WebDriverManager — Kolay Web Driver Kullanımı

Ahmet Demirel
AhmetDemirel-blog
Published in
2 min readMar 19, 2021

Merhabalar, Bu yazımda sizlere daha kolay driver kullanımından bahsedeceğim. Bildiğiniz gibi testlerimizi koşarken kullanacağımız tarayıcı driverı edinmeliyiz. chromedriver ve geckodriver gibi driverları işletim sistemimize uygun olan versiyonunu indirip proje içerisinde bu driverların dosya yollarını belirtmemiz gerekmektedir.

Eğer driver dosya yolunu vermezsek yada vermeyi unutursak alttaki gibi hata ile karşılaşıp testlerimizi başarılı çalıştıramayız.

Yukarıda da bahsettiğim gibi bir de işletim sistemimize uygun olan driver versiyonunu indirip dosya yolunu vermemiz gerekmektedir. Ekip olarak çalıştığımız projelerde farklı işletim sistemleri ile çalışan arkadaşlarımız olabilir ve böyle durumlarda herkesin bilgisayarında testlerin düzgün çalışması için gerekli versiyonların bulunması ve dosya yollarının belirtilmesi gereklidir.

WebDriverManager kütüphanesi ile bu gibi durumlardan rahatlıkla kurtulabileceğiz.

WebDriverManager bize sağladığı faydalar şunlar:

  1. Her browser için farklı bir driver indirip bunları projemize eklememize gerek kalmaz. Kütüphane bizim için bu ihtiyacı giderir.
  2. Biz aksini belirtmedikçe driverın son versiyonunu indirir.

Kullanışlı bir kütüphaneden bahsettik peki şimdi kurulumunu nasıl yapacağız? Kendi projemize nasıl ekleyip kullanabileceğiz? Kısaca bunlardan bahsetmek istiyorum. Kurulumu ve kullanımı oldukça basit bir kütüphane.

Maven projemizdeki pom.xml içerisine dependency içerisine ekliyoruz.

<dependency>
<groupId>io.github.bonigarcia</groupId>
<artifactId>webdrivermanager</artifactId>
<version>4.3.1</version>
</dependency>

Gradle projeler için bunu ekliyoruz.

dependencies {
testImplementation("io.github.bonigarcia:webdrivermanager:4.3.1")
}

pom.xml içerisinde ekleme yaptıktan sonra sırada driverı ayağa kaldırma kısımları var. Bu işlemler de çok kolay.

WebDriverManager.chromedriver().setup();
driver = new ChromeDriver();

Üstteki kodları test sınıfımıza ekleyerek kolaylıklar driverı kullanmaya başlaya biliriz. Ben burada chrome için bir örnek verdim ama siz isterseniz farklı tarayıcılarda da bunları kullanabilirsiniz. Sadece yapmanız gereken küçük değişiklikler. Firefox için örnek vermek gerekirse

WebDriverManager.firefoxdriver().setup();
driver = new FirefoxDriver();

Microsoft Edge, Internet Explorer, Opera yada PhantomJS gibi tarayıcılarda da kullanabilirsiniz. Kullanımını ve basit bir kaç test yazdığım projeyi buradan ulaşabilirsiniz.

Kütüphanenin kaynak kodlarını ve açıklamalarını buradan ulaşabilirsiniz.

--

--