Akbank Tasarım Ofisi Alet Çantasında Neler Var?

Aysun Ş. BESCİ
Akbank Design Studio
4 min readJul 19, 2022
İllustrasyon: Akbank Design Studio ©

Akbank Tasarım Ofisi olarak kullanıcılara dokunacak her ürün için uzun ve kimi zaman zorlu tasarım karar süreçlerinden geçeriz. Ürün kullanıcı ile buluşana kadar geçen onlarca aşamanın her birine karşı ayrı sorumluluklarımız vardır.

UX tasarımcıları olarak bir ürün veya servisin deneyimini tasarlarken kullanıcıya izlediği yolda rehberlik etmek de en önemli görevlerimizden biridir. Kullanıcılarımız bize göre önem seviyesi açısından ürün veya servisten her zaman bir adım öndedir :)

Bu rehberlik sürecinde, kullanıcının yolculuğu boyunca neyi gördüğü, nasıl gördüğü ve izlediği yoldaki sorularına odaklanırız. UX tasarım araçları da tüm bu sorulara cevap ararken kullandığımız alet çantalarımızdır ve bizim için olmazsa olmazdır. Tasarımların fikirden dijital ortama aktarılmasında, bilgilerin yapılandırılmasında, prototip haline getirilmesinde ve bir kullanıcının ürünümüzü nasıl kullanacağının belirlemesinde bu araçların rolü oldukça büyüktür.

Büyüyüp genişleyen takımımızın artan ihtiyaçlarını göz önünde bulundurduğumuzda kullandığımız araçlardan beklediğimiz iki önemli ortak özellik vardır.

İşlevsellik ve İş Birliği

UX tasarımcısı olarak takımımızdaki rollere uygunluğumuzun yanında bu araçları da amaçlarına uygun bir şekilde kullanabilmek bizler için önemlidir.

Tüm bu ihtiyaçlar için alet çantamızda hangi araçlar var ve bu araçları kullanırken yaşadığımız deneyimler neler, sizlerle paylaşmak istiyoruz.

Kalem Kağıttan Miro ve Figjam’e

Kullanıcı deneyimi tasarımcıları olarak tasarımlarımızı kullanıcılarımıza sunma sürecinde bize birçok araç eşlik eder. Ekip olarak her ne kadar rollerimiz belli olsa da ortak kullandığımız araç sayısı oldukça fazladır. Bu araçların işlevselliği ve takımdaki iş birliğimizi nasıl desteklediği büyük önem taşır.

Olmazsa olmaz bu araçlar, fikirlerimizi oluşturmaya başladığımız ilk aşamalar olan beyin fırtınasından, wireframe’e ve prototipe kadar giden yolda çok çeşitlidir. Online araçlar bir yana kağıt kalem bir yana. Ancak uzaktan çalışma ile oluşan yeni çalışma düzenlerimizde birçok online aracın çoktan kağıt ve kalemin yerini aldığını söyleyebiliriz.

Peki, tasarım süreçlerimizin her aşamasında fikirlerimizi somut hale getirmemize yardımcı olan bu araçlar neler? Bu araçları seçerken nelere dikkat ediyoruz? Sizlerle paylaşmak istiyoruz.

Zoom’da Odama Gel!

Ekip olarak fiziken bir arada olamayabiliriz ama bu engeli ortadan kaldıran Zoom uygulaması ile hepimiz birbirimize görünmez bağlarla bağlanmış durumdayız. Her sabah bilgisayarlarımızı açtığımızda kullandığımız ilk uygulama: Zoom. Her sabah düzenli yaptığımız daily scrum toplantıları için zoom platformunda buluşuyor ve günlük planlarımızı birbirimizle paylaşıyoruz.

Zoom uygulaması, toplantılarımız, sunumlarımız ve bir araya gelmeye sebebi yaratan tüm aktivitelerimiz için sorunsuzca kullandığımız ilk sıradaki aracımız.

Workshop Zamanııı!

Her ne kadar çoğunlukla toplantı yapmak için bir araya gelsek de aslında başka birçok sebeple de toplanıyoruz. Fikirlerimizi tartışmak, bir etkinlik yapmak, bir konuda fikir birliğine varmak veya birbirimizin fikirlerini duymak için de Zoom’da bir araya geliyoruz. Zoom dışındaki buluşmalarınızda kullandığımız bu alana hakim iki araçtan bahsetmek istiyoruz: Miro ve Figjam

Ofiste bir arada çalıştığımız zamanlarda kullandığımız yazılabilir duvarlarımızın yerini alan bu iki araç bizim için adeta sınırsız bir oyun alanı. Bu sınırsızlık bize çoğu zaman özgürlük katıyor ve herkesin fikrini bu sonsuz beyaz ekranda görme fikri beyin fırtınası süreçlerimizi olumlu yönde etkiliyor.

Kimi zaman fikir geliştirmek için, kimi zaman kendi fikirlerimizi paylaşmak görüş almak için kimi zaman da bireysel gelişimimizi destekleyen takım aktivitelerinde Miro’da ve Figjam’de buluşuyoruz. Bu ortamlar yaratıcı süreçlerimizi beslerken bir yandan da takım olarak bir arada keyifli vakit geçirmek için ideal. Beyin fırtınası, takım içi workshoplar, sprint retrospective gibi birçok aktivite içeren toplantılarımızda Miro ve Figjam bizim vazgeçilmez araçlarımız.

Araştırma Olmadan Asla!

Takım olarak yeni bir tasarım yolculuğuna çıkmadan önce keşif yapmak, sunduğumuz çözümleri değerlendirmek ve kullanıcı ihtiyacını karşılayıp karşılayamadığımızı anlamak amacıyla kullanıcı deneyimi araştırmalarına başvuruyoruz. Bu araştırmaları ve testleri yapmak için de bazı araçlar kullanıyoruz. Kart gruplamalar için Optimal Workshop, uzaktan kullanıcı görüşmeleri için Zoom, tasarladığımız ekranları kullanıcılarda test etmek içinse Figma ve Invision gibi prototip araçlarından yararlanıyoruz. Uzaktan test, kullanıcı görüşmesi, araştırma konularında yeni araç arayışlarımız devam ediyor.

Prototipleme, Görselleştirme ve Dahası…

Akbank Tasarım Ofisi olarak işimizin çoğu iş birliğine, çalışmalarımızı paylaşmaya ve tartışmaya dayanıyor. Ancak zamandan ve kaliteden ödün vermeden çıktı sağlamamız da çok önemli.

Takım olarak günümüzün çoğu ekran tasarımlarını hazırlamakla geçiyor. Ekran tasarımları ve paylaşımları için kullandığımız birçok aracımız var. En güncelden eskiye kullandığımız araçlar; Figma, Sketch, Zeplin, Abstract, Invision diyebiliriz.

Geçtiğimiz yıla kadar Sketch kullanıcısıyken Covid 19 pandemisi ile uzaktan çalışmaya başladıktan sonra, takım olarak birlikte çalışabileceğimiz yeni online tasarım araçları arayışına girdik.

Ekranları tasarlamak ya da birkaç tasarımcı arkadaşımızla birlikte aynı proje üzerinde çalışmak, sunmak ve teslim etmek için Sketch, Abstract ve Zeplin en çok kullandığımız üç araçtı.

Ancak üç araçla birlikte çalışmak çoğu zaman başka problemleri beraberinde getiriyordu. Bu sebeple araştırmalarımız sonucunda hedeflerimiz ve ihtiyaçlarımız doğrultusunda tüm yazılımları tek çatıda toplayan bulut tabanlı bir araç olan Figma’yı keşfettik. Birçok aracın yerine geçebilecek tek bir araca tüm sistemi taşımak ve artık tek bir araçla ilerleme fikri de oldukça büyük bir karardı. Takım olarak aldığımız bu kararı başarılı bir şekilde hayata geçirdik. Bizim gibi büyük bir tasarım sistemi ile çalışan bir ekip için geçiş süreci zor olsa da Figma artık takımdaki herkesin oyun alanı haline gelmiş durumda. Projede görev alan tüm takım arkadaşlarımızla tasarımlarımız üzerinde buluşup sesli olarak fikirlerimizi paylaşabiliyor ve ortak çizim yapabiliyoruz. Online bir tasarım platformu olduğu için de Figma’ya istediğimiz zaman ve en önemlisi istediğimiz yerden ulaşabiliyoruz.

Diğer bir yandan da Sketch-Abstract ikilisi yerine geçen Figma’ya taşıdığımız yeni tasarım kütüphaneleri ile çalışmak da oldukça kolay bir hale geldi. Aynı zamanda gerçek zamanlı iş birliği içinde çalışmak ve paylaşmak takım olarak hızımızı artırdı. Ancak internet yoksa Figma yok bakış açısıyla çalışmalarımıza es vermemek adına Sketch’i de araç çantamızda tutmaya devam ediyoruz, en azından Figma’ya çevrimdışı çalışma seçeneği gelene kadar :)

Tasarım süreçlerimizde kullandığımız araçların kendi içlerindeki güncellemeleri ve yapılan kullanıcı iyileştirmelerini de bir taraftan takipçisi olmak gerekiyor. Dijital dünya gelişirken onlar da aynı kalmıyor ve ihtiyaçlarımızı sürekli takip ederek kendini yeniliyor. Bizler de Akbank Tasarım Ofisi olarak ekibimizin iş birliğini destekleyen, zaman ve kaynakları verimli bir şekilde kullanabileceğimiz yeni araç arayışlarımıza hız kesmeden devam ediyoruz.

Katkıda bulunanlar: Karya Dirik, İrem Zorba

Akbank Design Studio Medium blogunda okumak istediğin başka konu var mı? Bize bu formdan ulaşabilirsin.

--

--

Aysun Ş. BESCİ
Akbank Design Studio

UX Writer / Designer / Content Creator / Writing Strategist /