Oyunlaştırma: Puan Kullanımı ve Sadakat Sistemleri

Oytun Ayan
Akbank Teknoloji
Published in
4 min readJun 7, 2021

Yeni bir yazıdan herkese selamlar, “Oyunlaştırma” kavramı ve oyunlaştırmanın Bankacılık/Finans çözümlerinde kullanılan örnekleri üzerinden ilerlediğimiz yazı dizimize kaldığımız yerden devam ediyoruz. Önceki yazılarımızda oyun ve oyunlaştırma kavramları üzerine konuştuktan sonra oyunlaştırmanın temel unsurlarından en önemlisi puan ve skor mantığını irdelemiş bunların günümüz finans uygulamalarındaki örneklerine değinmiştik.

Bu yazımız oyunlarda kazandığımız puanların amacı ve kullanım şekilleri ile ilgili olacak. Bu noktada sadakat sistemlerinden hiç bahsetmemek olmazdı. Ancak Sadakat Sistemi çok daha derin, hem sosyal hem tarihsel hem de teknoloji çerçevesinde ele alınmayı ve kendine özel birkaç yazıyı hak eden bir konu o nedenle bu yazımızın amacı sadakat sistemlerini anlatmak değil puan kullanım üzerinden sadakat unsurunun oyunlaştırmada kullanılmasından bahsetmek olacak.

Oyunlaştırma içerisinde puan kullanımını 3 farklı şekilde görebiliyoruz:

· Deneyim puanları

· Harcanabilir puanlar

· Statü puanları

Gelin bu puanların temel dinamiklerine ayrı ayrı bakalım:

Deneyim Puanları: Bu tarz kazanılan puanlar kullanıcılara oyun içerisinde daha fazla zaman geçirip daha fazla görev yaptıkça verilen puanlardır. Devamında kullanıcıya sahip olduğu tecrübe puanı ile oyun içi kullanımda farklı görevler ve başta gizli olan ekipmanları kullanıma açık hale getirebilmek için kullanılmaktadır. Amaç tabi ki uygulama içerisinde daha fazla zaman geçirebilmek için kullanıcılarda merak ve heves duygularını canlı tutmaktır.

Deneyim Puanları Örneği
Deneyim Puanları Örneği

Harcanabilir Puanlar: Bu tür puanlar deneyim puanlarına benzer ancak burada oyun içerisinde sizi yönlendiren bir deneyim sürecinden ya da oyunda geçirdiğiniz süreden ziyade oyundaki rakipleri alt etmek ya da gizli/özel görevleri keşfedip onları tamamladıkça ganimetleri toplama üzerine geliştirilen sistemler kullanılmaktadır. Oyun için satın alma nosyonunun yeni nesil oyunlarda sıkça kullanılması ve oyunda geçen sanal para üzerinden ücretli satılan itemlerin alınabilmesi kullanıcıların oyuna karşı sadakat duygusunu da pekiştiren bir hamledir. Karakterlerin özelleştirilmesi ve bunun ancak oyun için harcanabilir puanlar ile yapılabilmesi oyuna verilen özenin ve emeğin kullanıcının kendi için verdiği özen ve emekle özdeşleşmesi ile oyunlaştırma kurgusu amacına ulaşmış olur.

Harcanabilir Puan Örneği
Harcanabilir Puanlar Örneği

Statü Puanları: Oyun için deneyim ya da satın almalarınızla gelişen ve bunları özel bir görev ya da başta gizli olan bir ekipmanı açmak için değil doğrudan oyun içi avatarınızın (oyunlaştırmada avatar kullanımına ayrı bir yazımızda değiniriz :)) statüsünü, repütasyon ya da saygınlığını artırmak için kullanılan puanlardır.

Statü Puanları Örneği
Statü Puanları Örneği

Şimdi gelin bahsettiğimiz bu puan kullanımı kavramlarının Bankacılık ve Finansal çözümlerinde nasıl kullanıldığına bakalım. Ancak öncesinde video oyunları tarihinden küçük bir bilgi olarak kazanılan ödüllerin kullanıcıya oyun sonunda fark yarattığı yani kullanılabilir puanların ilk örneklerinden biri olan Wario Land6 serisinden sizlere tüm oyun boyunca topladığınız altınlarla nasıl bir ev yapabildiğinizi göstermek isterim -nostalji was here :(

Wario Land — 1992 oyun sonu görselleri
Wario Land — 1992 oyun sonu görselleri

Aşağıda paylaştığım farklı uygulamalar üzerinde farklı ödül kazanım mekanikleri kullanıcılarına farklı sadakat avantajları sunmakta gelin bunlara yakından bakalım:

Starbucks uygulamasından kazandığınız yıldızlar tipik bir deneyim puanına örnektir. Bu sayede uygulamayı daha çok kullandıkça ve alış verişlerinizi daha fazla uygulama üzerinden yaptıkça aldığınız yıldızların sayısı artar günü sonunda bu yıldızlar ikram içeceğe dönüşür. Bugüne kadar kazanılan yıldızların gösterildiği kısım ise uygulamaya ayrı bir sadakat ve aidiyet duygusu hissetmenize yol açar.

Starbucks Uygulamasında Yıldız bakiyesi Gösterimi
Starbucks Uygulamasında Yıldız bakiyesi Gösterimi

Yemek sepeti uygulaması üzerinden vermiş olduğunuz siparişler ise size statü puanı olarak döner bu noktada dönem dönem uygulama içerisinde bir yarışa tutulur ve kazanırsanız mahallenizin muhtarı olma ayrıcalığına da erişebilirsiniz.

Yemek Sepeti Uygulamasında Statü Puan Gösterimi
Yemek Sepeti Uygulamasında Statü Puan Gösterimi

Türkiye’nin ilk dijital kartı olma özelliğini taşıyan Axess kartınızla yapmış olduğunuz işlemlerden ise Axess puanı olan “Chip-para” kazanır, kazanmış olduğunuz chip-paraları anında kullanmaya başlarsınız. Üstelik Axess Mobil uygulaması üzerinden kazandığınız chip-para’ların detayını görebilir, devam eden kampanyalarda kazanabileceğiniz chip-paralar için daha ne kadar işlem yapmanız gerektiğini anlık olarak takip edebilirsiniz. Takip sistemleri tek başına ele alınmayı hak eden bir oyunlaştırma konusu aslında hadi bir sonraki yazımızın konusu bu olsun o zaman ne dersiniz? :)

Axess Mobil Dijital Kart Chip-para bakiyesi
Axess Mobil Dijital Kart Chip-para bakiyesi

Bir sonraki yazımda sizlere oyunlaştırmanın farklı bir kurgusu olan uyarı ve takip sistemlerini anlatmak isterim o zaman kadar kendinize iyi bakın, görüşmek üzere.

Oytun Ayan

Akbank Bilgi Teknolojileri — Ödeme Sistemleri

Kampanya ve Kanal Yönetimi Ürün Sahibi

KAYNAK:

https://en.wikipedia.org/wiki/Loyalty_program

https://en.wikipedia.org/wiki/Gamification

https://d2duuy9yo5pldo.cloudfront.net/zyngasupport/5645f7dc-16d6-4f4c-8360-c8a444c021a2-2t.png

https://i.ytimg.com/vi/6-hyts2NaZg/maxresdefault.jpg

https://i.ytimg.com/vi/D7LmrXMdj1s/maxresdefault.jpg

https://en.wikipedia.org/wiki/Wario

--

--

Oytun Ayan
Akbank Teknoloji

Payment Systems Business Architect, Campaign and Loyalty Systems Tech Designer, Fintech Lover and Pseudo Gamer