Ekip dinamikleri ve etkili iletişim

Çağla Yılmaz
Akbank Design Studio
4 min readApr 30, 2024

Tasarım Ofisi olarak, ekip içi açık iletişim ve harmoninin başarılı bir takımın temel taşlarından biri olduğuna inanıyoruz. Nasıl ki bir orkestrada her bir müzisyen notalarını uyum içinde çaldığında enfes bir müzik ziyafeti ortaya çıkıyorsa, bir ekibin üyeleri de ancak birbirleriyle doğru iletişim kurduklarında sürdürülebilir başarı mümkün oluyor.

Bu doğrultuda, ekipteki her kişinin sesinin duyulmasının, fikirlerin özgürce paylaşılmasının ve ortak bir amaç doğrultusunda hedefe odaklanılan bir atmosfer yaratmanın kritik önem taşıdığını düşünüyoruz. Hadi şimdi bu atmosferi olabildiğince beslemek ve iyileştirmek için ekipçe dikkat ettiğimiz noktaları ve aldığımız aksiyonları birlikte inceleyelim.

Geri bildirim kültürü

Bu kültür, herkesin hem olumlu hem de geliştirici geri bildirimleri dürüstçe ve yapıcı bir şekilde paylaşabilmesi üzerine kurulu. Etkili bir geri bildirim süreci; alıcının geri bildirimi kabul edebilmesi ve vericinin de geri bildirimi kişisel eleştiri olarak değil, gelişim fırsatı olarak sunabilmesini gerektirir. Bu yaklaşım, bizi kendi davranışlarımız ve performansımız hakkında düşünmeye teşvik ederken, aynı zamanda sürekli öğrenme ve adaptasyon ortamını destekler, böylece ekip olarak daha uyumlu ve etkili bir şekilde çalışabiliriz.

1-Birebir toplantılar

Periyodik aralıklarla liderlerimiz ile yaptığımız bire bir toplantılarda karşılıklı geri bildirim verme ve samimi bir “Nasılsın?” sorusu üzerine konuşma fırsatımız oluyor. Sohbetimizin konusu ne olursa olsun birbirimizin düşüncelerinden, bulunduğu durumdan, belki yaşanan bir kaygıdan haberdar olma fırsatı sunuyor. Bire bir görüşmelerin en güzel yanı bu: varsayım ve ön yargılar ile hareket etmek yerine bize daha sağlıklı fikir edinme imkanı sağlıyor.

2- Teşekkür gönderimi

Intranet’imizde bulunan teşekkürler modülü ile ekip içi ve ekipler arası olumlu geri bildirimlerimizi dile getiriyoruz. (Küçük bir not: Bu modülün tasarımını da Behance hesabımızda paylaşmıştık, merak edenleri buraya alalım :)) Yalnızca gelişime açık noktalara odaklanmak yerine memnuniyetimizi de belirtmeye özen gösteriyoruz. Bu ufak bir detay gibi görünse de başarılarımızı takdir etmek, moral ve verimliliğimizi artırıyor.

İletişim ve iş birliğini güçlendirme

Çoğumuz açık iletişimin işleri ne kadar kolaylaştırdığını, pek çok problemin bu yolla çözülebildiğini atlayabiliyoruz. Yalnızca çalışma hayatında değil, hayatımızın birçok noktasında problemlerin, yanlış anlaşılmaların ve çatışmaların önüne geçmenin yolu, karşımızdaki kişinin hiçbir şey söylemeden bizi anlamasını beklemektense, daha açık ve iş birliğine dayalı bir iletişim kurmaktan geçiyor. Peki biz bunun için neler yapıyoruz?

1-Retrolar

Ekip içerisinde beklentilerimizi, yaşadığımız problemleri, memnun olduğumuz ve takdir ettiğimiz konuları sık sık konuşuyoruz. Bunun için genellikle her sprint’in son günü yaptığımız retro toplantılarını kullanarak çeşitli oyunlar ve workshop’lar ile birbirimize geri bildirim veriyor, yaşadığımız sorunlar için çözüm yolları arıyoruz.

2- Mid sprint toplantıları

Agile çalışma sisteminde olmayan bu toplantılar ihtiyaçlarımız doğrultusunda ortaya çıktı diyebiliriz :) Her sprint’in ortasında ne durumda olduğumuzu, çıktılarımızı, sorularımızı paylaşıyor ve üzerine konuşuyoruz. Böylece ekipçe fikir alışverişi yapıyor, bir probleme birden fazla bakış açısı ile yaklaşıyor, olası sorunları son ana kalmadan fark edip çözebiliyor ve bu sayede çoğu zaman aynı noktada buluşabiliyoruz.

Sürekli öğrenme ve gelişim

T shaped designer profilini destekleyerek, sürekli öğrenme ve gelişimi uzun vadeli başarı için olmazsa olmaz görüyoruz. Bu doğrultuda her sene gelişim alanlarımızı besleyecek çeşitli aksiyonlar alıyoruz.

1-Mentörlük

Kariyer hedeflerimizi ve gelişim alanlarımızı belirlerken konunun uzmanı olan ekip arkadaşlarımızdan mentörlük desteği alıyoruz. Bu sayede kararlarımızı netleştiriyor ve teknik konulardaki öğrenme sürecimizi hızlandırıyoruz.

2-Eğitim, konferans ve sunumlar

Gelişim alanlarımızla ilgili eğitim ve konferanslara katılıyoruz. Burada öğrendiklerimizi daha sonra sunumlaştırarak ekibimizle paylaşıyoruz. Bu, bize hem öğrendiklerimizi pekiştirme hem de birlikte yeni şeyler öğrenme imkanı sağlıyor.

Sosyalleşme ve eğlence

Eğlenmek, ekip dinamiğini güçlendirme ve iş ortamındaki stres seviyemizi azaltıp nefes alma konusunda bize oldukça iyi geliyor. Bu sayede, ekipçe daha güçlü bağlar kurabiliyor, iş tatminimizi artırıyor ve genel olarak daha pozitif bir çalışma ortamı yaratılmasına katkı sağlamış oluyoruz.

1-Bilgi yarışmaları

Belirli aralıklarla tasarım odaklı bilgi yarışmaları düzenliyor ve birinci olan ekip arkadaşımıza çeşitli ödüller veriyoruz. Hem sosyalleşip eğleniyor hem de yoğun iş temposu içerisinde kafa dağıtıp motive oluyoruz.

2- Workshop’lar

Birlikte çizim, origami, yoga, sinema, astroloji, yemek gibi farklı alanlarda workshop’lar düzenliyoruz. Birlikte sosyalleştiğimiz, birbirimizi daha yakından tanıdığımız ve iletişimimizi güçlendiren bu etkinliklerle çok eğleniyoruz!

Gerçek şu ki; hayatın her alanında olduğu gibi çalışma ortamında da inişler çıkışlar olabilir, bu çok normal. Önemli olan birbirimize iyi niyetle ve açık yüreklilikle yaklaşmak, doğru bir üslupla fikirlerimizi paylaşmak ve birlikte gelişerek en iyi potansiyelimize ulaşabilmek. Günün sonunda, hepimizin hedefi aynı ve Tasarım Ofisi olarak şu ana kadar başardığımız her şey, birbirimize olan desteğimizden geliyor.

Bu konu üzerine kendi deneyimlerinizi veya düşüncelerinizi paylaşmak isterseniz, yorumlar kısmına sizi bekliyorum. Okuduğunuz için teşekkürler!

--

--