5 Haziran Dünya Çevre Günü

Akbank
Akbank Sürdürülebilirlik
2 min readJun 1, 2022

Birleşmiş Milletler Çevre Programı (UNEP) tarafından düzenlenen Dünya Çevre Günü, 1974 yılından beri her yıl 5 Haziran’da kutlanıyor. 150'den fazla ülkenin katıldığı bu uluslararası özel gün, hükümetleri, işletmeleri, sivil toplumu, okulları, şehirleri ve toplulukları bir araya getirerek farkındalığı artırmayı ve çevresel eylemleri teşvik etmeyi amaçlıyor. İlk kez kutlandığı yıldan bu yana Dünya Çevre Günü, dünyanın dört bir yanından milyonlarca insanın gezegenin sorunlarına çözüm aramak üzere bir araya geldiği küresel bir platform olma niteliği taşıyor.

Dünya Çevre Günü’nde deniz kirliliği, küresel ısınma, sürdürülebilir tüketim gibi konular ve vahşi yaşam suçları konularını kapsayan bir tema belirleniyor ve etkinlikler bu tema etrafında oluşturuluyor. Her yıl farklı bir ülkede düzenlenen Dünya Çevre Günü bu yıl İsveç’in ev sahipliğinde gerçekleşecek.

2022 Yılının Önemi

Önceki yıllardan farklı olarak 2022 yılı küresel çevre topluluğu için özel bir anlam taşıyor. Çevre konulu ilk uluslararası toplantı olarak kabul edilen 1972 Birleşmiş Milletler İnsan Çevresi Konferansı’nın üzerinden tam 50 yıl geçti. 1972 Stockholm Konferansı, dünya çapında çevre bakanlıklarının oluşumunu teşvik etmesi ve çevreyi kolektif biçimde korumak için düzenlenen küresel anlaşmaları başlatması ile biliniyor. Aynı zamanda, yoksulluğun azaltılması ve çevre koruma hedeflerinin birleştirildiği, Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarının ilk tohumlarının atıldığı yer. Dünya Çevre Günü de ilk kez Stockholm Konferansı’nda resmiyet kazanarak konferanstan iki sene sonra kutlanmaya başlandı. Tam da bu nedenlerle Dünya Çevre Günü 2022 yılı teması olarak 1972 Stockholm Konferansı’nın sloganı seçildi: “Yalnızca Bir Dünya (Only One Earth)”. Bu tema ile 50 yıl sonra bu gezegenin hala tek yaşam alanımız olduğuna vurgu yapılıyor.

“Only One Earth”

“​​Evrende milyarlarca galaksi var,

Galaksimizde milyarlarca gezegen var,

Ama #YalnızcaBirDünya var.

Ona iyi bakalım.

Dünya Çevre Günü 2021 yılı teması Only One Earth ile gezegenimizin karşı karşıya kaldığı krizlere dikkat çekiliyor. İklim değişikliği, habitat kaybı ve yok olma tehdidi altındaki türler, hava ve su kirliliği acilen çözülmesi gereken krizler olarak tanımlanıyor.

Only One Earth kampanyası, ekonomileri ve toplumları kapsayıcı, adil ve doğayla daha bağlantılı hale gelecek şekilde dönüştürmeye davet ediyor. Bunun da kolektif bir çaba ile mümkün olduğu vurgulanıyor.

Tema kapsamında, en çok vurgulanan noktalardan biri de sürdürülebilir yaşam tarzlarının ve sürdürülebilir bireysel tercihlerin gerekliliği. Birleşmiş Milletler verilerine göre,

o Mevcut yaşam tarzımızı sürdürmek için 1,6 dünyaya eşdeğer kaynak kullanıyoruz. Ekosistem taleplerimize karşılık veremiyor.

o Sera gazı emisyonlarının 3’te 2’si mevcut yaşam tarzımız ile bağlantılı. Araştırmalar, sürdürülebilir yaşam tarzı ve davranışlarının benimsenmesinin, emisyonları 2050 yılına kadar %40 ila %70 oranında azaltabileceğini gösteriyor.

o Sürdürülebilir tüketim ve üretim, ekonomik kalkınmayı hızlandırabilir, iklim değişikliğininin etkilerini hafifletebilir, sağlığı ve kirliliği pozitif yönde etkileyebilir, yoksulluğun azaltılmasına yardımcı olabilir. 2060 yılına kadar düşük ve orta gelirli ülkelerde ortalama %11 ve yüksek gelirli ülkelerde %4 oranında gelir artışı sağlanabilir.

Dünya Çevre Günü, sürdürülebilir bir yaşam tarzının önemini hatırlamak ve buna yönelik adımlar atmak için bir fırsat. Bireysel kararlarımız ve tercihlerimiz ayrı olsa da dünyamız bir. Ona iyi bakmak ise tek seçeneğimiz gibi görünüyor.

--

--