Прогнозованість лідера — запорука самоорганізації команди

Yuriy Koziy
agiledrive
Published in
3 min readMar 11, 2020

“Скрам — це класно, результативність справді зростає. Але менеджеру ой-як непросто бути хорошим Власником Продукта і слідувати всім цим правилам..”
Менеджер глобальної FMCG-корпорації.

Чим мені подобається Скрам, незважаючи на його строгість, так це прозорістю правил гри. Структура зустрічей і границі відповідальностей ролей — аналог правил дорожнього руху для вашого офісу. Так, потрібен час, щоб звикнути, але й продовжувати працювати в хаосі не хочеться.

Офісні реалії іноді нагадують хаотичний трафік у Азії — без правил комунікації і контролю

Під “офісним хаосом” я підрозуміваю аналог азійського невпорядкованого трафіку, коли працівникам незрозумілі деякі (або всі) з нижченаведених речей:

  • цілі та пріоритети моєї команди: від річних — до квартальних — до місячних, а в деяких випадках — впорядкування конфліктуючих пріоритетів на сьогодні-завтра
  • очікування лідера/команди від мене особисто на поточний тиждень
  • хто для нас є важливішим клієнтом по даній задачі — зовнішній (consumer) чи внутрішній (stakeholder)?
  • до кого звертатись, якщо у мене виникають різні типи проблем?
  • і таке інше…
У Сингапурі ситуація краща — є чіткі дорожні правила і розмітка — як для авто, так і для автобусів, скутерів, велосипедів та пішоходів.

З чіткими правилами комунікації (які дає добре профасилітований і візуалізований Скрам) стає можливою ключова його перевага — командна самоорганізація.

Не буду зупинятись на тому, як візуалізувати свою роботу за допомогою канбан-дошки, і як зробити так, щоб команда приходила на Скрам-зустрічі та активно брала в них участь. Зупинюсь на поведінці лідера (власника продукта, скрам мастера, стейкхолдера — неважливо), яка сприятиме взрощенню самоорганізації команди. А конкретно — на такій характеристиці, як сподіваність.

Сподіваність, або очікуваність, чи прогнозованість поведінки лідера сильно сприяє самоорганізації команди. Це знов-таки— аналог правил дорожнього руху для команди.

Рандомні питання для самоперевірки лідерам:

  • Як часто я змінюю плани команди протягом тижня
  • Наскільки серйозно ставлюсь до календаря зустрічей (миттєво реагую на дублікати коли зустрічі наповзають одна на одну і узгоджую з людьми, на якій зустрічі мені важливіше бути, яку зустріч — перенести, а яку — провести без моєї участі)?
  • Наскільки я слідую своїм обіцянкам. І як поводжу себе, коли усвідомлюю, що власну обіцянку не вдасться виконати?

Саме консистентна поведінка лідера створює умови психологічної безпеки для команди, в яких і проростає самоорганізація, залученість, властивість ризикувати, приймати рішення та брати відповідальність за їх виконання.

Якщо ж люди не знають, чого очікувати у випадку їх потенційної помилки, невиконання обіцянки чи плану (добре, якщо він взагалі є), то стратегія яку вони оберуть буде якомога безпечнішою для них: промовчати, не уточнити, не взяти відповідальність (а в точці контролю — перекинути її на сусіда). Не сильно схоже не відповідальну самоорганізовану команду, чи не так?

З вівторка по четвер — суцільний перетин зустрічей. З цим варто розібратись у понеділок зранку, щоб не руйнувати очікування та плани учасників усіх цих зустрічей.

А починається все часто із здавалось би невинної проблеми — дубліката зустрічей в офісному календарі. Коли колеги не розуміють, чи прийде лідер, чи ні. Чи настане для них зараз точка прийняття відповідальності або можливість задати важливе запитання? Чи лідер просто не з”явиться, і можна буде спокійно чекати наступного шансу поговорити про важливе… Хоча, при повторенні таких ситуацій, культура відверто говорити про важливе просто не пророщується…

В agiledrive ми навчаємо лідерів і команди гнучкому управлінню, а також — допомагаємо компаніям взрощувати культуру самоорганізації, і перетворювати бездушні офісні простори на “вулики”, в яких витає здоровий дух взаємодії і кипить ефективна робота.

На Школі Скрам Майстрів ми навчаємо всьому, що знаємо самі про здорове управління людьми, процесами та організаціями. Завершуємо набір весняної групи. Старт — 23 квітня, сертифікація — 7 липня.

А 12 червня на нашій конференції Аджайл Форум будемо раді слухати разом з вами лідерів, які “змогли”. Лідерів, які змінюються, і змінюють свої організації за допомогою гнучких підходів. Лідерів з компаній Vodafone, Укрсиббанк, eva, banda, McDonald’s, Райффайзен Банк Аваль, British American Tobacco та ін.

--

--

Yuriy Koziy
agiledrive

Organizational Consultant, Managing Partner @ agiledrive