Finansal Teknolojilerde Yaşanan Gelişmeler: 16–31 Ağustos 2023

Merve Akgün Sarı
Akbank Lab
Published in
6 min readSep 1, 2023
Görsel: Fintech İstanbul

İngiltere’den “dijital sterlin” hamlesi

Merkez bankalarının dijital para birimlerine ilişkin riskler tartışılmaya devam ederken batıda bankacılığın ve finans sisteminin temellerinin atıldığı Londra’da merkez bankası tarafından oluşturulacak “dijital sterlin” çalışmaları yapılıyor.

İngiltere Merkez Bankası’nın (BoE) Şubat 2023'te resmi internet sitesinde yer alan açıklamada, dijital para biriminin BoE tarafından destekleneceği belirtilerek, tüketicinin bu para birimini kullanabilmesi için özel bir şirket tarafından sağlanacak “dijital cüzdanın” kullanılacağı aktarıldı. BoE tarafından oluşturulması planlanan “dijital sterlinin” aslında bir para biriminden ziyade ödeme sistemi olduğu, faiz getirmeyeceği için tasarruf şekli olarak görülemeyeceği belirtiliyor. Haberin devamı için tıkla!

Avustralya, CBDC pilot programını tamamladı

Avustralya Merkez Bankası ve Dijital Finans Kooperatif Araştırma Merkezi, CBDC’lere yönelik bulgularını 44 sayfalık raporda açıkladı. Merkez Bankası, dijital para biriminin karmaşık ödemeler ve varlık tokenizasyonu da dahil olmak üzere dört ana alanda faydalı olduğunu tespit etti.

Pilot programa 16 şirket katılım gösterdi. Şirketler, CBDC‘nin hem eşzamanlı hem de anlık bir işlem mutabakatı olan “atomik mutabakatlara” izin verme konusundaki potansiyel faydalarını vurgu yaptı. CBDC’nin karmaşık iş sürecinde verimliliği artırması ve riski azaltmatığı için ‘programlanabilirlik ‘ özelliğine dikkat çekildi.

Raporda bir CBDC’nin faydalı olabileceği noktalara değinildi. Özel olarak ihraç edilen tokenize banka mevduatları veya varlığa dayalı stabilecoin’lerin kullanılması da dahil olmak üzere başka yollarla birçok fayda elde edilebileceği aktarıldı. CBDC’nin Avustralya ödeme ekosisteminin bazı alanlarında verimliliği ve esnekliği artırabileceği ifade edildi. Potansiyel faydaları için araştırmaların sürdüğü belirtildi. Haberin devamı için tıkla!

Brezilya’daki CBDC pilot aşaması lider markaların katılımı ile başlıyor

Brezilya’da 2024 için planlanan lansman öncekinde birkaç yıldır devam eden CBDC projesinde pilot aşamasına geçiyor. Bu kapsamda aralarında ülkenin en büyük FinTech’i Nubank, Microsoft, Visa ve blockchain alanında uzmanlaşmış SETL’ın da bulunduğu 16 farklı şirket ile çalışılacağı bildirildi. Konsorsiyumda ek olarak Banco Bradesco, Nuclea gibi birçok tanınmış kurum var. Genel itibarıyla Brezilya Merkez Bankası tarafından finansal kurumlar, ödeme kurumları, kooperatifler, kamu bankaları, kripto varlık hizmeti geliştiricileri, finansal piyasa altyapı operatörleri ve ödeme düzenlemesi enstitülerinden gelen tekliflerin hepsine yeşil ışık yakıldı.

Öte yandan Brezilya Merkez Bankası, kendi CBDC’sine Drex adını verdi. Artık Brezilya’nın CBDC’si “Drex” adıyla daha geniş kitlelerle buluşacak. Breziya’daki CBDC pilot aşamasında belirli bir kullanım örneğinin uygulanması yoluyla gizlilik ve programlanabilirlik işlevleri test edilecek. Bu işlemi oluşturan hizmetlere ek olarak, farklı kurumlardan müşteriler arasında federal devlet tahvili için bir teslimata karşı ödeme (DvP) protokolü üzerinde de durulacak. Haberin devamı için tıkla!

Endonezya ve Singapur arasında QR kod ile ödeme dönemi başlıyor

Asya kıtasında ülkeler arasındaki iş birliği çabaları, özellikle ödemeler ekseninde hız kesmeden devam ediyor. Bu kapsamdaki son gelişmenin aktörleri Singapur ve Endonezya. Singapur ve Endonezya merkez bankaları, iki ülke arasındaki sınır ötesi ödemeler için QR kodlarının kullanımını başlatmayı planlıyor. Her iki merkez bankası, Bank Endonezya (BI) ve Singapur Para Otoritesi (MAS), teknolojiyi yıl sonundan önce ödeme sistemlerine dahil etmeyi planladıklarını açıkladılar.

Plan ilk olarak Ağustos 2022’de duyuruldu ve BI başkan yardımcısı Filianingsih Hendarta’ya göre, beta testinin dörtte üçü tamamlanan proje bitmeye çok yakın. Singapur bu alanda özel bir öncü. Zira 2018’de dünyanın ilk birleşik ödemeler QR kodu olduğunu iddia ettiği konsepti piyasaya sürdü. O zamandan beri Singapur, Malezya ile bir sınır ötesi pilot uygulama gerçekleştirirken, Endonezya ve Tayland da kendi sistemlerini birbirine bağladı. Singapur, Güneydoğu Asya’da bir ada ülkesi ve zenginliği ile tanınıyor. Endonezya ise Hint ve Pasifik okyanusları arasında, Güneydoğu Asya ve Okyanusya’da toprakları bulunan bir ülke. Haberin devamı için tıkla!

Görsel: Finextra

Citi, perakende müşteriler için ‘ilişki katmanlarını’ tanıtıyor

Citi, hesap paketlerini bir kenara bırakıp yeni bir dizi “ilişki katmanı” ile bireysel bankacılık hizmetlerini yeniliyor. Banka’nın yeni sistemi, müşterilerin ortalama aylık bakiyeleri arttıkça kademelerin açıldığı bir havayolu veya otel ödül programlarına benzer bir hizmet sunuyor.

Açılan her yeni kademe, çek ve tasarruf hesaplarında aylık hizmet ücretleri, Citi dışı ATM’lerdeki kullanım ücretleri ve profesyonel finansal planlama ücretleri gibi işlemlerde avantaj sağlıyor. Müşteriler ayrıca aynı evde yaşayan uygun aile üyelerini birbirine bağlayarak daha yüksek kademeleri güvence altına alabiliyor. Haberin devamı için tıkla!

BBVA, Bizum anlık ödeme uygulamasına dijital kimlik özelliği ekliyor

BBVA, yeni Bizum hizmeti aracılığıyla İspanya’da müşterilerine çevrimiçi perakendeciler ve hizmet sağlayıcılarda kayıt ve oturum açma imkanı sunan ilk banka oldu.

Bu yeni hizmet, müşterilerin şirketlerde, işletmelerde veya dijital sağlayıcılarda kayıt ve kişisel hesaplarına erişimle ilgili süreçleri kolaylaştırmasına olanak tanıyor. Sonuç olarak, e-posta veya şifre gibi veri girme ihtiyacını ortadan kaldırarak tüm sürecin yalnızca Bizum’a ait telefon numarasının verilmesiyle gerçekleştirilmesine olanak tanıyor. BBVA, 2016 yılında Bizum hizmetini entegre ettiğinden bu yana dört milyondan fazla müşterisi ödeme yapmak için günlük olarak bu çözümü kullanıyor.

Bu yeni Bizum özelliği, üçüncü taraflarla paylaşılan bilgileri en aza indirmeyi, veri aktarım izinlerinin yönetimine sağlamayı ve ödeme ile ödeme işlemlerini kolaylaştırarak e-tüccarlarla etkileşimleri daha basit, daha çevik ve güvenli hale getirmeyi amaçlamaktadır. Haberin devamı için tıkla!

BofA, e-Transfer yoluyla Kanada’da Küresel Dijital Ödemeleri başlatıyor

Bank of America, Küresel Dijital Ödemeler teknolojisini ülkenin popüler Interac e-Transfer sistemi aracılığıyla Kanada’ya getiriyor. Küresel Dijital Ödemeler isimli çözüm, BofA’nın Kanada’daki şubesinde mevduat hesabı bulunan ticari müşterilerin kullanımına sunulacak.

Sistem, kişinin e-posta adresi veya cep telefonu numarası tanımıyla birden fazla B2C ödemesinin ve C2B tahsilatının işlenmesini kolaylaştırıyor. Kanada’da Interac e-Transfer yoluyla yapılacak bu işlem, ABD’de Zelle, diğer 90 ülkede ise PayPal üzerinden yapılıyor. Kanada, bir şirketin müşterilerine metin veya e-posta yoluyla tutarı ödemek için bir bağlantıyla birlikte göndermesine olanak tanıyan “Ödeme Talebi” özelliğinin de mevcut olacağı ilk pazar olacak. Haberin devamı için tıkla!

BMO sanal kartlar için mobil cüzdanı piyasaya sürüyor

BMO Commercial Bank, müşterilerine sanal kartlar oluşturma ve çalışanlarının mobil cüzdanlarına aktarma gücü vermek için Mastercard ve Extend ile güçlerini birleştirdi. Banka, ortak markalı Extend for BMO uygulaması aracılığıyla temassız sanal kartlar sunan ilk küresel Mastercard veren kuruluşu.

Kurumsal kart müşterileri çevrimiçi, uygulama içi ve mağaza içinde basitleştirilmiş ödemelere olanak tanıyan sanal kartlar oluşturabilecek, gönderebilecek ve yönetebilecek. Haberin devamı için tıkla!

Görsel: Webrazzi

X, aldığı yeni lisans ile kripto ödeme hizmetleri sunabilir

X (eski adıyla Twitter), Rhode Island yetkililerine yaptığı başvuru sonucunda para transferi lisansı elde etti. X’in Rhode Island Para Transferi Lisansı, 28 Ağustos tarihinde onaylandı. Böylece bir süredir süper uygulama olma hedefiyle bankacılık ve ödeme hizmetleri sunacağını belirten X, ödeme hizmetleri sunmaya bir adım daha yaklaştı.

Söz konusu lisans, kullanıcıları adına para alımı ve gönderimiyle ilgili finansal işlemler gerçekleştiren şirketler için yasal olarak gerekmekte. Lisansın, tanımı itibari ile fiat para birimlerini, sanal ve kripto varlıkları kapsadığını söyleyebiliriz. Kısacası Rhode Island yetkililerinin lisansı onaylaması, X’in dijital para birimlerini transfer ve takas etmesine imkan tanıyor. Şirkete yakın kaynaklar, X’in başlangıçta PayPal benzeri fiat para birimi işlem hizmetleri sunacağını belirtiyor. Bununla beraber platformda gelecekte kripto entegrasyonunun yer alacağı ifade ediliyor. Haberin devamı için tıkla!

Yahoo, sosyal yatırım platformu Commonstock’u satın aldı

Yahoo, perakende yatırımcıların hesaplarını birbirine bağlamasına, portföy performansını paylaşmasına, işlemlerini ve stratejilerini tartışmasına olanak tanıyan bir sosyal platform olan Commonstock’u satın aldı.

2020'de kullanıma sunulan Commonstock uygulaması, mevcut komisyonculukların yanı sıra sosyal bir katman görevi görüyor. Kullanıcılar aracı hesaplarını birbirine bağlayarak gerçek zamanlı portföylerini performanslarını ve işlemlerini paylaşabiliyor.

Kullanıcılar, arkadaşlarının al-sat işlemlerinde gerçek zamanlı uyarılar alıyor ve yatırım stratejileri hakkında tartışmalar yürütebiliyor.

2021'de 25 milyon dolar toplayan ve şu anda 10 milyar dolardan fazla bağlı varlığa sahip olan firma, aylık 150 milyonun üzerinde küresel kullanıcısı olan Yahoo Finance’in bir parçası olacak. Haberin devamı için tıkla!

Bir sonraki bültende görüşmek üzere 👋

Bu bültenlerdeki haberler birçok farklı kaynaktan bir araya getirilmekte. Kaynakları görmek için tıkla.

--

--

Merve Akgün Sarı
Akbank Lab

Finansal Teknolojilerde Yaşanan Gelişmeleri Birlikte Takip Ediyoruz :) linkedin.com/in/merveakgun