Finansal Teknolojilerde Yaşanan Gelişmeler: 1–30 Kasım 2023

Merve Akgün Sarı
Akbank Lab
Published in
10 min readDec 2, 2023
Görsel: BeInCrypto

HSBC, tokenizasyon ve dijital varlıklar için saklama hizmeti sunmayı planlıyor

HSBC, Ripple Labs Inc. şirketine ait teknoloji firması Metaco ortaklığıyla kurumsal müşterilerine tokenize menkul kıymetler gibi dijital varlıklar için bir saklama hizmeti sunmayı planlıyor. Saklama hizmetinin 2024 yılında başlatılması hedefleniyor. Hizmet, HSBC Orion adlı dijital varlık ihraç platformu ve tokenize altın ihraç sistemini tamamlayacağı bildiriliyor.

Bankacılık ve finans sektörü, maliyetleri azaltmak amacıyla son yıllarda milyonlarca dolarlık yatırım yapmasına rağmen, henüz blockchain teknolojisinden önemli bir fayda göremedi. Yine de son lansmanlar teknolojinin etkinliğini görmek ve test etmek için önemli fırsatlar yaratıyor.

Ripple’ın açıklamalarına göre, sadece kurumlar için kripto varlık saklama pazarı 2030 yılına kadar yaklaşık 10 trilyon dolara ulaşabilir. Ayrıca Metaco ile dijital varlık saklama teklifini aktif olarak geliştiren Citigroup, 2023 yılı başlarında diğer sağlayıcılarla da görüşmelere başladı ve yeni ortaklıklar araştırıyor. Ripple’ın mayıs ayında Metaco’yu satın almasından sonra Citigroup, Metaco ile ortaklığını gözden geçirme kararı aldı. Haberin devamı için tıkla!

Standard Chartered, tokenizasyon dünyasına resmen adım attı

Londra merkezli bankacılık devi Standard Chartered, tokenizasyon dünyasına resmen adım attı. Bankanın yatırım ve inovasyon kolu olan SC Ventures, Libeara adlı bir tokenizasyon platformu başlattı.

SC Ventures’ten yapılan açıklamada Libeara’nın Singapur merkezli ayrı bir şirket olarak kurulduğu belirtildi. Zodia Custody ve Zodia Markets ile kurumsal düzeyde saklama ve dijital varlık takasına sahip olan banka Libeara ile bir sonraki adıma geçiyor.

Libeara, 16 yılı aşkın bir süre Standard Chartered grubunda çalışmış olan Aaron Gwak tarafından yönetiliyor. Yeni girişim, fon yöneticilerinin, hükümetlerin ve ihraççıların düzenlenmiş menkul kıymet token’ları üzerinde işlem yapmalarını amaçlıyor. Libeara’nın ortakları arasında Fireblocks, Chainalysis, Chekk ve StraitsX aracılığıyla Fazz yer alıyor.

Libeara, yatırımcılar için tokenize edilmiş Singapur doları devlet tahvili fonunun oluşturulmasına yardımcı olmak için Singapur tarafından düzenlenen fon platformu olan FundBridge Capital ile ortaklık kurdu. Gwak, ilk kez Singapur Doları devlet tahvili fonunun token formatında yatırımcılara sunulacağını söyledi. Haberin devamı için tıkla!

Commerzbank, kripto lisansı aldığını açıkladı

Almanya’nın en büyük dördüncü bankacılık kuruluşu Commerzbank, paylaştığı basın bülteninde kripto sektörünü ilgilendiren önemli bir gelişmeyi açıkladı. Resmi bültene göre banka, kripto saklama hizmeti vermek için ülkenin yetkili kurumundan gerekli lisansları elde etti. Dev banka, bu gelişmenin sonucunda alanında gerekli lisansları alan ilk Alman bankası oldu.

Bankanın paylaştığı resmi bültene göre şirket, önümüzdeki dönemde kurumsal müşterilerin kripto hizmeti alması için güvenli bir platform kurmak istiyor. Commerzbank, müşterilerine kripto hizmeti sunmak için 2022’nin Nisan ayında resmi makamlara başvuru yapmıştı. Haberin devamı için tıkla!

Raiffeisen Bank, bireysel müşterileri için kripto para hizmeti başlatacak

Viyana merkezli 215 milyar dolarlık varlığa sahip bankacılık kurumu Raiffeisen Bank, kripto paralar konusunda önemli bir hamlede bulundu. Raiffeisen Bank 2024 yılının Ocak ayı itibarıyla bireysel müşterileri için kripto para alım satım hizmeti vermeye başlayacak. Raiffeisen Bank bu hizmeti uygulamak için ise Bitpanda ile ortaklık sağladı. Hizmetin ilk kullanımı ise Raiffeisen Bank’ın merkezinin bulunduğu Viyana’da başlayacak.

Müşteriler, Raiffeisen uygulaması aracılığıyla Bitpanda’ya giriş yapabilecek. Benzer bir sistem olacak, bu nedenle bir işlemin onaylanması, müşterilerin alışık olduğu gibi hesaptan hesaba banka havalesi yapar gibi işleyecek. Haberin devamı için tıkla!

Görsel: Payment Expert

Yabancı bankalar Çin’in CBDC testine katılmaya devam ediyor

İngiltere merkezli Standard Chartered’ın katılımının ardından daha fazla yabancı banka Çin’in merkez bankası dijital para birimi (CBDC) testine katılma kararı aldı ve toplam yabancı banka sayısı 4’e çıktı.

Yerel haberlere göre Hong Kong merkezli HSBC, Hang Seng Bank ve Tayvan bankası Fubon Bank da platformlarına e-CNY entegrasyonlarını ekledi. Dört yabancı bankanın tamamı, müşterilerine e-CNY aktarma ve çekme olanağı sağlayacak. Ayrıca Hang Seng Bank, kişisel bankacılık müşterilerinin banka kartlarını resmi e-CNY uygulaması içinde bağlamasına ve dijital yuanı kullanmasına olanak tanıyacak. Kullanıcılar Hang Seng Çin’in mobil bankacılık Uygulaması aracılığıyla dijital yuan cüzdanına yükleme yapabilecekler. HSBC müşterileri de e-CNY için benzer özelliklerden yararlanabilecek.

Fubon Bank ise kullanıcıların mobil bankacılık yoluyla e-CNY’yi yüklemelerine ve banka kartını kullanarak CBDC’yi harcamalarına olanak tanıyacak. Firma, sınır ötesi ticaret, akıllı sözleşmeler, sınır ötesi ödemeler ve tedarik zinciri finansmanı alanlarında e-CNY CBDC uygulamalarını keşfetmeye devam edeceğini söyledi. Haberin devamı için tıkla!

Singapur, varlık tokenizasyonunu test etmek için 5 yeni pilot uygulama başlattı

Singapur Para Otoritesi (MAS), varlık tokenizasyonuyla ilgili çeşitli kullanım durumlarını test etmek için Project Guardian’a ek olarak beş pilot uygulama başlattı.

Project Guardian, merkezi olmayan finans (DeFi) unsurlarını kullanarak yeni finansal altyapı geliştirmeyi amaçlayan, Singapur Merkez Bankası tarafından yönetilen bir girişim. En son eklemeler, tokenize edilmiş pazarları ölçeklendirmek için temel yetenekler geliştirmeyi amaçlıyor.

Project Guardian’ın üyesi olan 17 finansal kurumdan Citi, T. Rowe Price ve Fidelity International gibi şirketler ikili dijital varlık ticareti mekanizmalarını test edip gerçek zamanlı ticaret sonrası raporlamayı ve dijital varlık ticaretinin analitiğini araştırırken Ant Group, küresel çapta likidite yönetimi finansmanını artırmaya yönelik bir hazine yönetimi çözümünün yeteneğini test ediyor.

Buna ek olarak BNY Mellon ve OCBC, heterojen ağlar arasındaki ödemeler için sınır ötesi bir döviz ödeme çözümünü test etme sorumluluğunu üstlendi. Franklin Templeton ise değişken sermaye şirketi (VCC) yapısı aracılığıyla tokenize edilmiş bir para piyasası fonu ihracını test ederken, JPMorgan ve Apollo, dijital varlıkları kullanarak varlık hizmeti için zaman alıcı manuel süreçlerin üstesinden gelmek için işbirliği yaptı. Haberin devamı için tıkla!

Singapur Para Otoritesi toptan CBDC için pilot çalışmasını başlattı

Singapur Para Otoritesi (MAS), önümüzdeki yıl bankalar arası toptan ödeme için canlı bir merkez bankası dijital para biriminin pilot uygulamasının başlatılacağını duyurdu.

Bu pilot uygulama simüle edilmeyecek, ancak ticari bankalar arasındaki ödemeleri gerçekleştirmek için canlı bir toptan CBDC’nin kullanılmasını içerecek. Yapılan duyuruda, gelecekteki pilot uygulamaların sınır ötesi menkul kıymet ticaretinin mutabakatı için toptan bir CBDC kullanımını içerebileceği de belirtildi.

MAS tarafından yapılan bu duyuru, pilot uygulamayı kolaylaştırmak için geliştirilecek altyapıyı detaylandıran Orchid Blueprint’in bir parçası. Orchid Blueprint ile Singapur’da CBDC’lerin, tokenizasyonun ve stablecoin’lerin kullanımını genişletmek için gereken spesifik altyapıyı belirledi. Haberin devamı için tıkla!

Kazakistan’dan CBDC atılımı: Dijital Tenge ile ilk işlem gerçekleştirildi

Kazakistan Merkez Bankası, merkez bankası dijital para birimi (CBDC) pilot uygulamasını başlattı ve bir dijital tenge ile ilk perakende ödemeyi yaparak bu gelişmeyi kutladı. Yapılan resmi açıklamaya göre merkez bankası, dijital tenge’nin ilk sürümünü “pilot modda” başlatılan bir platformda, ancak ikinci kademe bankalar ve müşterileri şeklindeki gerçek kullanıcılarla gerçekleştirdi.

Kazakistan şimdiden CBDC’yi plastik kartlara entegre etmek için Visa ve Mastercard’ın yanı sıra yerel bankalarla iş birliği yaptı. Zhalenov’un açıklamasına göre Apple Pay, Samsung Pay ve diğer cihazları kullanarak dünyanın her yerinden dijital tenge ile ödeme yapılabilecek.

Dijital tenge’nin geliştirilmesine Şubat 2023’te başlanmış, ilk lansman tarihi olarak ise 2025 belirlenmişti. NPC, CBDC’nin geliştirilmesi ve uygulanmasına öncülük etmek üzere Eylül ayında kuruldu. Haberin devamı için tıkla!

Görsel: Linkedin

JPMorgan ve Apollo, blockchain birlikte çalışabilirliği için ortaklığa gidiyor

JPMorgan’ın Onyx Dijital Varlıklar ekibi ve küresel varlık yöneticisi Apollo, zincirler arası iletişim protokolü Axelar, fintech altyapı sağlayıcısı Oasis Pro ve finansal hizmetler odaklı Provenance Blockchain ile birlikte bir birlikte çalışabilirlik kavram kanıtı çalışması için güçlerini birleştirdi.

Bu ortaklık, merkezi olmayan finans protokollerini kullanarak tokenize varlık değişimi sunan açık ve birlikte çalışabilir özel ağları destekleyen Singapur Para Otoritesi’nin Project Guardian girişimi kapsamında gerçekleşiyor.

JPMorgan liderliğindeki proje, blockchain teknolojisinin büyük ölçekli müşteri portföylerini nasıl yönetebileceğini, alım satımları nasıl gerçekleştirebileceğini ve tokenize edilmiş finansal varlıkların otomatik portföy yönetimini nasıl sağlayabileceğini göstermeyi amaçlıyor.

Sistem, fon yöneticilerinin birden fazla blockchain’inde gerçek dünya varlık pozisyonlarını tokenize etmelerini, satın almalarını, yeniden dengelemelerini sağlamak ve birlikte çalışabilir ağlarda işlemlerin gerçekleştirilmesi için süreçleri standartlaştırmak üzere tasarlandı.

Onyx Digital Assets ekibi, özel ve izinli bir Provenance Blockchain Zone ile birlikte çalışabilirlik elde etmek için Axelar ağını kullandı. Haberin devamı için tıkla!

JPMorgan, JPM Coin aracılığıyla programlanabilir ödemeleri kullanıma sunuyor

JPMorgan, JPM Coin adı verilen blockchain tabanlı ödeme sistemi aracılığıyla programlanabilir ödemeleri ya da bir başka ifadeyle ödemelerin otomatik olarak yürütülmesini hayata geçirdi.

Programlanabilir ödemeler, işlemleri önceden belirlenmiş kurallara göre otomatikleştirerek manuel kontrol ihtiyacını ortadan kaldırır. Bu da işlemleri hızlandırır ve hafta sonları, tatil günleri gibi piyasanın kapalı olduğu zamanlarda ekstra fon ayırma zorluğunu ortadan kaldırır.

Programlanabilir ödemeler JPMorgan’ın kurumsal müşterileri tarafından kullanılabilecek ve bu müşterilerin hazine işlevlerini geliştirmeyi amaçlayacak. Örneğin, faiz oranları yükseldiğinde bu özellik daha cazip hale gelebilir ve potansiyel olarak haznedarların mevduatlardan daha fazla gelir elde etmesine olanak tanıyabilir. Bu özellik ayrıca vadesi geçmiş ödemelerin ele alınmasında veya marj çağrılarının karşılanmasında da yardımcı olur.

JPMorgan, öncü ortağı Siemens AG ile 2021 yılında programlanabilir ödemeleri test etmeye başlamıştı. Alman teknoloji şirketi bu hafta olası eksiklikleri gidermek için programlanabilir ödemeleri kullanarak JPMorgan özelliğinin resmi lansmanını gerçekleştirdi. FedEx ve Cargill olmak üzere iki şirketin daha önümüzdeki haftalarda bu özelliği kullanması bekleniyor.

JPMorgan, kurumsal müşterilerinin blockchain tabanlı ödemeler yapabilmelerini sağlamak için 2019 yılında JPM Coin’i tanıtmıştı. Geçtiğimiz ay JPM Coin, günlük 1 milyar dolarlık işlem gerçekleştirerek bir dönüm noktasına ulaştı. Ancak bu miktar, JPMorgan’ın geleneksel platformları aracılığıyla her gün gerçekleştirdiği 10 trilyon dolarlık ödemeye kıyasla hala çok küçük. JPMorgan ayrıca JPM Coin ödeme sistemini gelecekte bireysel tüketicilere de genişletmeyi planlıyor. Haberin devamı için tıkla!

Standard Chartered, Çin’in CBDC testine katılıyor

İngiltere merkezli Standard Chartered, Çin’in merkez bankası dijital para birimi (CBDC) dijital yuan denemelerine katılacak.

Yapılan açıklamaya göre Standard Chartered, ortağı City Bank Clearing Services Co aracılığıyla müşterilerinin banka hesaplarında e-CNY satın almasına, takas etmesine ve kullanmasına olanak tanıyacak. Banka ayrıca Çin’in şu anda 26 şehirde devam eden e-CNY CBDC pilot test programına da katılacak. Standard Chartered, araştırma alanlarının sınır ötesi ticari ödemeler, ticaret finansmanı ve tedarik zinciri finansmanı olduğunu belirtti. Haberin devamı için tıkla!

UBS’ten Hong Kong’da kripto hamlesi

Geleneksel finans şirketlerinin kripto sektörüne yönelik hamleleri peş peşe gelmeye devam ediyor. İsviçre’nin en büyük bankası UBS müşterilerinin Hong Kong’da bazı kripto ETF’leri üzerinde işlem yapabileceği belirtildi. UBS haberi, geçen gün HSBC’nin kurumsal yatırımcılar için dijital varlık saklama hizmeti başlatmasının ardından geldi.

Bloomberg’in haberine göre İsviçre bankası UBS’in varlıklı müşterileri artık Hong Kong‘da üç kripto borsa yatırım fonuna (ETF) yatırım yapabilecek. Söz konusu yatırım ürünlerinin Samsung Bitcoin Futures Active, CSOP Bitcoin Futures ve CSOP Ether Futures ETF’leri olduğu belirtildi. Üç ürünün yaklaşık 72 milyon dolar değerinde varlığa sahip olduğu kaydedildi.

Hong Kong, geçen hafta bireysel yatırımcıların spot kripto ETF’lerine ve tokenizasyonun birincil işlemlerini satın almalarına izin vermek için adım atmıştı. Bu adım, Hong Kong’un son dönemlerde kripto merkezi olma hedefinde yeni bir adım olarak yorumlandı. Haziran ayında yeni düzenleyici rejim uygulayarak kripto ticaret platformu lisansları için başvuruları kabul etti. Şehir devleti, ağustos ayında borsaların bireysel müşterilere hizmet vermelerine izin vermişti. UBS, İsviçre Ulusal Bankası (SNB) ile CBDC üzerinde çalışan altı ticari bankadan biri oldu. Haberin devamı için tıkla!

Görsel: Lvivity

OCBC, dolandırıcılığa karşı ‘Para Kilidi’ özelliğini kullanıma sunuyor

2 milyon OCBC Singapur müşterisi, yetkisiz transferlere karşı koruma sağlamak için Para Kilidi özelliğini kullanarak mevcut OCBC banka hesaplarındaki fonları kilitleyebilecek. Müşteriler, hesaplarında kalan ve kilitlenmeyen bakiyelerle her zamanki gibi işlem yapabilecek. Kalan bakiyelerin yetersiz olması durumunda işlemlerini gerçekleştirmeden önce fonların kilidini açmaları yeterli olacak.

Bu özellik tüm yeni ve mevcut OCBC cari ve tasarruf hesaplarında kullanılabilir. Fonların kilitlenmesi hızlı ve kolaydır. Müşteriler bir mevduat hesabı seçer ve ardından kilitlemek istedikleri tutara 10 S$’ın katları halinde karar verirler. Dolandırıcıların kilitli fonları kolayca açamaması için kilit açma işlemi OCBC Dijital uygulaması veya İnternet Bankacılığı kullanılarak yapılamaz. Singapur’daki müşteriler paranın kilidini yalnızca OCBC ATM’lerinden veya şubelerinden açabilirler. Haberin devamı için tıkla!

Commerzbank, GenAI destekli sanal asistan geliştiriyor

Commerzbank, mobil uygulamasında yeni bir sanal asistan için üretken yapay zeka ve avatar teknolojisini kullanmak üzere Microsoft ile birlikte çalışıyor. Avatar, gelişmiş GPT modelleri için Microsoft Azure OpenAI tarafından desteklenecek ve bankanın müşterileriyle “doğal ve ilgi çekici konuşmalar” yoluyla etkileşime girmesine olanak tanıyacak. Müşteriler sanal asistanlarına sorular sorabilecek, genel bilgilerin yanı sıra kişiselleştirilmiş tavsiyeler de alabilecek. Haberin devamı için tıkla!

Mastercard, üretimsel yapay zeka aracı Shopping Muse’u tanıttı

Mastercard, paylaştığı bir blog gönderisiyle üretimsel yapay zeka aracı Shopping Muse’u tanıttı. Shopping Muse, özel ürün tavsiyelerinde bulunuyor. Araç, tüketicilerin günlük konuşma dilini, ürün ve aksesuarların koordinasyonuna yönelik önerilerle bir araya getiriyor.Kullanıcılar Shopping Muse ile trend görünümler ya da kıyafet kodları üzerinden arama yapabilecek. Aynı şekilde çeşitli anahtar kelimeler kullanılarak da Shopping Muse aracılığıyla aramalar gerçekleştirilebiliyor.

Shopping Muse’un sunduğu öneriler, her bir tüketicinin benzersiz profiliyle eşleşiyor. Aynı şekilde öneriler kapsamında tüketicinin amacı ve ürün ile ilişkisi de göz önünde bulunduruluyor. Shopping Muse, kişiselleştirme platformu Dynamic Yield desteğiyle hayata geçirildi. Bu anlamda Shopping Muse’un derin kişiselleştirme yeteneklerine sahip olduğunu söylemek mümkün. Araç, perakende şirketlerinin sağladığı anahtar kelimeler, görsel ipuçları ve tüketicinin yakınlığı gibi verilere dayanan öneriler üretiyor. Böylece Shopping Muse, bağlamsal ve davranışsal içgörüleri birleştiriyor.

Araç ayrıca, gelecekteki satın alma niyetini daha iyi tahmin etmek için alışveriş yapan kişinin oturum tarama geçmişine veya geçmiş satın alımlarına dayanan yakınlığını da dikkate alıyor. Böylece perakende şirketleri, tüketicinin ürünlere yakınlığını ve daha geniş kolektif davranış bağlamını anlayabiliyor. Bu sayede gereksiz ürünler önermenin önüne geçilerek, tamamlayıcı nitelikte ürünler önerilmesini sağlayabiliyor. Ürünü platformlarına entegre etmek isteyen perakende şirketleri, erken erişim programına kayıt olabiliyor. Haberin devamı için tıkla!

Apple Pay Later ABD’de kullanıma sunuldu

Geçtiğimiz Mart ayından bu yana sadece erken erişim aşamasında olan ve sadece davetle kullanılabilen Apple Pay Later, ABD’deki iPhone kullanıcılarının cüzdan uygulamasına geldi. Apple Pay Later, uygun müşterilerin Apple Pay ile yaptıkları satın alma işlemlerini faiz veya ücret olmaksızın altı hafta boyunca dört eşit ödemeye ayırmalarına olanak tanıyan bir “şimdi satın al, sonra öde” özelliği.

Bu özellik, Apple Pay’i kabul eden çoğu web sitesi ve uygulamada iPhone veya iPad üzerinden yapılan 75 ila 1.000 ABD Doları arasındaki uygun satın alma işlemlerinde kullanılabilir. Apple Pay Later’ı kullanmak için gereken minimum satın alma tutarı erken erişim döneminde 50 dolardı, ancak Apple şimdi bu tutarı 75 dolara çıkardı. Apple’a göre, Apple Pay Later kullanılarak yapılan her satın alma işlemi ayrı bir kredi niteliğinde ve yeni bir başvuru gerektirir. Bunun kredi puanı üzerinde bir etkisi olmayacak. Apple Pay Later iPhone’lardaki Wallet uygulamasının bir parçası. Kullanıcılar buradan yaklaşan ödemeler, cüzdan bildirimleri, ödeme hatırlatıcıları ve kredileri görüntüleyebilir, takip edebilir ve yönetebilir. Kullanıcıların kredi geri ödeme yöntemi olarak bir banka kartı oluşturması gerekir. Haberin devamı için tıkla!

Bir sonraki bültende görüşmek üzere 👋

Bu bültenlerdeki haberler birçok farklı kaynaktan bir araya getirilmekte. Kaynakları görmek için tıkla.

--

--

Merve Akgün Sarı
Akbank Lab

Finansal Teknolojilerde Yaşanan Gelişmeleri Birlikte Takip Ediyoruz :) linkedin.com/in/merveakgun