Akbank LAB ve Endeavor Türkiye’den Türk Girişimcilik Ekosistemini Güçlendirme Raporu

Akbank
Akbank Lab
Published in
4 min readJun 26, 2024

Günümüzün hızla değişen iş dünyasında Akbank LAB ve Endeavor Türkiye iş birliği ile gerçekleştirilen “Uluslarası Ağları Etkinleştirme: Türk Girişimcilik Ekosistemini Güçlendirme Raporu” önemli bir adım niteliği taşımaktadır. Bu rapor, Akbank LAB ve Endeavor Türkiye arasındaki uzun soluklu iş birliği ve yenilikçi yaklaşımların sonucunda hayata geçirilmiştir.

Girişimcilik ekosistemini büyütmek ve desteklemek amacıyla Akbank LAB, Endeavor Türkiye ve Endeavor Insight ile birlikte gerçekleştirilen araştırma sonucunda yurt dışında yaşayan Türk girişimcileri tanımak adına faydalı veriler elde edilmiştir. Endeavor Insight tarafından hazırlanan rapor, Türkiye’deki girişimcilik ekosisteminin güçlü yanlarını ve gelişim potansiyellerini detaylı bir şekilde ele almaktadır. Bu rapor, Akbank LAB’in stratejik vizyonunu destekleyen veriler sağlayarak, gelecekte atılacak adımların nasıl şekillenebileceğine dair önemli ipuçları sunmaktadır.

Raporu detaylı bir şekilde incelediğimizde dikkat çeken başlıklar şunlardır:

Yurt Dışındaki Türk Girişimcilerin Küresel Etkisi

Bu çalışma, dünyanın dört bir yanındaki Türk kökenli kurucuları belirleyerek, özellikle Amerika Birleşik Devletleri, Birleşik Krallık, Almanya ve Birleşik Arap Emirlikleri’nde yoğunlaştıklarını ortaya koyuyor.

Sektör Odaklı İşler

Türk kökenli kurucuların çoğunlukla yapay zeka ve makine öğrenimi, tüketici uygulamaları ve yazılımları, kurumsal yazılımlar ve reklam teknolojileri gibi yazılım odaklı sektörlerde faaliyet gösterdiği belirtiliyor.

Türkiye Ekosistemine Katkılar

Görüşülen kurucuların %70'ten fazlasının Türkiye’de personel veya operasyonları bulunduğu vurgulanıyor. Bu operasyonlar genellikle Ar-Ge veya mühendislik ekiplerini içermekte. Ayrıca, Türk kökenli kurucuların mentorluk, yatırım, çalışanların yeni şirketler kurması ve seri girişimcilik yoluyla Türkiye ekosistemine çarpan etkisi yarattığı belirtiliyor.

Global Türk Girişimci Ağı ve Yerel Etkileşimler

Nispeten erken aşamada olan Global Türk girişimci ağı, yerel girişimcilerle etkileşimlerini artırma potansiyeline sahip.

Göç ve Girişimcilik

Türk göçmenlerin yaklaşık yarısı 2010 yılından sonra Türkiye’den ayrılmış. Amerika Birleşik Devletleri’nde yaşayan Türk girişimciler, benzer nüfus oranına sahip diğer ülkelerle karşılaştırıldığında önemli bir yerde bulunuyor.

Ölçeklenme Potansiyeli ve Mentorluk

Global Türk kurucuların şirketlerinin çoğu birden fazla ülkede faaliyet gösteriyor ve bunların %20'si en az 5 milyon USD gelir elde ediyor. Bu durum, Türkiye’nin ölçeklenme aşamasındaki şirketlerine mentorluk yapacak potansiyel adaylar olduğunu gösteriyor.

Yerel Ekosistemle Bağlar

Yurt dışındaki Global Türk kurucuların çoğu düzenli olarak Türkiye’yi ziyaret ediyor ve Türkiye’deki girişimcilik ekosistemini yakından takip ediyor.

Mentorluk ve Yatırım

Global Türk kurucular, özellikle Türkiye olmak üzere dünya çapındaki girişimcilere aktif olarak mentorluk ve yatırım yapıyor. Görüşülen kurucuların %69'u gelecek vaat eden girişimcilere mentorluk yaparken, %53'ü Türkiye’deki girişimcilere özel olarak mentorluk sağlıyor.

Global Türk Kurucuların Paylaşma Kapasitesi

Global Türk kurucular, daha fazla paylaşma kapasitesine sahip durumda. Görüşülen kişilerin %90'ından fazlası Türkiye kökenli bir kurucuya destek vermeye istekli. Bu durum, mevcut mentorluk oranını neredeyse ikiye katlıyor (%53).

Ayrıca, görüşülen kişilerin %40'tan fazlası Türkiye’ye yatırım yapmaya istekli. Bu, Türkiye’ye yönelik yatırımcı sayısında önemli ölçüde artış potansiyelini işaret ediyor; bu artış, mevcut yatırımcı sayısını 10 katından fazla artırabilir.

Rapora konu olan kitle incelendiğinde yurt dışında yaşayan Türk girişimcilerini 3 ana gruba ayırabiliyoruz.

Yurt Dışına Taşınanlar:

  • Yurt dışına eğitim veya çalışma amacıyla taşınanlar, gittikleri ülkede şirket kurma düşüncesinden önce olanlar arasında yer alıyor.
  • Bu grup, genç ve gelecek vaat eden yeni girişimciler ile teknik becerilere sahip potansiyel yatırımcılardan oluşuyor.
  • Giderek büyüyen bir segment olarak, uluslararası deneyimlerini Türkiye’deki girişimcilere aktararak ekosisteme katkı sağlıyorlar.

İşlerini Yurt Dışına Taşıyanlar:

  • Türkiye’de şirket kuran ve daha sonra şirketlerini başka bir ülkeye taşıyan kişilerden oluşuyor.
  • Bu kesim, ileri düzeyde mesleki deneyime sahip olanlar arasında ve mentorluk ile yatırım konularında en aktif olan segment.
  • Uluslararası pazarlarda edindikleri tecrübelerini Türkiye’deki girişimcilere rehberlik yaparak paylaşıyorlar.

Yurt Dışında Yetişenler:

  • Türk kökenli olup Türkiye dışında doğmuş ve büyümüş olanlar bu grupta yer alıyor.
  • Karar alıcılar için örnek teşkil eden, ancak katılımı daha az olan bir segment.
  • Bu grup, genellikle küresel perspektif ve uluslararası ilişkiler açısından önemli bir rol oynuyor ancak sayıca daha az temsil ediliyor.

Raporun Türk girişimcilik ekosistemine en büyük katkısı, Akbank LAB’in desteğiyle izlenecek olan stratejik yol haritası olacak.

1. Yurt Dışındaki Ağın Şekillenmesi: Yurt dışında faaliyet gösteren Türk kurucuların Türkiye ile ilişkilerini sürdürebilmeleri için fırsatlar ve teşvikler oluşturulacak.

2. Destek Mekanizmalarının Şekillendirilmesi: Türk kurucular arasında iletişimi güçlendirmek ve iş birliğini artırmak için eşleştirme ve iletişim mekanizmaları geliştirilecek.

3. Pazarlara Açılım ve Küresel Politikaların Desteklenmesi: Yerel destek kuruluşları aracılığıyla girişimcilerin yeni pazarlara açılmasını destekleyecek çalışmalar yapılacak.

4. Geri Verme Kültürü Oluşturulması: Türk kökenli kurucuların yerel ekosistemleri desteklemek için kilit pazar ve segmentlerde bilgi ve deneyimlerini paylaşmaları teşvik edilecek.

5. Rol Modellerin Öne Çıkarılması: Türk asıllı girişimcilerin yerel ekosisteme katkılarının görünürlüğünün artırılmasıyla, bu girişimciler rol model olarak diğer girişimcilere ilham vermek için öne çıkarılacak.

Akbank LAB, geleceği şekillendirecek projelere ev sahipliği yapmaktadır ve aynı zamanda Türkiye ekonomisinin gelişimine katkı sağlayacak girişimlere destek olmaktadır.

Rapor çıktılarından faydalanarak Akbank LAB vizyonumuz ve misyonlarımız doğrultusunda Türk girişimcilerinin uluslararası alanda daha etkin olmalarını ve Türkiye ile bağlarını güçlendirmeyi hedefliyoruz.

Raporun tamamını incelemek için tıklayın.

İpek Çavuşoğlu — LinkedIn

--

--