İyi tasarım her zaman ödül getirir mi?

Tugce Turan
Akbank Design Studio
5 min readSep 6, 2022
İllustrasyon: Akbank Design Studio ©

Eminim bir çoğumuz üzerinde haftalar hatta aylar harcadığımız tasarımların en iyisi olması için büyük çaba sarf ediyoruz. Reklamlarda ya da sosyal medyada ödül paylaşımları gördüğünüzde belki de ödül nasıl kazanıyorlar ya da para mı veriyorlar acaba diyorsunuz. Yarışma organizasyonu da olsa her kuruluşun operasyonel süreçleri için paraya ihtiyacı olduğunu özellikle belirterek konuya girmek isterim :) Ama en önemli ipucu şu: İyi bir tasarımımız varsa ve ödül hazırlıklarını doğru bir şekilde yaptıysak ödülün ufukta göründüğüdür!
Hadi o zaman, siz de tasarımlarınızı ödülle taçlandırmak istiyorsanız yazımı okumaya devam edin…

Peki hangi yarışma?

Hangi yarışmaya hangi kategoride başvuruda bulunacağımız konusu bulunduğunuz bölgeye ve çalıştığınız projeye bağlı olarak değişkenlik gösterir. Peki biz Akbank Tasarım Ofisi olarak yarışma seçimini nasıl yapıyoruz? Birden fazla proje üzerinde çalıştığımız için yılın her çeyreğinde yarışmaları; bölgeleri, kategorileri, prestijleri ve takvimleri özelinde detaylı bir şekilde araştırıyoruz. Sonra da bu araştırma çıktılarını elimizdeki projelerle eşleştiriyoruz. Örneğin “bu” projemle “şu”yarışmaya başvuracağım değil, “bu” yarışmanın “şu” kategorisine “bu” projeyle başvurursak prestijli bir ödül alabiliriz diyoruz. Çünkü her yarışmada projemize uyan bir kategori olmayabilir ya da başka bir yarışma stratejik olarak projemiz için daha prestijli olabilir.

IF, A’Design, Reddot, Stevie gibi büyük ödül programlarında birden fazla ödül organizasyonu ve ödül kategorisi bulunuyor. Uygun bulduğunuz ödülleri, kategorileri ve takvimleriyle bir Figma dosyasında toplayın. (Biz öyle yapıyoruz ama siz istediğiniz tool’u kullanabilirsiniz tabi :)) Sonra da son dönemde üzerinde çalıştığınız projeleri listeleyin. Veeee eşleştirmelere başlamak için hazırsınız!

İllustrasyon: Akbank Design Studio ©

Kategori seçimi önemli!

Geldik yarışma başvurularının can alıcı noktasına. Kategori seçimi!
Açıkça söylemek gerekirse artık kategorileri ilk gördüğümde projelerimizle eşleşmeleri zihnimde anında yapabiliyorum. Tecrübelerime dayanarak söylüyorum ki bence bunu hissedebilmek önemli. Aynı zamanda kategori açıklamalarını dikkatlice okumak ve projenizin buraya uyduğundan emin olmak da çok önemli. Ödül almanın yüzde 50’sinin kategori seçmek olduğunu söyleyebilirim…
Başvuru aşamasının olmazsa olmazları neler?

Başvuru koşullarını her detayına kadar çok dikkatli bir şekilde okumanız gerekiyor. Çünkü yarışmanın kurallarına uygun bir şekilde başvuru yapmak da en az kategori seçmek kadar değerli. Yarışma başvurusuna sunum hazırlama mantığıyla yaklaşmamak gerekir. Her yarışmanın beklentisi farklıdır, bazı yarışmaların soru setleri vardır ve verecek olduğunuz cevaplarla bunları doldurursunuz. Bazı yarışmalar sizden video bekler, bazıları sunum, bazıları afiş… O yüzden hazırlıklara başlamadan önce üye olmak ve doldurulması gereken her şeyi planlayarak hazırlamaya başlamak önemli.

Bizler başvurunun bir ekip olarak yapılması gerektiğine inanıyoruz. Herhangi bir yarışmaya başvurmadan önce 2 ya da 3 kişiden oluşan bir başvuru takımı belirliyoruz. Başvuru için yapılacak hazırlığı bölüştürerek sürece devam ediyoruz. Bazı yarışmalarda hazırlanması gereken dökümanlar oldukça fazla oluyor. Bu noktada hem sorumluluğu hem de başarıyı paylaşmak kesinlikle çok güzel bir duygu. Yarışmaların yorucu olduğunu itiraf etmeliyim ancak ödül geldiğinde bu yorgunluğa kesinlikle değdiğini siz de göreceksiniz :)

Süreç takibini nasıl yapıyoruz?

Yarışma dökümanlarını hazırladık, başvuru üyeliğimizi oluşturup başvurumuzu yaptık. Şimdi bekleyelim ve ödülümüz gelsin!

Malesef bekleme süreci bu şekilde gelişmiyor. Yarışmaları yakından takip oldukça önemli. Başvuru bilgileri arasında belki de en önemlisi: iletişim adresi. Peki neden? Bazı organizasyonların sizden ek istekleri olabiliyor ve bunu sadece bir e-mail atarak yada hesabınıza bir bildirim atarak yapıyorlar. Yani kimse sizin eksik dökümanınız var diye telefon etmiyor :) O yüzden biz ara ara başvurularımızın statüsünü kontrol ederek ek ister var mı diye bakıp takvimi yakından takip ediyoruz. Bazen ara ödemeler çıkabiliyor, bazen de başvuru süreleri uzatılıp takvim güncellemeleri yapılabiliyor. Eklemek istediğimiz yeni şeyler varsa ekleyerek süreci takip etmeye devam ediyoruz. Başvuru yapılan e-mailin ulaşılabilir olması, kurumsal bir mail ise gelen maillerin junk’a gitmediğinden emin olmamız da ayrı bir konu.

Ödül aldık, ne yapmalıyız?

Başvurunun en güzel kısmı: bunca emeğin sonunda meyvelerini toplamak yani ödüle kavuşmak :) Eğer başvurduğunuz yarışmadan ödül aldıysanız yarışma organizasyonundan kazandığınıza dair bir bilgilendirme e-maili alıyorsunuz. Bazen ödül aldığınız için ek ödemeler de çıkabilir, hazırlıklı olun. Herşey bitti ve ödül artık bizimse hadi şimdi ödülünüzle birlikte iletişim vakti. Aldığımız ödüle göre iletişim şekillerini değiştirebiliriz; Linkedin postuyla başlamak bu işin ilk adımıdır ancak proje bazında biriktirdiğiniz ödüller ile kurum içi iletişim kanallarınızda duyuru yapabilir ya da ödüllü tasarımlı ürünlerinizle reklam filmine kadar pr içerikleri yaratabilirsiniz. Ödüller basit gibi görünür ancak tasarımı yapanlar ve sektör için çok değerlidir. Hem size hem çalıştığınız kuruma prestij kazandırır. Aldığınız ödül sonrasında hemen projenizi anlatan bir Behance paylaşımı da yapmanızı tavsiye ederim.

İllustrasyon: Akbank Design Studio ©

Tasarım Ofisi olarak ödüllerimiz

Biz bu işi iyi yürüten Tasarım Ofislerinden biriyiz, alçakgönüllü olamayacağım:) Ekipçe ödüller aldıkça motive oluyoruz, ödüllerimiz Akbank iletişim kanallarında yayınlandıkça da mutlu oluyoruz ve daha güzel şeyler üretiyoruz. Yani bu ödüller bizim çalışma enerjimizi ateşliyor. Her başvuru sürecinin sonunda, bir daha başvurmayalım çok vakit alıyor dediğimiz organizasyonlardan ödül gelince hemen havaya giriyoruz :) Bu zamana kadar başvurup da ödül alamadığımız tek organizasyon Reddot. O da bize ayrı bir motivasyon sağlıyor. Motivasyonumuzu düşürmeden hiç bırakmıyoruz başvurulara devam ediyoruz. Neyi yanlış yaptığımızı sorguluyor ve neyi iyileştirebileceğimize odaklanıyoruz.

2022’de Akbank Tasarım Ofisi olarak başvurduğumuz ve ödülle döndüğümüz projeleri sizlerle paylaşmak istiyorum:

  • Smartflow projemiz ile Stevie Sales&Customer Service yarışmasında Best New Version of Collobaration Solution kategorisinde Gold ödül, Best Business yarışmasında Best Business Transformation ödülü,
  • Kolektif projemiz ile Stevie International’dan Website Best User Experience & Best User Interface kategorisinde Silver ödül,
  • A design’dan Webside & Web Design kategorisinde Gold ödül,
  • IDC Türkiye’den Employee Experience kategorisinde, Temas Tarihçesi projemiz ile Digital CX Award’dan Excellence in Customer Service Innovation kategorisinde ödüller aldık.

Bizim için en özeli ise Stevie International’dan geldi:

  • Creative Team of the Year kategorisinde takım olarak bronze ödül aldık! Bu bir tasarım ekibi için en gurur duyulacak ödül kategorilerinden biri değil de nedir arkadaşlar :)

Bu sene henüz bitmedi, başvurularımız da tabii. Bizi takip etmeye devam edin;) Eylül ayı çoğu yarışmanın başvurlarının açıldığı aydır bunu da ipucu olarak vermiş olayım. Yoksa sizin hala ödüllü tasarımınız yok mu? Ee hadi o zaman, sıra sizde, ilk başvurudan sonrası çorap söküğü gibi gelecek :)

Akbank Design Studio Medium blogunda okumak istediğin başka konu var mı? Bize bu formdan ulaşabilirsin.

Katkıda bulunanlar: burcu akpunar tayiz, Karya Dirik, Aysun Ş. BESCİ

--

--