ReFi Türkiye programı başladı!

Akbank LAB ve imece iş birliğiyle gerçekleştirilen ReFi Türkiye programı başladı.

Akbank
Akbank Lab
2 min readAug 5, 2022

--

Görsel: ReFi Türkiye

Onarıcı Finans odaklı program, ismini Regenerative Finance’in kısaltmasından alıyor. Onarıcı Finans, yaşadığımız dünyayı yaşarken onarmayı hedefleyen geleceğe attığımız ilk adım. İklim değişikliği, çevre kirliliği ve karbon salınımları gibi hayatlarımızı etkileyen küresel sorunları içinde bulunduğumuz sistemleri onarırken Web3 teknolojilerinden faydalanarak, bu global mücadeleler için birlikte çalışmayı amaçlıyoruz.

Onarıcı finans bankamızın odaklandığı iki önemli konuyu bir araya getiriyor: Sürdürülebilirlik ve İnovasyon.

Dünyamızdaki tüm canlı ekosistemlerini koruyan ve var eden bir yarın için yaşamımızı bugün olduğu gibi sürdürmemiz artık yeterli değil. Karbon salınımlarını, iklim değişikliğini ve su, toprak ve hava kirliliğini düşündüğümüzde günümüzdeki sistemler ve yaşayış mevcut hızımızla başa çıkamıyor. Artık hayatımıza, içinde bulunduğumuz tüm sistemleri onararak devam etmenin gerektiği noktadayız. Biz Akbank olarak, bu çerçevede finansı ve finansmanı onarıcı bir güç olarak konumlandırmak istiyoruz.

Onarıcı finansın en önemli diğer bileşeni ise Web3 olarak genel bir çatı altında toplayabileceğimiz blok zincir teknolojisi ve bu teknolojiyi kullanarak şeffaf, herkese açık, silinemeyen veya değiştirilemeyen kayıtlar ile güvenilirlik sağlayan tüm uygulamalar. Bu alanda da bankamızın inovasyon yetilerinin çok güçlü olduğuna inanıyoruz. Özellikle de blok zincir tabanlı projelerde Türkiye bankaları arasında bir öncü oluşumuz, hem bu konudaki yeteneklerimizin bir göstergesi; hem de ReFi’ı Türkiye’de canlandırmak istememizin sebeplerinden biri.

Geleceği ve geleceğin bankacılığını adım adım inşa ederken yaşarken onarmayı ve bunun için de en güncel teknolojilerden faydalanmayı hedefliyoruz.

Web3 çatısı altında konumlanan ve sosyal veya çevresel etki yaratmayı hedefleyen onarıcı finans aktörlerini farklı içerikler ve buluşmalar ile bir araya getirmek istediğimiz ReFi Türkiye programı kapsamında;

· Yayınlayacağımız eğitici podcast ve video serileri ile toplumdaki Web3 okur-yazarlığını artırmak,

· Birlikte onaracağımız bir gelecek için çalışan bir ekosistem yaratmak üzere ReFi üzerine çalışan girişimler, aktivistler ve üniversite öğrencilerinin katılacağı komünite etkinlikleri gerçekleştirmek,

· Tohumlarını attığımız tüm bu eğitici içeriklerin bir ürün veya servise dönüşeceği Akbank ReFi Hackathon ile gelecek için aksiyona geçmek,

· Program sürecinin sonunda ise ReFi Türkiye raporu yayınlayarak programdaki tüm içerikleri bir araya getirdiğimiz bir literatür çalışmasını herkese açık bir şekilde erişime sunmak ve ReFi üzerine çalışan girişimlerin adreslendiği interaktif bir harita ile ekosistemin sağlayıcısı olmak istiyoruz.

ReFi Türkiye ile herkese açık ve bütünleştirici bir platform yaratmayı amaçlıyoruz. Web3 üzerinde etki odaklı çalışan tüm aktörlerin buluşabileceği, toplumun geri kalanının Web3 okur-yazarlığını arttırmak üzere içerikler hazırlayan ve herkesin katkıda bulunabileceği bir kütüphanesi olan bu platformun yaratılmasında rol aldığımız için çok heyecanlıyız.

Akbank LAB ve imece tarafından tasarlanan ReFi Türkiye programı kapsamında sosyal ve çevresel etkiyi odağına alan kapsayıcı ve sürdürülebilir finansal sistemler ile insanın ve dünyanın onarım sürecini birlikte keşfedeceğiz.

Onarıcı Finansa dair detaylı bilgi almak, bültene üye olup programı takipte kalmak ve program sürecine partner olarak dahil olmak için ReFi Türkiye platformuna buradan ulaşabilirsin.

Twitter hesabımız için tıkla!

--

--