De OASE Week

Aan het begin van deze OASE week wist ik niet wat me te wachten stond, en wat ik wilde gaan doen voor mijn afstuderen. Ik heb in de vakantie wel nagedacht over dingen en concepten bedacht voor het afstuderen of andere projecten, maar dat was vooral veel vorm. Ter voorbereiding op deze week heb ik al deze ideeën op papier gezet en op een prikbord gehangen, zodat ze uit mijn hoofd zijn, maar dat ze niet in de vergetelheid verloren gaan. Ik ben veel gaan lezen van en over makers en artiesten die mij inspireren, zodat de intellectuele kant van mijn hersenen goed gestimuleerd werden. En ik heb ook veel ontspannen, er voor gezorgd dat mijn lichaam een geest in balans zijn.


De week was in 2 delen opgesplitst, ’s ochtends werkten we met Henny Dörr aan de praktische kant van het onderzoek, hoe je onderzoek kan doen en wat voor methodes er zijn. En ’s middags werkten we met Joris Weijdom aan de inhoudelijk kant van het onderzoek. Bij beide lessen werkten we aan opdrachten (in tweetallen) om verder te komen met onze onderzoeksvraag en wat we nou eigenlijk willen gaan maken. We werkten bijvoorbeeld aan opdrachten zoals; hoe stel je een goed onderzoeksplan op, en wat staat daar dan in? Of 7 minuten aan je klasgenoot vragen: Wat is een goede onderzoeksvraag? En 7 minuten de vraag krijgen: Wat is jouw onderzoeks-vraag? De Black Market, hier stel je de gaten die je nog hebt in je onderzoek op, en verkoop je die aan iemand, zodat die kan betalen met antwoorden of suggesties. Deze opdrachten hebben mij goed op weg geholpen.

Aan het begin van de week twijfelde ik nog of ik iets zou doen wat ik eigenlijk al wel zou kunnen, of dat ik compleet iets anders ga doen en flink buiten mijn comfort zone ga stappen. En wat ik al gauw merkte is dat ik met hetgeen dat ik al kan, nog steeds flink buiten mijn comfort zone kan stappen. Door echt te gaan onderzoeken naar wie ik nou ben als maker, en waar ik sta met mijn standpunt. Door te gaan onderzoeken wat dat nou is wat ik zo fascinerend vind aan het werk van anderen, en hoe hun tot het eindproduct gekomen zijn.

Mijn fascinatie ligt bij licht, en wat dat doet met mensen en ruimtes. Door te gaan kijken waarom dat nou zo is ben ik deze week tot een duidelijke eerste onderzoeksvraag gekomen. En die luidt als volgt: Hoe kan ik een ruimte zo vormgeven dat bezoekers het “Nu-effect” ervaren? Met als uitgangspunt het medium licht. Toen ik op dit punt was geland was ik blij en opgelucht, ik heb nu iets in handen waar ik zeker de komende tijd mee aan de slag kan en ook nog eens een hoop plezier kan hebben in het dat wat ik ga onderzoeken.

Hoe kan ik een ruimte zo vormgeven dat bezoekers het “Nu-effect” ervaren?
Met als uitgangspunt het medium licht.
http://www.theguardian.com/artanddesign/2014/aug/07/top-10-suns-in-art-monet-turner-raphael-olafur-eliasson

Mijn grote voorbeelden zijn werken van grootmeesters zoals Olafur Eliasson en Anthony McCall, twee makers die al een flink portfolio hebben opgebouwd en prachtige exposities hebben gehad. En nu is het mijn beurt, ik ga hard werken en er voor zorgen dat ik over 4 maanden een ruimte heb vormgegeven waar mensen de tijd nemen om met aandacht de ruimte te ervaren. Hoe dat gaat gebeuren weet ik nog niet, maar daar is onderzoeken nou eenmaal voor. Ik ga snel prototypes ontwikkelen om mijn onderzoek te sturen door mijn inspiratiebronnen analyseren en vanuit daar verschillende deelvragen op te stellen.

http://www.tate.org.uk/art/artworks/mccall-line-describing-a-cone-t12031

Aan het einde van deze week moesten we een presentatie geven aan de begeleiders, onze klas en de Theatervormgeving klas. Ik vond het best spannend achteraf, ik dacht eigenlijk dat ik wel goed was in presentaties geven, maar omdat het over mij en mijn fascinatie ging, vond ik de presentatie vrij zenuwslopend. Maar ik heb volgens mij wel vertelt wat ik wilde vertellen. Mijn presentatie is hier te vinden.

Deze blogpost is de eerste van vele die nog zullen komen, zodat ik mijn proces goed kan documenteren. Dit zal voortkomen uit een dagboek dat ik ga bijhouden, om ook mijn gevoelens en keuzes goed te kunnen overzien in de loop van de tijd. Bedankt voor het lezen.