затова реших да хвърля малко светлина по въпроса на базата на няколко години опит.

Наистина ли е по-евтино с ръчни щанци?

На първо четене, ръчните щанци са по-достъпни като първоначална инвестиция.

Различните щанци (дизайни) обаче се закупуват е поотделно. Така дори и на много достъпни цени от 5 до 30 + лв., закупуването на голям набор от тях през годините може да оскъпи използването на ръчните машини за релеф и рязане в дългосрочен план.

Складирането на голям брой щанци също може да бъде проблем.

Споделено от крафтъри

Много често собственици на ръчни дори и електрически щанци са ми споделяли, че се нуждаят от отделен шкаф за събиране на всички закупени щанци.

Успешен опит с изрязване на надпис от кожа

Размери, букви и други предизвикателства

Крафтърите обичат голямото разнообразие от налични щанци, но всяка щанца е с определен размер: ако им трябва по-голяма закупуват нова.

Създаването на надписи също е предизвикателство за притежателите на ръчните машини за рязане и релеф. Нужно е да се закупят щанци със шрифтове, при които всяка буква е отделна щанца или готови щанц-послания (най-често „Честит рожден ден“, „Поздравления“ и други от този тип). Те също са с конкретен размер, от тях впоследствие се изрязват и напасват отделните букви, за да се получи текста, който ни е нужен.

Щифтовете са няколко вида и съответно няма голямо разнообразие и поле за импровизация.

Една примерна щанца

За ползването на щанци

Щанцата работи на принципа на формата за курабии. Тя е изработена от метал и има остър ръб по края. Процеса на работа с ръчната щанца преминава през следните етапи:

  1. Зареждате на платформата картона и поставяте щанцата с режещия ръб към хартията.

2.Поставяте необходимия брой и прозрачни плексигласови подложки и завъртате ръчката. Това е всичко нужно за изрязване на картона.

Ръчните щанци се предлагат основно в два размера А5 и А4, като всяка от тях може да се разшири на дължина до 40 см със закупуване на допълнителни основи.

Хубавото на ръчните щанци е, че могат да правят и релеф при закупуване на папки за релеф (пак с определен тип и фиксиран размер). Също така могат да се изрязват много дребни елементи, тъй като те зависят от форма на щанцата.

Предимствата на режещите хоби плотъри

Новото в света на крафтърството е тенденцията, ръчно направените продукти да включват по-сложни проекти с помощта на софтуер и компактни машини, които помагат хобито да се превърне в надежден малък бизнес. Това се постига по-бързо, лесно и гъвкаво с плотерите на Silhouette.

Началото

Крафт плотерите водят началото си от професионалните режещи плотери, използвани от печатниците и рекламните студия.

Преди около десетилетие на инженер от Graphtec му хрумва да направи вариант на големите устройства за рязане с по-малък размер, който да е достъпен за любители с креативни идеи. Така се ражда проекта за първия крафтърски плотер Craft Robo.

Предимства

Днес, благодарение на развитието на технологите и все по-достъпните цени на продуктите, освен компютър в дома си всеки може да си има и хоби плотер.

  • Гъвкавост, форма, размер: За разлика от щанцата, плотерът може да изреже всяка форма, която ни хрумне (или която си харесаме от интернет), в размера, който ни е нужен (без специални отделни щанци).

Едно и също цвете може да се изреже във формат за залепване върху стена и в размер за залепване на малкото джобче на раницата на детето.

  • Съхраняване и достъпност: Готовите дизайни могат да се съхранят на компютъра и така няма нужда от цял рафт или шкаф за съхранение на металните щанци, както е при ръчните щанци. Друго голямо предимство е, че лесно може да споделите дизайн с други крафтъри на голямо разстояние или безпроблемно да го продавате в онлайн магазина на Silhouette за допълнителни приходи.
  • Букви и надписи: има пълна свобода за ползване на различни шрифтове (стига да са инсталирани на компютъра) във всеки възможен размер.

Принципът на работа

Накратко: Потребителят си създава дизайн в дизайнерския софтуер, оразмерява го в нужния размер и го подава към плотера за рязане с натискане на един бутон. Плотерът приема информацията и с режещия си инструмент (ножче) минава по линиите на дизайна със зададения натиск.

Лесен процес, през който ще минем стъпка по стъпка

1.Първо залепваме медията, от която ще режете на лепилната подложка. Подравняваме я по синия маркер и притискателите ролки и натискаме „Зареди на работния плот“.

2. Софтуерът не е страшен, когато го опознаеш. Има го преведен на български (скоро ще има и българско ръководство за него). Изглежда така:

3. Докато човек свикне и започне да прави свои файлове, може да се закупят готови дизайни от електронния магазин на Silhouette — Design Store. Той е пълен с всякакви неща на цена до 2 лв. (по-сложните дизайни и кутийки могат да са по 4+ лв.), но честно има промоции, които свалят цената наполовина.

Подарък

За да е още по-лесно, с покупката на режещ плотер Silhouette от Адком идват и 25 долара за пазаруване в електронния магазин на Silhouette!

4. След като сме готови с дизайна, влизаме в менюто „Изпращане“. Тук се избира колко да е извадено ножчето (степен от 1 до 10) и каква да е скоростта и силата на рязане.

Съвет

Правилото е ножчето трябва да е извадено толкова колкото е дебелината на хартията! Обикновено за картони 250–300 гр, ножчето се вади на степен 3 или 4 при натиск от 26 до 33.

6.Ако не сме сигурни в настройките си, винаги може да започнем с по-ниска степен на изваждане на ножа и с по-малък натиск за тест (просто натискаме бутона “тест”). При тест плотерът изрязва едно малко квадратче с триъгълник вътре. Ако то не се отделя добре може да се коригират настройките и да се повтори теста, преди да сме сигурни, че сме доволни и да натиснем бутона „Изпращане“.

7. Готово! Плотерът извършва всичко останало. Нужно е само накрая да се отлепят елементите от лепилната подложка.

Тестът, който направих с различни шрифтове за тази статия.

______

Сравнителна таблица:

Не е нужно да избирате само едното

Ако желаете да експериментирате, винаги е добре да притежавате и ръчна щанца, и режещ плотер.

В дългосрочен план, обаче, въпреки че на пръв поглед плотерът е по-скъпа опция, той може да спести време, място, усилия и много средства от закупуването на голям брой различни по форма и размер, универсални щанци. С опознаването на софтуера, отваряте вратите за безброй дизайнерски възможности, които иначе са ограничени до наличните на пазара щанци.

С пожелания за много творчески идеи,

Работилницита на Silhouette Cameo :)

--

--