5 Adımda Sosyal Girişimcilik

Akbank
Akbank Sürdürülebilirlik
2 min readMay 17, 2024

Sosyal girişimler sistematik yaklaşımları ve yenilikçi bakış açılarıyla kolektif bilinci geliştirerek belirli sorunlara çözüm üreten, döngüsel ekonomiye katkı sağlayan belki de en önemli yapı taşlarından bir tanesidir. Sosyal girişimcilik, sürdürülebilir kalkınma hedeflerinde belirtilen şekilde gelir ve fırsat eşitliğini sağlamada ve yoksulluğun ortadan kaldırılmasında kolektif bir bilinci desteklediği ve geleceği düşünerek toplumların gelişimine ve gezegene dair pozitif etki sağladığı için sürdürülebilirlik prensiplerine büyük ölçüde katkıda bulunur.

Sosyal girişimler elde ettikleri kârı kendi amaçlarına hizmet eden başka bir proje için kullanarak ekonomik sürdürülebilir bir döngü yaratırlar. Peki, sürdürülebilirliği ve toplumsal değişimi teşvik eden sosyal girişimler hakkında bilmemiz gereken başlıklar nelerdir?

Kâr Değil, Fayda Amacı Gütmek

Sosyal girişimler alışık olduğumuz girişimciliğin aksine kâr amacı ya da yatırım/yatırımcı bularak büyüme amacı gütmezler. Genellikle sürdürülebilirlik, eğitim, sağlık, yoksullukla mücadele gibi alanlarda çalışarak toplumsal ve çevresel sorunlara çözüm üretmeyi amaçlarlar. Asıl amaçları belirli bir noktada fayda sağlamak ve pozitif etki yaratarak topluma katkı sağlamaktır.

Finansman ve Yatırım

Sosyal girişimlerin başarılı olabilmesi için uygun finansman kaynaklarına erişimleri olması çok önemlidir. Geleneksel yatırımcılar, sosyal etki yatırımı (SEY), sosyal sorumluluk yatırımları gibi yeni finansman modelleri, sosyal girişimler için önemli destek kaynaklarıdır. Kolektif hareketle finansmanları ve yatırımları amaçları uğruna projelere harcayan sosyal girişimler yaptıkları projelerden elde ettikleri gelirleri yeniden bu amaçlar uğruna kullanarak mikro ve makro ölçekte döngüsel ekonominin gelişiminde öncü rol oynarlar.

Sosyal Finansman

Sosyal girişimcilikle ilgili bilinmesi gereken en önemli başlıklardan bir tanesi de sosyal finansmandır. Sosyal finansman sadece mali getiriyi değil aynı zamanda sosyal ve çevresel fayda sağlama amacını da içeren yenilikçi bir finansman modelidir, yatırımların sosyal ve çevresel etki yaratma kapasitesini değerlendirir. Yatırımcılar bu potansiyeli göz önünde bulundurarak hareket ederler. Sosyal yatırım fonları, etki yatırımı fonları, düşük faizli kredi, hibe, özkaynak gibi esnek finansman modelleri üzerine kurulabilir. Bu model, geleneksel finansmanın sınırlarını aşarak, toplumsal ve çevresel fayda sağlama amacını da içerir.

Şeffaflık İlkesi
Sosyal girişimciliğin en önemli yapı taşlarından bir tanesi şeffaflıktır. Sosyal etkinin şeffaf ölçümü hem yatırımcılar için hem de sosyal girişimin toplum nezdinde kazanacağı güven mefhumu adına çok büyük önem arz eder. Dolayısıyla sosyal girişimlerin finansman ve gelir ve elde ettikleri kâr akışları büyük bir şeffaflıkla ölçümlenmeli ve kamuoyuna da aynı şeffaflıkla yansıtılmalıdır.

Sosyal Girişimcilik Nasıl Uygulanır?

Sosyal girişimcilik sistematik bir aksiyon planıyla uygulanmalıdır. Ticari amaç gütmeyen fayda odaklı bir projeyle ilgili sorunun kaynağına inen yapı taşlarının belirlenmesi ilk aşamadır. Planlı ve profesyonel bir yönetim ekibi kurulmalıdır. Belirlenen sorunun çözümüne yönelik yenilikçi ve cesur çözüm önerileri ve bu çözüm önerilerinin hayata geçirilmesinde gerekli olan finansman ihtiyaçları tespit edilmeli ve buna uygun bir sosyal finansman çözümü oluşturulmalıdır. Kolektif çalışma ön planda tutulmalı, şeffaflık ilkesi gözetilerek bireysel çıkarlardan uzak kısa ve uzun vadeli planlama yapılmalıdır.

--

--