Kullanıcı deneyimi yazımında etkili içerik oluşturmanın ipuçları

Aysun Ş. BESCİ
Akbank Design Studio
4 min readAug 1, 2023
İllustrasyon: Akbank Design Studio ©

Kullanıcı deneyimi yazımı, içeriği okunması kolay, işlevsel ve aynı zamanda etkileşimi teşvik eden bir şekilde yazma ve iletişim kurma sanatıdır. Birincil amacı, kullanıcılar ile dijital bir ürün arasındaki iletişimi doğru bir şekilde kurmaktır. Bu iletişim de ancak kelimelerle sağlanabilir. Duygu, düşünce, anlam ve fikirlerimizi iletmek için kullandığımız kelimeler çoğu zaman görsellerden çok daha güçlüdür.

Kullanıcı deneyimi yazarı olarak, kullanıcılarımızın dikkatini kelimelerle çekebildiğimiz için kelime seçimine stratejik bir bakış açısıyla yaklaşmamız da şarttır. Şimdi sizlerle kullanıcı deneyimi yazımında etkili ve başarılı içerikler oluşturabilmenin ipuçlarını 4 temel konu üzerinde durarak paylaşmak istiyorum. Haydi başlayalım :)

1. Hedef kitleni keşfet ve empati kur

Empati, kullanıcı deneyimi dilinde kendinizi kullanıcının yerine koymak ve belki de onun zihninde bazı sorular daha oluşmadan onların cevaplarını verebilmektir. Kullanıcının her senaryoda ne soracağını tahmin etmeli ve cevapları doğru bir şekilde sağladığınıza emin olmalısınız. Öncelikle;

  • Kullanıcı ne istiyor?
  • Kullanıcı ne isteyebilir?
  • Onun deneyimlerini nasıl geliştirebilirim? gibi soruları kendimize sormalıyız ve kullanıcının endişeleri ile kafa karışıklıklarını önceden tahminleyebilmeliyiz.

Bu soruların dışında kullanıcının deneyimine dair diğer önemli sorular da şu şekilde olmalı:

  • Kullanıcı bulunduğu ekrana nasıl ulaştı?
  • Bundan sonra hangi ekrana gidecek?
  • Kullanıcının ne yapmasını hedefliyoruz?
  • Kullanıcının yapmasını istediğimiz işlem nedir?
  • Kullanıcı bu işlemi yaptığında aldığı aksiyon baştaki harekete geçirici mesajımızla uyumlu mu?

Özetle tek yapmanız gereken şey ekrana sanki kullanıcıymışız gibi bakmaya çalışmak.

Kullanıcı deneyimi yazımını geliştirmenin bir başka iyi yolu da kullanıcı araştırması yapmaktır. Örneğin empati haritası çalışması bunu yapmanın etkili bir yoludur. Bu sayede kullanıcının tam olarak ne söylediğini, düşündüğünü, yaptığını ve hissettiğini öğrenebilirsiniz. Edinilen bilgiler de yazılarınızda oldukça fayda sağlayacaktır.

2. Her şeyden önce netlik!

Dijital dünyada her ne kadar hepimiz hız kavramına odaklansak da netliğin de hız kadar önemli bir kavram olduğunu düşünüyorum. Kullanıcı deneyimi yazımında esas beceri; yazılması uygun olan en net cümleyi oluşturmak diyebiliriz. Netliği kontrol ederken de her zaman aşağıdaki şu soruları sormanız gerekir:

-Kullanıcı cümlenin gerçek anlamını ilk okumada kavrayabilecek mi,
-Cümle iletilmesi amaçlanan bilgiyi doğru bir şekilde ifade ediyor mu,
-Cümle basit mi,
-İfadeler kesin ve net değil mi?

Örneğin kullanıcınıza bir kaydın silinmesi aşamasında bir uyarı mesajı yazıyorsunuz. Bunun gibi bir örnekte yazım temeli; kullanıcının ekranlar arasında hızlı geçiş yapmasını sağlarken kullanıcının neyi sildiğinden emin olmasını sağlamaktır.
Kullanıcının kişisel bir üyelik formu doldurma örneğinde ona hassas ve kişisel mesajlar içeren sorular sorarken de bu cevaplara neden ihtiyacınız olduğunu net bir şekilde vermeniz gerekli. Bu, kullanıcının zihninde netlik sağlarken kendisini daha iyi hissetmesine yardım edecektir.

İllustrasyon: Akbank Design Studio ©

Netliği sağlamanın bir diğer yolu da metinleri yazma ve sıralama şeklidir.
Kullanıcılar bir ürünü kullanırken kendilerini kullanıcı arayüzünün kendisine değil, işlerine kaptırırlar. Yani kullanıcılar kullanıcı arabirimi metnine odaklanmaz, tararlar. Yapılan araştırmalar kullanıcıların içerikleri okumadan önce hızlı bir göz taraması yaparak hemen bilgiye ulaşmaya çalıştıklarını gösteriyor. Kullanıcıların tarama modellerini iyi bilerek içeriklerinizi de bu paralelde yazmalısınız.

3. Hatalara dikkat

İllustrasyon: Akbank Design Studio ©

Kullanıcı deneyimi yazarları olarak kullanıcılarımıza hataları göstermeden hata mesajı vermenin yollarını ararız. Bu çoğu zaman zordur ancak kullanıcının hata görmeyi sevmediği de bir gerçektir. Ancak hatadan kaçınmanın mümkün olmadığı bazı özel durumlar vardır. Bunları en iyi, en yalın ve anlaşılır dille anlatmanız gereklidir. Hataya dair açıklamaları doğru yaptığınızdan ve bu hata konusunda elinizden bir şey gelmediğini açık bir şekilde yazdığınızdan emin olmalısınız. Karşılıklı yanlış anlamaların önlenmesi bakımından hata mesajlarına ayrıca özen gösterilmelidir.

Hataları açıklamak durumunda kaldığınızı ve hatta çözmeye yardımcı olma aşamasında olduğunuzu düşünelim. Çözümün her adımında kullanıcının yanında olduğunuzu ona hissettirin. Örneğin dosya yükleme aşamasında boyut engeline takılan bir kullanıcıya dosyayı nasıl küçülteceğini bulmasında rehberlik edebilir veya aynı dosyayı size e-posta yoluyla iletmesine imkan tanıyan bir tooltip ile sorunu çözebilirsiniz.

Unutmayalım ki, burada amaç kullanıcının hedefine ulaşmasıdır ve kullanıcı deneyimi yazarı olarak onun bu hedefe en doğru ve en kısa yoldan gitmesine yardımcı olmaktır.

4. Kelimelerle tasarım: Ses ve ton

Ses ve ton konusu kullanıcı deneyimi için çok önemli bir yapı taşıdır ve bu konuda sayfalarca yazı yazılabilir. Ama korkmayın şu an sadece özetleyeceğim :)

Kullanıcı deneyiminde ses tonu; markanın kullanıcılarla konuşma ve iletişim şekli yani ona hitap etme tarzıdır diyebiliriz. Ses tonu sadece marka için değil, aynı zamanda kullanıcı deneyimi için de önemli bir konudur. Ses tonu, kullanıcıların uygulamada geçirdiği vaktin uzunluğu ve orada kalma isteğini bile belirleyen bir unsurdur.

Ses ve ton arasında ince bir ayrım vardır. Ses, kullanıcının yolculuğu boyunca değişmez ancak ton bağlama göre kimi zaman yükselip kimi zaman alçalabilir. Sesi yolculuk boyunca sabit tutmak, kullanıcının güvenini sağlamak için de önemlidir.

Uygulamanızdaki her kelime, kullanıcılarınızla yaptığınız bir konuşmanın parçasıdır. Kullanıcıların bu kelimeleri anladığından, hedeflerine doğru şekilde ulaşıp gerçek ihtiyaçlarını karşıladığından ve deneyim boyunca keyifli vakit geçirdiklerinden emin olmak gereklidir. Tüm bunları başarmak oldukça zor gibi görünse de zor olanı başarıp engelleri aşmak kullanıcı deneyimi yazımı ile mümkündür :)

Akbank Design Studio Medium blogunda okumak istediğin başka konu var mı? Bize bu formdan ulaşabilirsin.

--

--

Aysun Ş. BESCİ
Akbank Design Studio

UX Writer / Designer / Content Creator / Writing Strategist /