Sürdürülebilir Kalkınmada Gençliğin Rolü
Toplumların ve dünyanın en büyük umudu ve ilham kaynağı daima gençlik olmuştur. Genç kuşaklar yalnızca enerjileri ve yenilikçi düşünceleriyle değil, aynı zamanda değişim ve ilerleme arayışlarıyla da toplumsal kalkınmanın temelini oluşturur. Gençlik, sosyal ve politik dönüşümlerin öncüsü olarak dünyayı daha adil ve sürdürülebilir bir yer haline getirme mücadelesinde öncü rolü üstlenmiştir.
Birleşmiş Milletler’in 1965’ten bu yana gençlik politikalarına yönelik vurgusu, gençlerin toplumsal kalkınma ve barışı sağlamadaki rolünü destekliyor. Gençlerin yalnızca geleceğin değil, günümüzdeki değişimin liderleri olduğunu vurgulamak amacıyla 1985 senesi Birleşmiş Milletler tarafından ilk kez Uluslararası Gençlik Yılı ilan edilmişti. Ardından ise 17 Aralık 1999’da Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından 12 Ağustos Uluslararası Dünya Gençlik Günü olarak kabul edildi.
1999’dan bu yana gençlerin toplumsal katılımını teşvik etmek, küresel düzeydeki rollerini tanımak ve yüzleştikleri sorunları tespit ederek küresel düzeyde bir tartışma ve çözüm ortamı yaratabilmek adına her yıl 12 Ağustos günü Dünya Gençlik Günü olarak kutlanıyor. Dünya Gençlik Günü, her yıl Birleşmiş Milletler tarafından belirlenen bir tema etrafında şekilleniyor. 2023 yılının teması, sürdürülebilir bir dünya inşa etmek için gençlerin sahip olması gereken bilgi, beceri ve tutumların önemine dikkat çekmek amacıyla: “Gençlik için Yeşil Beceriler: Sürdürülebilir Bir Dünyaya Doğru” başlığıydı. Tema çerçevesinde iklim değişikliği, çevre kirliliği ve biyolojik çeşitlilik kaybı gibi küresel sorunlarla mücadelede gençlerin rolü ve gençlerin yeşil ekonomiye geçişte liderlik potansiyelinin öneminin altı çizildi.
55 trilyon dolar tasarruf potansiyeli
Bu yıl ise tema “Tıklamalardan İlerlemeye: Sürdürülebilir Kalkınma için Gençliğin Dijital Yolları” olarak belirlendi. Birleşmiş Milletler verilerin dijitalleşmesinin sürdürülebilir kalkınmayı hızlandırma yolunda sunduğu eşsiz fırsatlara işaret ederken, ekonomik, sosyal ve çevresel boyutlarda derin etkiler yaratan dijital teknolojilerin 169 Sürdürülebilir Kalkınma hedefinin en az %70’ine katkıda bulunacağının ve bu hedeflere ulaşma maliyetini 55 trilyon dolar azaltma potansiyeline sahip olduğunun altını çiziyor. 2022’de 15–24 yaş arası gençlerin üçte ikisinin internet kullanıcısıyken düşük gelirli ülkeler ve genç kadınlar arasında dijital erişim ve beceri konusunda eşitsizlikler bulunuyor. Birleşmiş Milletler bu yılın temasıyla gençlerin dijital becerilerini geliştirmeyi ve toplumsal dijital dönüşümde katkılarını artırmayı hedefliyor.
Dünya Gençlik Günü, gençlerin eğitim, istihdam, sağlık, cinsiyet eşitliği ve insan hakları gibi konularda güçlendirilmesine yönelik stratejiler geliştirilmesini teşvik ediyor. Gençlerin dünya çapındaki sosyal, ekonomik ve politik süreçlere aktif katılımını destekliyor. Ayrıca gençlerin karşılaştığı eşitsizlikler, yoksulluk, işsizlik, eğitimdeki sorunlar ve sağlık hizmetlerine erişim gibi kritik konulara dikkat çekmek için bir platform oluşturuyor.
Kaynaklar:
https://www.un.org/en/observances/youth-day/background
https://www.iesalc.unesco.org/en/evento/international-youth-day-12-august/#:~:text=On%2017%20December%201999%2C%20in,be%20declared%20International%20Youth%20Day.
https://www.un.org/en/observances/youth-day
https://social.desa.un.org/Issues/Youth/events/international-youth-day-2024_gl=1*1r4sx7h*_ga*MTI5NzgxMzIzMS4xNzI0MDA0ODYz*_ga_TK9BQL5X7Z*MTcyNDAwOTcxMS4yLjAuMTcyNDAwOTcxMi4wLjAuMA..